Karel Svoboda: Strach je přítel vítězů

|

Byl jste povýšen na pozici RD. Co pro vás tento úspěch znamená?

Každé povýšení je motivující a těší. Úspěch – to není jen o pozici, ale o tom, co člověk je a jak to cítí. 

Jsem vizionář a moje vidění mého reálného úspěchu se liší od ideálního, ale prý věčná nespokojenost vede k cíli. Je to také výzva, a proto si z povýšení odebírám potěšení pro dosažení dlouhodobějších cílů. Úspěch není jen o mně, ale o celém mém týmu jako celku. V životě, sportu a byznysu jsem se naučil prohrávat i vyhrávat, nic není zadarmo, a to souvisí i s podnikatelskou pokorou u OVB. 

OVB je o životě. Nedosáhnout cíle a prohrát, to není žádná hanba, hanba je nehrát, vzdát se. Pro mne je důležité hrát, občas i riskovat, dělat sám chyby a učit se i z chyb druhých. Dávat a přijímat, hezké je, že život má bumerangový efekt, je to proud změny, chaosu a krásy. 

Když jste poprvé uviděl kariérní plán, myslel jste hned na takto vysoké pozice?

Vůbec ne, ani jsem mu v počátku nerozuměl v souvislosti s přečtením smlouvy o spolupráci. O manažerskou kariéru jsem v té době nestál, protože pro mne byla vždy spojena s kompromisy, které jsem nebyl ochoten dělat. 

Na základě pozitivních informací od příbuzných v Německu jsem to risknul a vstoupil do OVB Allfinanz. Na GST jsem začínal kariérnímu plánu rozumět a poté chápat každou dosaženou pozici. Od pozice BL jsem věděl, že je to skvělá věc a žádné zkratky k cíli nevedou. 

Co vás podle vašeho názoru až na pozici RD dovedlo?

Můj tým, podpora mojí ženy Hanky, dobří učitelé, sebedisciplína, vize, vytrvalost, pokora a další aspekty mého charakteru, na kterých ještě pracuji. 

Pochopení, že každý musí projít studiem a praktickým tréninkem přirozenou cestou jako mnich 36. komnaty šaolinu k sebepoznání a dovednosti dělat vše s radostí a prožitkem. 

Kdy jste nastoupil do OVB?

V 53 letech 1. 8. 2003 – říkali mi, že jsem starý – věk nerozhoduje a nikdy není pozdě. 

Jaké jste si z počátku kladl cíle?

Do OVB jsem vstoupil jako unavený podnikatel s cílem dosáhnout pozici BL, dotáhnout to do státního důchodu a zajistit si příjem s lepšími podmínkami než penzijním připojištěním, ale při otevření OVB Ukrajina jsem se probudil. 

Byl někdo, kdo vás od této práce zrazoval nebo kdo nevěřil, že se tím dá uživit?

Všichni moji obchodní přátelé říkali „na co jsi se to dal“? Tak jsem je musel prostě vyměnit. 

Bylo něco, z čeho jste měl vy sám na začátku kariéry v OVB strach nebo obavy?

Samozřejmě, když přišly momenty prvních neúspěchů. Strach – hlavně sám ze sebe, když už jsem to vzdával a říkal si, že to není práce pro mne. Při strachu v mé mysli byla vždy ale i touha po vítězství a zabezpečení mého JÁ. Strach je můj kamarád, je to prý přítel vítězů. Vždyť strach a touha nám dává nová křídla k vzletu. 

Vaše práce se nyní skládá hlavně z manažerských činností. Která vás baví nejvíce, a která naopak nejméně?

Baví mne tvorba a vedení týmu, připravovat vzdělávací koncepty v cyklech a motivovat lidi. Hlavně výuka nesmí být nuda. Musí to být šou. Líbí se mi styl párové výuky při workshopech, kdy se mohou spolupracovníci vzájemně doplňovat a pomáhat si. 

Mně velice dodává energii, když přednáším v auditoriu plném pozitivních lidí, předávám jim na příkladech životní zkušenosti a rád sleduji jejich osobní růst. Naopak nejméně mne baví administrativní činnosti s tím spojené. 

Když jste se dostal do pozice, kdy jste začal řídit lidi, měl jste svoje know-how nebo jste se nechal někým inspirovat?

Více vedu, než řídím, kontroluji a podporuji jejich osobní tvořivost, učím a ukazuji cestu k úspěchu a jejich sebepoznání. Učím je a učím se od nich, ale oni se musí také sami sebevzdělávat, sebeřídit a sebekontrolovat. 

Jsem zásady neřídit jednotlivce, ale řídit firmu jako celek. Firemní soustava řízení není pouze prostý soubor metod a technik, musí to mít systém s provázanou a ucelenou soustavou, kde hlavní firemní roli hraje síť franšíz, manažerů, nezávislých finančních konzultantů s osobní odpovědností, a ne najatí prodejci. 

Know-how je v každém z nás, každý do toho musí dát sám sebe jako souhrn poznatků, znalostí, postupů, návodů či receptur získaných praktickými zkušenostmi. 

Inspirují mne v životě úspěšní lidé, tak je jednoduše kopíruji, ale to ještě neznamená, že když dělám totéž, že je to totéž. Moje žena dělá polévku a vždycky, vždycky ji má lepší než já, a to vaříme podle stejné receptury. Což mne štve, ale kvůli tomu ještě neskočím z mostu. 

Podle čeho si vybíráte spolupracovníky do svého týmu?

Mám rád disciplinované otevřené lidi s velkou emoční inteligencí, energií, sportovním duchem a harmonií pro naše společné poslání. Hledám je po celé časové šířce mé denní trati. Toto hledání v naší branži nikdy nesmí přestat. Vybírám je na základě analýzy jako u klienta – zjišťováním potřeb. Ale to je jen začátek maratonu, pak musí přijít určení pravidel, kvalitní zaškolení pro fázi společného rozhodnutí a trénink pro fázi potvrzení správného rozhodnutí výběru. Nakonec se to musí nějak projevit v číslech. Dobrý management je bohatstvím každé dobře fungující firmy. 

Co pro vás nyní znamená OVB?

Pro mne je to hobby s filozofií, jež zahrnuje všechny životní aspekty. Základ toho, jak organizovat svůj osobní život, vodítko pro svůj postoj a přístup k životním situacím. Vodítko osobního rozvoje, v nejkrásnějším podnikání – možností podnikání ve 14 zemích Evropy. Rád cestuji. Tento styl práce mě baví, je o životě a vztazích. Mám tolik přátel, to bych v jiné profesi asi neměl. 

Jaké máte ambice a cíle do další práce?

Být aktivně se svým týmem účasten v transformacích, reformách a eurointegrace Ukrajiny s výukou terciárního vzdělávání finanční gramotnosti obyvatelstva a profesního vzdělávání nezávislého finančního konzultanta. 

Změna transformací k demokracii vyžaduje daleko větší osobní odolnost i tvrdost než život v socialismu – a ne každý to na Ukrajině i v jiných postkomunistických zemích chápe, protože to vyžaduje přeorientaci hodnot, které se automaticky nezískají. 

Ukrajina je pro mne výzva již z hlediska historie bývalého Československa v Podkarpatské Rusi a západní Ukrajině. Historie českých škol – kultury volyňských Čechů, Československého armádního sboru, brigády L. Svobody a historie samotné Ukrajiny. 

Na Ukrajině máme krásný tým mladých lidí. V každé zemi mládí bývá většinou svědomím národa, protože nejsou zatíženi minulostí, jsou radikálnější ve svých názorech a hlavně vnímaví k tomu, co se kolem nich děje. 

Ukrajina nemá čas. Ozbrojený konflikt na východě země, inflace, státní dluh, zastaralé myšlení s návyky jsou problémy, co zatěžují Ukrajinu, které národ musí řešit. Ukrajině je potřeba pomoci. Náš tým již zahájil terciární výuku na univerzitách ve spolupráci s oblastní vládou informačního oddělení státní správy pro práci s veřejností v Lvovské oblasti, kterým bych chtěl touto cestou poděkovat, a to i všem učitelům, kteří se na této činnosti podílejí. Změna myšlení – to není cesta jednoduchá. 

Věřím, že se problémy podaří vyřešit a ekonomika znovu poroste. 

Vedeme semináře také v Polsku, kde studují zahraniční studenti, z toho 40 % ukrajinských. 

Vybudovat tým na Ukrajině pro mne jako cizince nebylo jednoduché, bylo to spojené s trpělivostí, finanční a časovou náročností. Mám ve struktuře dobré učitele, kteří jsou pro mne oporou – SSLD Miroslav ŽemličkaSLD Miloslav HorkýLD Hana Horká a moje manželka Hanka. V současné době máme struktury v oblastech Kyjev, Lvov, Volyň, Rivno, Ivano-Frankivsk a Zakarpatské oblasti. Bohužel z důvodů válečného konfliktu jsme přišli o filiálky v Doněcké a Luhanské oblasti i Krymu. 

Čím jste původním povoláním neboli co jste dělal, než jste přišel do OVB? 

Moje původní povolání je lesník, poté jsem pracoval ve státní bance, po revoluci jsem koupil výrobní dřevařský závod a zaměstnával 150 zaměstnanců, po pěti letech jsem tuto činnost ukončil. Od roku 1999 jsem pracoval v Rusku pro firmu Gazprom a pro vládní sektor v Chanty- -Mansijském autonomním okruhu pro transformaci nábytkářského závodu v Tumeni s 2000 zaměstnanci. Poté v Bělorusku při restrukturalizaci závodů A. Lukašenka. Systém práce se skládal z analýzy a poradenství jako část systému práce u OVB – pouze k tomu nejdůležitějšímu, servisu, můj tým nepustili. 

Co děláte, když nepracujete, jak relaxujete?

Relax, to je, když vytrhávám plevel ze záhonu, zaštipuji růže, aby pořád kvetly, povídám si s naší kočkou Míšou. Relax mám v OVB, rád navazuji vztahy, protože setkání s každým člověkem mi něco zajímavého přinese, a nežiji tak ve stereotypu, mám rád, když se něco děje a roste. Musím relaxovat více se svojí ženou a svými vnoučaty. Vím, že bych se měl jako správný hospodář starat kompletně o svoji svatou trojici: mozek, srdce a tělo. 

Jako bývalý sportovec vím, že tělo zanedbávám, ale slibuji, že to vylepším pro příval endorfinů – hormonů štěstí.

KAREL SVOBODA

Původním povoláním je lesník. Pracoval také ve státní bance a vedl dřevařský závod, v němž zaměstnával 150 lidí. Zkušenosti sbíral také v Rusku i Bělorusku, pracoval i pro Gazprom. V 53 letech se rozhodl pro změnu a přišel do OVB. Je ženatý, jeho žena Hanka také působí v OVB. Mezi jeho zájmy patří hlavně práce na zahradě.