Lidé si mohou pomáhat i bez velkých nadací

|

Partnerství OVB spočívá ve financování chodu projektu, takže všechny peněžní dary mohou být využity výhradně na pomoc potřebným. Samotná centrála OVB Allfinanz již tři přání splnila a mimo to se na celostátní konferenci finančních poradců v Brně vybrala nemalá částka, díky které bylo možné pomoci šesti rodinám s vážně nemocnými dětmi a jedné sociálně slabé seniorce splnit další přání. OVB Journal vyzpovídal zakladatelku tohoto projektu – Alenu Zdvihalovou.

Aleno, kdy a proč byl založen projekt Kouzelná přání?

Nápad se zrodil již v roce 2012 – po úspěšném projektu charitativního kalendáře, který nafotil věhlasný fotograf Jakub Ludvík se známými sportovci pro děti nemocné spinální svalovou atrofií (SMA). Celkový výtěžek dražby fotografií přesáhl 430 tisíc korun, díky čemuž jsme mohli pomoci rodinám, které se starají o děti trpící touto nemocí. Při této příležitosti jsem si uvědomila, že lidé opravdu chtějí pomáhat, ale také chtějí mít kontrolu nad svými příspěvky a vědět, kde skutečně skončí. Když jsem nastoupila na mateřskou dovolenou, rozhodla jsem se založit tak trochu jinou „neziskovku“, která nemá ambice vybírat miliony a přerozdělovat je, ale její pomoc je přímá a transparentní. Ukazuje se, že lidé si mohou navzájem pomáhat i bez velkých nadací.

Když jsme hledali zajímavý projekt, u nějž bychom chtěli jako OVB být, líbila se nám myšlenka Kouzelných přání pomáhat těm, kteří nemají to štěstí, aby si je mohli plnit sami. Tedy základní myšlenka, která jde ruku v ruce s naší misí finančního poradenství pomáhat plnit přání našim klientům. Sympatické byly samozřejmě i dlouhodobé zkušenosti v neziskovém sektoru Aleny Zdvihalové a myšlenka rychlého, transparentního jednání směrem k potřebným. V neposlední řadě pro nás bylo důležité i to, že můžeme pomáhat plnit přání z druhé strany. Naši spolupracovníci totiž mohou sloužit jako zprostředkovatelé a dodávat žádosti svých klientů přímo kouzelným přáním na www.kouzelnaprani.cz,“ dodává ke spolupráci Dušan Pavlů, marketingový ředitel OVB Allfinanz.

S OVB Allfinanz jste začali spolupracovat v roce 2015, jak došlo k tomuto propojení?

Byla to příjemná souhra náhod. V OVB hledali neokoukaný projekt, který by zapadl do jejich vize podpory v neziskovém sektoru. Zjistili jsme, že máme společné cíle a sdílíme stejný pohled na věc. Líbí se nám přímá a transparentní podpora, pomáháme konkrétním osobám a zajišťujeme konkrétní potřeby. Jsem přesvědčená, že se nám společně podaří splnit mnoho kouzelných přání.

Jak funguje chod organizace a princip pomoci?

Jednoduše, tedy aspoň doufám. Přání dorazí k nám, my ho prověříme a následně zveřejníme na našich stránkách nebo ho rozešleme dál mezi naše kontakty. Každý si tak může vybrat, komu konkrétně chce pomoci, a rovněž zvolit formu. Svůj dar buď může předat osobně, nebo finanční prostředky předá nám a veškerou práci už nechá na nás. Ale ať už si dobrodárce zvolí jakoukoli formu podpory, může si být jistý, že vždy je celá částka využita na splnění vybraného přání. My tedy pomáháme s koordinací, aby vše bylo pro obě strany co možná nejjednodušší a nejpříjemnější.

Komu primárně pomáháte?

Naše podpora je mířená na všechny, ke kterým osud nebyl příliš laskavý a musí bojovat s životními překážkami. Pomáháme plnit přání fyzicky či mentálně handicapovaným lidem, dětem z dětských domovů, sociálně slabým seniorům, rodinám s vážně nemocnými dětmi, stacionářům a dalším podobným institucím.

Kolika lidem se už pomohlo?

Dělá mi obrovskou radost, že se nám podařilo do dnešního dne pomoci splnit bezmála 50 přání různého formátu a velikostí. Mezi splněná přání patří například ozdravné pobyty, zdravotní pomůcky, polohovací postel nebo i roční školné na umělecké škole. Pokud bych to měla vyjádřit v číslech, za tu krátkou dobu fungování jsme pomohli splnit přání v celkové hodnotě 850 tisíc korun.

Máte nějaký příběh, který vás osobně nejvíce zasáhl?

Musím říct, že všechny příběhy, které k nám dorazí, jsou opravdu silné, a člověka musí zasáhnout. Uvedu příklad, který není o velkém daru, ale dokázal spojit několik lidí. Šestiletý Pavlík, který se narodil s vážnými zdravotními problémy, si přál kytaru. Téměř okamžitě nás kontaktovala jedna maminka z Kladna, která darovala svou starší kytaru, na niž osobně hrávala, servis pro hudební nástroje ji dal hned poté do pucu a přidal Pavlíkovi i struny navíc, trsátka i obal. A jedna naše spolupracovnice vše vyřídila a pospojovala, takže kytara Pavlíkovi udělala obrovskou radost!

V OVB hledali neokoukaný projekt, který by zapadl do jejich vize podpory v neziskovém sektoru. Zjistili jsme, že máme společné cíle a sdílíme stejný pohled na věc.