Václav Bláha

|

K práci pro OVB, kde působí osmým rokem, se dostal ještě během studií na VŠE. „Oslovil mě dnes regionální ředitel Jan Hamr, který chodil na stejné gymnázium v Písku, a pak jsme se potkali i na studiích na VŠE," vypráví Václav. On sám původně nevnímal své fungování v OVB ani tak jako možnost, jak vydělat peníze, ale spíš jako příležitost, jak se dozvědět víc o světě financí. „Původně jsem to nepojímal ani jako studentskou brigádu - spíš jako zájmovou činnost, v jejímž rámci absolvuji různé vzdělávací kurzy," vzpomíná s úsměvem. Dařilo se mu i získávat klienty a uzavírat s nimi první smlouvy - na uživení to ale dlouho nebylo. „Měsíčně jsem měl zhruba pět šest smluv, na nichž jsem nevydělal téměř nic, byly to jen různé drobné záležitosti," vysvětluje.

Dlouho si ani nebyl jistý, zda je finanční poradenství pro něj to pravé, a stále měl pocit, že toho neví dost na to, aby se do podobného podnikání pustil naplno. Pak však přišel zlom. „V září 2006 jsem pochopil, že být osamělým bojovníkem nemá smysl, a rozhoupal jsem se k tomu, abych začal budovat tým. Dalším impulzem pak byla sázka - na jedné společné akci jsem se z hecu vsadil s naší ředitelkou Slezákovou o velký výkon a skutečně jsem dokázal za čtrnáct dní vyprodukovat výsledek, jaký jsem předtím nezvládl za několik měsíců," vysvětluje Bláha. „Tehdy jsem pochopil, že když člověk chce, dokáže i nemožné - a snažím se tohle poznání předávat i svým kolegům v týmu."

Od chvíle, kdy se - jak sám říká - restartoval, se vrhl do svého podnikání naplno. „Začal jsem si utvářet jasnější cíle a vize a snažil se je cíleně proměnit ve skutečnost," říká. Jedním z prvních cílů bylo otevřít kancelář v Písku a vrátit se tak do rodného kraje - pochází kousek odtud, z malé vesnice Čížová, stejně jako jeho přítelkyně, oblastní vedoucí Kateřina Procházková, která je nejen jeho životní partnerkou, ale i členkou jeho týmu. „Prahu mám rád, ale na trvalé bydlení mi k srdci nepřirostla," říká. Svůj byznys tak zatím rozvíjí hlavně v rámci svého domovského regionu - kromě kanceláře v Písku má i kancelář v Českých Budějovicích a Strakonicích, síť spolupracovníků má i v dalších jihočeských městech, jako je Týn nad Vltavou či Český Krumlov, rád by otevřel v nejbližších měsících pobočku také v Plzni. Má i kancelář v Praze, centrum jeho působení je ale v Písku. Kousek od něj i bydlí - v malé vesničce Ostrovce koupil s přítelkyní za velmi přívětivou cenu nádherný dům s obrovským pozemkem a kusem lesa. „Zůstal jsem zkrátka pořád klukem z vesnice, jakým jsem vždycky byl - akorát vydělávám mnohem víc peněz, než jsem si jako kluk z vesnice dokázal kdy představit," říká s úsměvem. V podnikání s OVB si v současné chvíli nejvíce cení skvělých lidí ve svém týmu. „Je to perfektní parta skvělých lidí, kamarádů a parťáků," dodává oblastní vedoucí Václav Bláha.

K prvotním cílům patřil i postup na první manažerskou pozici. Dnes se dívá mnohem dál do budoucnosti a míří mnohem výš. „V říjnu letošního roku budu povýšen na pozici oblastního ředitele, o rok později dosáhnu na regionálního ředitele a za další dva roky se stanu zemským ředitelem," prozrazuje. Dosažením pozice zemského ředitele však jeho vize kariéry u OVB nekončí. „Mým cílem je pozice senior zemského ředitele - to znamená vychovat ve svém týmu další zemské ředitele. Protože to je důvod, proč tu jsem - abych se stal úspěšným nejen já, ale i lidé, které jsem do tohoto podnikání pozval," říká Václav Bláha.