Výuka finanční gramotnosti: BL Ing. Lenka Třísková

|

Ještě před několika lety byla výuka finanční gramotnosti záležitostí jen několika málo jedinců. Tato situace se ale postupně změnila a v dnešní době se výuce finanční gramotnosti věnuje stále více poradců OVB. Jejich zkušenosti vám budeme nadále představovat, dnes povídá oblastní vedoucí Ing. Lenka Třísková.

Finanční gramotnost je pro mě v současnosti velmi aktuální téma. S financemi se dostáváme do styku již na základní škole, kdy se snažíme od učitelů a rodičů získávat první zkušenosti. K myšlence vzdělávání mě přivedla představa, jak vzdělávat již tyto děti, jak pomáhat jejich rodičům, mým klientům, spolupracovníkům, kamarádům a rodině.

Zkuste si vybavit váš maturitní ples a půlnoční noviny. Před nedávnem jsem tyto půlnoční noviny objevila ve skříni a pod mým jménem bylo, čím chci být. Jak zajímavé pro mě bylo zjištění, že jsem chtěla být učitelkou. Po škole jsem pracovala jako referentka na finančním úřadě a na můj sen o tom, že chci být učitelkou, jsem si ani nevzpomněla. Až teď si vlastně uvědomuji, že se mi tento sen splnil.

A to tak, že s mým týmem vzděláváme studenty v Karlovarském kraji. Předáváme jim zkušenosti ze života, z oblasti financí, vysvětlujeme jim, jak funguje finanční systém a hrajeme hru Moje Familie. Dále vzděláváme zaměstnance státní správy. Máme pro ně připravený blok přednášek o finanční gramotnosti.

Musím říct, že jsem nečekala, že se mé sny naplní a já budu moct předávat něco ze sebe dál a být potřebná. Mám velmi dobrý pocit, když po přednášce za vámi přijde účastník a řekne vám, že se dozvěděl něco, co vůbec netušil, že by tak mělo být. Minulý týden jsem se bavila se studentem střední školy a ten mi řekl, že měl na základní škole finanční poradkyni, která ho tak nadchla, že chce toto povolání v budoucnosti dělat. Jaké bylo naše překvapení, když jsme zjistili, že tou finanční poradkyní jsem byla já. To opravdu zahřeje na srdci.

Mým snem je ovlivnit pozitivně co nejvíc lidí. A pomoci lidem, aby začali nad financemi přemýšlet jinak. Líbí se mi změnit jim život v lepší a hodnotnější. Ukázat jim, jak se nedostat do dluhové pasti a jak nad svými penězi přemýšlet a umět je zhodnotit. Mou vizí je finanční gramotnost jako součást povinné výuky již na základních školách, což se již děje. Těším se na to, až si lidé uvědomí, jak je pro ně důležité mít svého finančního poradce, a že bude zvláštní člověk ten, který ho nebude mít.