Hana Slezáková: Lídr znamená odpovědnost

|

Proč jste nastoupila do OVB? Co vás k tomu motivovalo?

Stěžejním důvodem byl slib mého získatele, že si mohu vedle své zaměstnanecké výplaty přivydělat zpočátku až deset tisíc korun měsíčně. Při dvou malých dětech, rozestavěném domě a skromném rodinném rozpočtu to znělo báječně. No, neberte to! Tak jsem i s manželem Pavlem – právníkem a současně zosobněním nedůvěry ke všemu, co se nedalo přepasírovat přes nějaký paragraf – odjela autem (nemajíc vlastní) půjčeným od rodičů v únoru 1996 na tzv. OVB info I.

Kdy a proč jste se rozhodla věnovat se práci pro OVB na 100 procent?

Nejsem čítankový případ a ani vzor pro MA, co se doby na full time v OVB týče. Za sedm měsíců od podepsání smlouvy s OVB jsem byla jmenovaná na pozici GST. Na formuláři Žádost o povýšení, resp. v její příloze, jsem měla uvedeno více než 70 spolupracovníků z Česka a Slovenska. Do roka od GST jsem si žádala o pozici BL a ke stejnému datu bylo spolu se mnou povýšeno pět mých přímých kolegů na post obchodní vedoucí. Ale stále jsem setrvávala ve svém původním zaměstnání. Měla jsem utkvělou představu zvláštního druhu zodpovědnosti, že tam musím dokončit rozdělanou práci… Vzhledem k vykonávání pozice BL OVB (viz poznámka na rubu kariérového plánu) jsem musela mít speciální povolení pro souběh obou činností. Mimochodem – moje měsíční provize v OVB byla tehdy téměř totožná jako můj roční zaměstnanecký příjem. Ano, bylo to absurdní.

Co pro vás bylo hlavním impulsem pro to, abyste začala budovat vlastní strukturu? A kdy jste se pro to rozhodla?

Pokud by podnikání s OVB nezabezpečovalo možnost postavit si vlastní firmu, nešla bych do této činnosti vůbec. Přestože mě v prvních letech naplňovala i práce s klienty, budování a řízení vlastní struktury bylo prioritou. Moje upřímné nadšení z produktů, z existence chytrého tiskopisu analýza potřeb klienta, z kreativity při tvoření poradenství a jeho následné vysvětlení v klientské rodině bylo nepopsatelné. Není divu, že všichni moji první spolupracovníci se rekrutovali z klientských řad! Shodovali se, že té motivaci nešlo odolat. :o) Měla jsem vždy v sobě podnikatelské buňky, nikdy však dostatečný kapitál pro podnikání v jiných oborech.

Během rozhodování, zda budete vést lidi, co bylo největší překážkou pro to, abyste se do toho pustila?

Což o to, rozhodnutá vést firmu jsem byla okamžitě, horší bylo „jak“. Nadšení je fajn, ale je to jak voda bez břehů. V zaměstnání jsem měla lajny jak na tenise, tady jsem ani nevěděla, kde najít to hřiště.

Co pro vás bylo v začátcích nejtěžší nebo co jste vnímala jako svůj největší hendikep v oblasti vedení/motivování/řízení lidí?

Čas byl proti mně. Nedokázala jsem zpočátku rozdělit 24 hodin mezi své děti, resp. rodinu, dobu strávenou v zaměstnání, podnikání s OVB, dostavbu rodinného domu, mikročas pro sebe a spánek. Koníčky jsem odbourala. První spolupracovníky jsme měli v okruhu 300 kilometrů na obě strany bydliště, tj. z Uherského Brodu do Čech a na východní Slovensko. A k tomu hendikep – měla jsem neskutečnou trému mluvit před lidmi, neudýchala jsem ani holou větu, natož rozvité souvětí.

Jak jste tento hendikep překonala?

Pomocí stupnice 1–5 jsem si sebekriticky ocenila, v čem jsem dobrá a z čeho téměř propadám, a začala jsem pracovat v praxi na tom, co mi nešlo nebo čemu jsem se vyhýbala. Dnes mě těší přednášet před několika sty účastníky, mám-li pěkné téma, velmi si to užívám. A stejný recept (u všech) platí v oslovování potenciálních klientů a spolupracovníků a také v každé jiné aktivitě.

Během svého působení v pozici lídra – jaké jste získala nejdůležitější poznatky o vedení lidí?

Cesta k aktuálnímu know-how vést firmu nebyla přímočará. Naprostou nezbytností pro kvalitní a dlouhodobé řízení lidí je vytvořit si smysluplný podrobný systém podnikání – to je úplný základ všeho. Eliminovat nahodilost při vedení lidí, nenafukovat jim hlavy jedovatými plyny, nedoufat, nezaměňovat si pozici „manažera“ a „lídra“ a hlavně nic nepředpokládat.

Jaké znalosti, schopnosti a dovednosti vám to dalo?

Vím, že „kdo nehoří, nezapálí“. Vedení lidí nestačí nastudovat z knihy. Vedení je umění… obdobně jako výtvarné či jiné. Jsem už schopná aplikovat nepopulární kontroling, kritiku v podobě, která je akceptovatelná, a schopná kroků, o kterých se mi ani nezdálo – včetně vnitřního pocitu harmonie a spokojenosti. Dovedu odhadnout správný poměr akcí vzdělávacích a odměnových, míru osobního přístupu ke každému vedoucímu, používat objektivitu při rozhodování na úkor líbivé politiky. Smířila jsem se s poznáním, že lídr neznamená bezbřehá svoboda či volnost, ale především zodpovědnost – při optimální kombinaci uvedeného se lidé nechají vědomě a ochotně vést a jsou loajální.

NAPROSTOU NEZBYTNOSTÍ PRO KVALITNÍ A DLOUHODOBÉ ŘÍZENÍ LIDÍ JE VYTVOŘIT SI SMYSLUPLNÝ PODROBNÝ SYSTÉM PODNIKÁNÍ.

Určitě nastaly i okamžiky, kdy se vám nedařilo. Můžete popsat dvě pro vás nejtěžší chvíle během budování struktury/vlastního podnikání pod OVB?

Dvě nejtěžší chvíle v období podnikatelské činnosti, ptáte se. Přemýšlím…

  1. Jednou jsme měli firemní „SSLD outdoorové hry“ a krátce po zahájení začalo pršet.
  2. Kolegové z naší firmy mi dali krásný a cenný osobní dárek – bylo hodně těžké udržet slzy dojetí.

Co v těchto chvílích zafungovalo?

  • Ad 1) Přesvědčení, že něco se dá absolvovat i v dešti a zbytek programu v sále.
  • Ad 2) Jistota, že mám u sebe kapesník.

Co vám nejvíce pomohlo v práci, řízení podnikání? Byla to kniha, rada nebo školení/setkání? Co konkrétně?

Ochota učit se, používat vlastní empatii, důvěra získaných spolupracovníků zhmotněná v otázce „a jak teď dál?“ Na počátku 3denní GST seminář od Gerda Finka se srozumitelným rozborem, jak vést spolupracovníky. V průběhu času i negativní motivace, tj. poučení se z chyb kolegů, kterým firma neprosperovala z očividných důvodů. Rada ředitele centrály ČR Güntera Gramlicha – je to tvoje firma, stane se s ní jen to, co sama připustíš.

Když se poohlédnete za svou dosavadní kariérou pod OVB? Je něco, co byste udělala jinak?

Pár věcí, resp. drobností, určitě ano. Ale volba odlišné cesty často znamená i jiný cíl. A já jsem s tímto aktuálním hodně spokojená. :o) Nechci zpětně kritizovat ani své nezkušené pionýrské začátky (= polovina 90. let), ani podnikatelskou pubertu (= a teď už to půjde samo), neboť na základě nedostatků je dáno (aspoň tedy určité cílové skupině lidí), že se dá z chyb poučit a v tom podnikatelsky důležitějším období pokračovat bez nich. Ale v čem bych postupovala jinak – byla bych důslednější, a to ve všech podnikatelských směrech! Konkrétně toto téma jsem měla možnost detailněji rozvést v prosinci 2014 na semináři Womenday na Slovensku, kam jsem byla pozvaná vedle Adély Banášové jako hlavní přednášející pro pět set OVB – kolegyň.

Jaké lídrovské kvality musí mít podle vás člověk, aby dokázal budovat vlastní strukturu a pomýšlet na pozici LD?

Myslím, že jsem nepřímo odpověděla v rámci celého textu výše. Navíc na tomto místě se očekává nudný výčet vlastností. Čtenář unaven předchozími poučkami obdobně laděných článků rezignuje a nedočítá… Nebudu to riskovat. Anebo jo. Lídr musí být ve všech směrech lepší než tým, který vede… aby naplnil staré moudro: „žák lepší učitele“. No, a pak bude LD. :o)