Oldřich Beránek: Kvalita a Dynamika – 2 nezbytné ingredience úspěchu

|

Nevěděl, kde mu to nabídnou, ale byl připraven pro to udělat vše. A když narazil na OVB, která mu tu možnost dala, Oldřich Beránek ji popadl a nepustil. A dnes – po devíti letech – je z něj zemský ředitel.

Byl jste povýšen na pozici LD . Co pro vás tento úspěch znamená?

Dosažení dalšího životního cíle. Opětovné potvrzení toho, že vytrvalost, poctivost a víra vám umožní dosáhnout všeho, čeho dosáhnout chcete. Zároveň mi to dalo velkou motivaci a odhodlání do další práce. V posledních letech jsme se pravidelně řadili mezi Top regionální ředitelství a nechci, aby tomu bylo jinak i teď, mezi ředitelství zemskými. 

Když jste poprvé uviděl kariérní plán, myslel jste hned na takto vysoké pozice?

Samozřejmě představa to byla příjemná, ale velmi vzdálená. Uvědomoval jsem si, že na pozici zemského ředitele vede dlouhá, ale spravedlivě a pevně daná cesta. A to mi dávalo víru postupovat po menších vítězstvích, výše a výše k cíli. A přestože jsem se někdy setkával s negativními názory okolí, a dokonce jsem četl i články, kde tvrdili, že zemským ředitelem se můžete stát, pouze když jste začal již v 90. letech, nenechal jsem se odradit. 

Co vás podle vašeho názoru až na pozici LD dovedlo?

Jednoznačně tvrdá práce a vytrvalost. Nikdy jsem si nehledal jednodušší cestu, vždy pro mě bylo důležité udělat svou práci pořádně a poctivě. A to jak při práci s klienty, tak při práci se spolupracovníky. A věřím, že díky tomu máme dnes velmi pevné základy a každoroční nárůst ve dvouciferných číslech. 

Co mi ale pomohlo nejvíce, je, že jsem se obklopil silnými a výbornými lidmi, kteří chtějí sami něčeho dosáhnout. 

Jak dlouhá je cesta z pozice RD na LD ?

Je tak dlouhá, jak si ji zařídíte v dřívějších letech. Nejkratší možná doba jsou dva roky, ale může to být i několik let. Mně to trvalo něco málo přes dva a půl roku. A to jenom díky tomu, že jsem od pozice BL dělal vše systémově pro to, abych měl dostatečně velkou strukturu. 

Kdy jste nastoupil do OVB?

Ještě jako vysokoškolský student, v roce 2006. 

Jaké jste si z počátku kladl cíle?

Ze začátku pro mě bylo určitě důležité se finančně osamostatnit. S finanční svobodou si člověk může splnit leckteré sny, v mém případě to bylo konkrétně mé vysněné auto. To jsem si pořídil již záhy, a poté jsem si začal klást spíše cíle stoupat po žebříčku kariéry. 

Byl někdo, kdo vás od této práce zrazoval nebo kdo nevěřil, že se tím dá uživit?

Spíše přemýšlím, kdo mi říkal, abych do toho šel, že je to super. A téměř nikdo mě nenapadá. 

Člověk si musí udělat vlastní názor sám, stanovit si cíle a jít si za nimi. Pokud bych se ohlížel na názory ostatních a nechal se přesvědčit, že není možné být v tomto oboru úspěšný, nikdy bych to nedotáhl ani na pozici „GST“. Člověk si musí uvědomit, že když nám někdo tvrdí, že něco nedokážeme, znamená to, že dotyčný věří, že to nedokáže on, o nás to nic nevypovídá. Naše limity si všichni určujeme sami. 

Bylo něco, z čeho jste měl vy sám na začátku kariéry v OVB strach nebo obavy?

Samozřejmě. Myslím, že člověk má vždy strach z neznámého, zvláště když je to něco, co ho má v budoucnu živit. Přestože se střídal jeden strach za druhým, věděl jsem, že pokud do toho nepůjdu a nezkusím to naplno, nikdy nezjistím, jestli v tomto oboru můžu být taky tak dobrý jako jiní lidé v OVB. Vždy, když jsem prodělal neúspěch, byl to pro mě podnět pro ještě tvrdší práci a zlepšení se v daném směru. 

Vaše práce se nyní skládá hlavně z manažerských činností. Která vás baví nejvíce, a která naopak nejméně?

Moje práce mě baví jako celek. Je důležité si uvědomit, že bez jedné činnosti nelze dělat druhou a naopak. Samozřejmě jsou činnosti, které mě nenaplňují tak jako jiné, například nutnou administrativu rád přenechám své asistentce. Pro mě je nejdůležitější být v neustálém kontaktu. A to jak se svými klienty, tak se svými spolupracovníky. Není lepší pocit, než když vidím své spolupracovníky budovat po krůčcích jejich kariéry, a slavit s nimi jejich úspěchy. 

Když jste se dostal do pozice, kdy jste začal řídit lidi, měl jste svoje know-how nebo jste se nechal někým inspirovat?

Know-how si člověk buduje hlavně praxí. Teorii jsem samozřejmě znal, ale po praktické stránce jsem hodně odkoukal od našeho SLD Pavla Horáka. Inspirovala mě systémovost a kvalitní přístup ke klientovi, který beru dodnes jako stěžejní bod v celém systému naší práce. Ke kvalitě samozřejmě nesmí chybět ani dynamika celého rozvoje, abychom tu kvalitu a zkušenosti mohli šířit a předávat. Beru to jako obrovskou zodpovědnost a zároveň povinnost – předat tento systém celé své struktuře. 

Jaké máte ambice a cíle do další práce?

Určitě zabrat nejvyšší příčku mezi zemskými ředitelstvími. Hlavní je na mé pozici nezamrznout a dál budovat a rozšiřovat strukturu. Je pro mě důležité být nejlepší v tom, co dělám, a vím, že tento názor se mnou sdílí celá naše skupina. To je jedna z hlavních věcí, co nám dává obrovskou sílu a motivaci dostat se na absolutní vrchol. 

Uvažujete o expanzi do zahraničí?

Zatím ne. Aktuálně je pro mě prioritní vybudovat tu nejlepší poradenskou síť v rámci České republiky. Až budu sám přesvědčen, že jsem udělal maximum a vybudoval to nejlepší, co můžu v rámci českého trhu, budu uvažovat o expanzi za hranice. 

Čím jste původním povoláním neboli co jste dělal, než jste přišel do OVB?

Rodiče mě vždy vedli k tvrdé a poctivé práci. Proto jsem již od 13 let chodil na různé brigády, které mi všechny vesměs potvrdily jedno: bez práce nejsou koláče. V žádném zaměstnání jsem se ale nechtěl uvázat na stálo, protože jsem věřil, že se svými ambicemi a vzděláním si zasloužím něco víc.

Co děláte, když nepracujete, jak relaxujete?

Když si úplně odmyslím OVB Allfinanz a práci, tak jsem hodně rodinný typ. Nejraději úplně vypnu a relaxuji s rodinou. Máme s přítelkyní dvě čivavy, takže výlety do přírody za Prahou jsou pro nás ideální. Také pravidelně navštěvuji fitko, ale ne vždy bych to nazval relaxem. No, a v neposlední řadě jsou mým koníčkem rychlá auta a vše s nimi spojené.

ING. OLDŘICH BERÁNEK

Absolvoval Střední průmyslovou školu v Chomutově, poté studoval v Plzni Fakultu elektrotechnickou. Vysokou školu dokončil v roce 2009, od roku 2006 pracuje v OVB. Mezi jeho zájmy patří příroda, sport a rychlá auta. Svůj čas také rád tráví s rodinou, s přítelkyní mají dvě čivavy.