OVB pomáhá ohroženým dětem

|

Klokánek je dobře známý z televizních reportáží, ale už ne každý ví, že je projektem Fondu ohrožených dětí, který kromě něj provozuje několik azylových domů, řadu terénních pracovišť a zaměstnává stovky lidí. Fond je financován z dotací, státního příspěvku na děti v Klokáncích a darů sponzorů a veřejnosti. Zdálo by se, že vše funguje bez větších potíží, vždyť o něm slyšíme v televizi jen v případě, kdy se umí postarat o extrémně týrané a zanedbávané děti, ale opak je bohužel pravdou. Na provoz fondu je ročně zapotřebí 250 milionů korun, v loňském roce však od státu dostal o 20 milionů korun méně než v roce 2012. A právě tehdy začaly předsedkyni Marii Vodičkové velké problémy. Najednou nebylo na provoz zařízení ani na platy zaměstnanců, kterých FOD čítá 600. Přestože jsou ve fondu mzdy hluboko pod průměrem, sehnat na ně peníze byl problém. Stejně tak velkou položkou v rozpočtu jsou odvody na zaměstnance, jež dokonce téměř třikrát přesahují celkovou částku, kterou fond ročně obdrží od státu jako dotace na sociální služby, které poskytuje.

 Budova Klokánku v pražských Kbelích

Záchrana má modrou barvu

V uplynulých letech společnost OVB Allfinanz Fondu ohrožených dětí pomohla několikrát, a to i bezúročnými nebo jen výhodně úročenými půjčkami v řádech milionů korun. I to je v Čechách ojedinělé. Podle Marie Vodičkové je velmi obtížné získat bankovní úvěr: „Banky nám nechtějí poskytnout úvěr, neměly by si totiž na nás co vzít. I kdybychom dali naše budovy do zástavy, nemohou vyhánět děti bez domova na ulici nebo do ústavů, to by jim veřejnost neodpustila.“Na tuto situaci poukázal finanční poradce OVB Allfinanz Petr Bechyňák, který je zároveň členem rady FOD. Po jeho upozornění jednala společnost velmi rychle a fondu nabídla úvěr. V loňském roce se OVB rozhodla ve své pomoci pokračovat a věnovala fondu spolu s partnery dar v celkové výši 500 000 Kč, včetně vozu Ford Smart, který slavnostně předala na jarním FKT.

Podle vyjádření Marie Vodičkové právě to velmi pomohlo fondu přežít rok 2013. Finanční prostředky byly ihned použity na ty nejnutnější výdaje, Smart je v plné permanenci mezi Klokánky v Praze a jejím okolím. „Tak velký dar pro FOD a Klokánky je zcela ojedinělý, v roce 2012 a 2013 nám jen jeden další sponzor věnoval částku 500 tisíc korun. Proto bych chtěla OVB opravdu moc a moc poděkovat. Je to již poněkolikáté, kdy nás tato společnost v podstatě zachránila,“ dodává Marie Vodičková.

 JUDr. Marie Vodičková, předsedkyně FOD

Šťastné konce dětských příběhů

Tak i díky OVB může Fond ohrožených dětí pokračovat ve své činnosti a pomáhat těm, kteří to potřebují nejvíce. Že se jim tento úkol daří plnit, dokládají stovky příběhů. Jako je například ten Marušky, do šesti let vychovávané otcem alkoholikem, která přišla podvyživená a zanedbaná do Klokánku v roce 2010, kde se z ní stala usměvavá spokojená holčička. S tetou Renatou si dokonce padly do oka natolik, že byla v únoru 2013 svěřena výhradně do její péče, a našla tak novou rodinu.„Přejme fondu a dětem co nejvíce takových šťastných konců,“ říká Miroslav Řezník, generální ředitel OVB, a pokračuje, „věřím, že i letos se nám se stejným nadšením a ve stejné míře podaří finančně pomoci tam, kde je třeba.“

 Jeden z malých svěřenců Klokánku ve Kbelích