Pavel Hausner: Za svůj úspěch či neúspěch můžu jen já

|

Byl jste povýšen na pozici RD. Co pro vás tento úspěch znamená?

Musím přiznat, že na tuto konkrétní pozici jsem velice intenzivně pracoval více jak jeden rok. Když jste na něco velice zaměřený a ono to vyjde, tak k tomu máte emotivní vazbu. Pro mě je povýšení na RD potvrzením toho, že pokud člověk na něčem intenzivně pracuje, tak to dříve nebo později zvládne.

Když jste poprvé uviděl kariérní plán, myslel jste hned na takto vysoké pozice?

Musím přiznat, že poprvé ne. Naštěstí se člověk neustále rozvíjí a po chvíli v tomto systému začne plánovat vyšší cíle.

Co vás podle vašeho názoru až na pozici RD dovedlo?

U mě to jsou čtyři základní věci. Jsem to já, moje povaha a vlastnosti a na druhé straně skvělý team lidí, které bych nevyměnil. Veliké zásluhy mají i LD Beránek a SLD Horák, kteří mě vychovávali ve velice kvalitním a férovém systému. Poslední a velice důležitá věc je osobní život, pokud se člověk hledá v osobním životě, málokdy má srovnané pracovní myšlenky.

Jak dlouhá je cesta od vstupu do OVB na pozici RD?

Dá se to stihnout určitě rychleji, mně to trvalo necelých 5 let. Když člověk podniká roky, je naprosto přirozené, že dělá chyby. Je však důležité se z nich ponaučit a své podnikání nadále rozvíjet.

Kdy jste nastoupil do OVB?

V únoru 2011 a dodnes si pamatuji vstupní pohovor, protože byla zima a já bohužel neměl kabát. :-D

Jaké jste si z počátku kladl cíle?

Mám na to dva pohledy. Já jsem si osobně myslel, že reálné, ale to se mi snažilo okolí částečně vymluvit. Když se ale na to podívám zpětně, tak jen díky větším cílům oproti okolí jsem dnes regionální ředitel.

Byl někdo, kdo vás od této práce zrazoval nebo kdo nevěřil, že se tím dá uživit?

Neměl jsem to jiné než všichni ostatní. Vždycky se vaše okolí rozdělí na dva tábory. Vy jako podnikatel máte dvě možnosti, buď se zaměříte na ty lidi, kteří vás odrazují, nevěří vám, nebo se zaměříte na tu druhou stranu. Spousta lidí bohužel zůstane v první variantě, kde je rodina, přátelé, a logicky se musí pracovně velice trápit. Já jsem naštěstí vždycky věděl, že já jsem jediný člověk na světě, který může za svůj úspěch, či neúspěch.

Bylo něco, z čeho jste měl vy sám na začátku kariéry v OVB strach nebo obavy?

Jen z neúspěchu. Tak moc jsem chtěl být výjimečný, že jediný strach v mé hlavě byl, zdali je počet mých aktivit dostačující.

Vaše práce se nyní skládá hlavně z manažerských činností. Která vás baví nejvíce, a která naopak nejméně?

Nejvíce mě rozhodně baví společné tréninky, meetingy a plánování. Nemám rád administrativní věci a řešení věcí, které mě zdržují od efektivní práce.

Když jste se dostal do pozice, kdy jste začal řídit lidi, měl jste svoje know-how nebo jste se nechal někým inspirovat?

Každý člověk je naprosto originální. Bylo mi doporučeno dodržovat systém, ke kterému přidáte trochu sebe a své kreativity.

Kolik máte nyní v týmu lidí a podle čeho si vybíráte spolupracovníky do svého týmu?

V dnešní době máme okolo 70 aktivních lidí. Já si osobně vybírám lidi podle současného nastavení a vůbec nehodnotím jejich dosavadní život, co dokázali či nedokázali. Chápu spoustu neúspěšných lidí, také bych byl možná neúspěšný, kdybych nedostal možnost a neměl nové cíle a nová nastavení. Znám i spoustu lidí u nás v ředitelství, kteří byli v životě průměrní až podprůměrní, a s možností spolupráce, novými cíli a nastavením jsou dnes velice úspěšní v tom, co dělají.

Co pro vás nyní znamená OVB?

Velmi si vážím OVB pro její dosavadní objektivitu. V současné době cítím i podporu, která je nadstandardní, co se týče příprav na možnou legislativní změnu. Je to fajn.

Jaké máte ambice a cíle do další práce?

Nejsem typ člověka, který by dokázal nic nedělat. Můj dlouhodobý cíl je vychovat několik LD a pracovat, dokud to půjde, a pak zestárnout ve Španělsku. Takže teď se chci soustředit na vlastní LD a podporu svých lidí v jejich kariéře. To je pro mě velice důležité.

Čím jste původním povoláním neboli co jste dělal, než jste přišel do OVB?

Vystudoval jsem elektro – slaboproud a pokračoval jsem na ZČU v Plzni – obor komerční elektrotechnika. Nikdy jsem nebyl zaměstnaný, protože jsem po škole začal rovnou podnikat.

Co děláte, když nepracujete, jak relaxujete?

Miluji auta, jídlo, cestování, luxusní věci a dobrou společnost. Pro mě je relaxace velice důležitá, protože s čistou hlavou přicházím na nejlepší nápady.

PAVEL HAUSNER

Pochází ze Žatce, kde stále žije. Studoval elektrotechniku jak na střední, tak na vysoké škole, ale této profesi se nikdy nevěnoval, ani žádné jiné. Po škole začal rovnou podnikat.

Mezi jeho zájmy patří motorismus, bojová umění, gastronomie a příroda.