Hana Horká: OVB je životní styl

|

Stala jste se zemskou ředitelkou. Vzpomínáte si ještě, s jakými ambicemi jste na začátku do OVB nastoupila?

Do OVB jsme nastoupili společně s manželem. Ze začátku jsme na tom byli asi jako všichni ostatní začínající. Dělali jsme v OVB rok při práci a rozkoukávali jsme se. Už v té době jsme školili a začali si vytvářet tým spolupracovníků. Bylo nám blízké řízení a vedení lidí, bavila nás týmová práce. Do OVB jsme vstoupili s myšlenkou, že již nikdy nechceme mít žádného šéfa nad sebou, a tuto myšlenku předáváme ve firmě dál. Všichni jsme rovnocenní partneři, jen někdo z nás má více zkušeností a víckrát slyšel od klientů nebo potenciálních spolupracovníků slovíčko ne. Po přečtení Plánu kariéry jsme věděli, že vybudujeme velké silné zemské ředitelství po celé České republice, kde budou všichni naši poradci poskytovat kvalitní finanční služby jako my v Karlových Varech. Zaujala nás filozofie podnikání a myšlenka: „Učiň druhé úspěšnými a sám budeš úspěšný.“

Kariérní plán jste splnila. Stala jste se zemskou ředitelkou. Co dál, máte další plány?

Jednou jsem byla na nějakém školení, kde se mě ptali na moje plány a cíle. A tam jsem popsala vizi, že moje děti budou ředitelé OVB v zahraničí. Tehdy jsem si moc nedovedla představit, co to konkrétně znamená, kolik práce k tomu vede, ale vize to byla. Když se nad tím zamyslím dnes, vidím, že se tato moje vize naplňuje. Máme velkou firmu na Ukrajině, začali jsme ve Španělsku, uvažujeme o vstupu do Itálie a Polska. Padlo již rozhodnutí, že během příštího roku vstoupíme na ruské trhy. Je stále co dělat.

Pro koho tuto expanzi vytváříte?

Pro obě naše ředitelství. V celém SLD ředitelství máme velmi dobré vztahy se všemi řediteli, manažery i obchodníky. To je to, co mě nejvíce naplňuje a dodává mi obrovskou energii. Celá firma je skutečně moje velké rodina, není to jen fráze, já to tak skutečně cítím. Věřím, že všichni naši spolupracovníci to vědí a váží si toho. Největší radost mám z toho, pokud moje myšlenky, systém práce a systém vzdělávání předávají manažeři úspěšně dál ve svých týmech. Když to někdo dělá jinak, platí pro něj pravidlo: práce po svém přináší svá rizika.

Kolik lidí máte nyní ve svém týmu? A podle jakých kritérií si je vybíráte?

Od začátku jsme si s manželem vybírali do týmu spolupracovníky, se kterými nám bylo dobře, měli jsme s nimi dobré vztahy. Na těchto vztazích je třeba neustále pracovat a rozvíjet je dál. Je důležité si vážit spolupracovníků, důvěřovat jim, motivovat je, být jim oporou. Naše práce není jednoduchá, proto naši spolupracovníci musí cítit naši podporu. Hledáme do firmy pracovité lidi. Lidi, kteří se chtějí dále rozvíjet a pracovat na sobě. Naši všichni manažeři rozvíjejí svoje firmy dál na základě dobrých kontaktů, doporučení od známých a hlavně od spokojených klientů.

Máte v týmu také hodně rodinných příslušníků…

Celou firmu s manželem máme postavenou na rodině, příbuzných, kamarádech, klientech. Dcera je regionální ředitelka, syn oblastní vedoucí, bratr oblastní ředitel, jeho manželka i dcera jsou oblastní vedoucí. Naši první regionální ředitelé byli manželé Jindrovi a pan Jarda Jindra byl můj spolužák z gymnázia.

Co musí podle vás splňovat zájemce o práci v OVB?

To už je řečeno v otázce – měl by mít o tuto práci zájem. Musí mít rád lidi okolo sebe, musí chtít pomáhat lidem – jak klientům, tak novým spolupracovníkům. Dále musí mít v sobě touhu po úspěchu. Cíleně říkám ne touhu po penězích, ale po úspěchu v naší profesi. Protože pokud bude úspěšný, peníze přijdou vždycky. Naopak to nefunguje. Zejména v tak náročné profesi, jakou je finanční poradenství. My učíme naše poradce úspěšně podnikat na finančních trzích, ne pouze prodávat produkty. Je to cesta složitější, ale trvalejší a dlouhodobá. Mám obrovskou radost, když vidím, jak se naši spolupracovníci mění a vyvíjejí, klademe velký důraz na osobní i profesní rozvoj spolupracovníků. To je moje doména – organizovat a připravovat různé vzdělávací aktivity. Mám obrovskou radost, když vidím, že se spolupracovník mění v úspěšného podnikatele. Výstavba strukturální firmy je o úspěšných lidech, kteří mají vize a chtějí si je postupně plnit. Ne každý toto ví už na začátku, proto je třeba mít vzdělávací systém, aby k tomu dospěli sami, naučili se to. My si svoje manažery vychováváme sami, a to mě baví – předávat podnikatelské myšlení. Pokud má manažerovi úspěšně fungovat jeho firma, je třeba, aby správně chápal a používal při práci moje dvě zásady: příjemné pracovní prostředí a vlídný nátlak.

Z toho všeho vyplývá, že jste pracovně velmi vytížená. Jak si organizujete čas?

V současné době se mi plní to, proč jsem začala podnikat – že budu mít jednou mnohem více volného času. Jakmile jsem skončila kdysi v zaměstnání, začala jsem si skutečně organizovat čas tak, abych měla celý den vyplněný klienty, pohovory a školením. Poradenství pro klienty jsem si připravovala po večerech a přes den jsem byla neustále v kontaktu se všemi spolupracovníky.

Nyní už je to úplně jinak. Setkávám se s manažery, plánujeme aktivity v jejich firmách a řešíme různé situace. Nejvíce ze všeho mě baví organizovat akce a připravovat si různé metody školení, workshopů, porad, vymýšlet nové systémy práce a vzdělávací systémy.

S manželem děláme tuto práci stále velice rádi, naplňuje nás to, žijeme skutečně naší rodinnou firmou – OVB je životní styl. Pochopí to teprve ten, kdo začne s námi skutečně podnikat. Jsme zvyklí plánovat vše – i dovolenou – tak, aby to nenarušovalo chod firmy. Plánování je jeden z nejdůležitějších nástrojů úspěšných manažerů a podnikatelů. Proto se tomu hodně věnujeme v celé firmě. Vůbec to není jednoduchý proces naučit spolupracovníky a manažery plánovat, ale vyplatí se to.

Jak trávíte volný čas?

Ráda čtu, poslouchám country hudbu, relaxuji na zahradě, cestuji. Miluji, když přijede celá rodina, mám je všechny okolo sebe a povídáme si. Vždy si říkáme, že nebudeme pracovat, ale stejně se vždy hovor stočí na práci. Jenže pro nás to není práce, ale zábava. Podnikání je úplně jiný životní styl a užíváme si to.

Splnil se vám díky OVB nějaký sen?

Sny si plním průběžně. Můj velký sen byl hodně cestovat a díky OVB se mi tyto sny vrchovatě plní. Ať jsou to společné cesty, pracovní cesty nebo soukromé cesty. Kdykoliv se mohu rozhodnout a odjet na dovolenou, odjet kamkoliv. Musím říci, že skutečnost překonala všechny moje sny. Jen bych na vše potřebovala mít více času a čas je jediná věc, kterou závidím mladým lidem. Někdy mě mrzí, že mladí lidé nevidí, jaké dlouhodobé šance mají v tomto byznysu. A to je naše práce – ukazovat jim to a rozvíjet je i v tomto směru.

HANA HORKÁ

Narodila se v Karlových Varech, kde stále žije. Vystudovala gymnázium a Pedagogickou fakultu v Plzni, obor Matematika – fyzika. Po vysoké škole nastoupila na Střední průmyslovou školu v Lokti, kde až do roku 1998 učila matematiku a fyziku. Do OVB vstoupila společně s manželem Miloslavem, který je dnes již senior zemský ředitel. Ona se stala zemskou ředitelkou loni. V OVB pracují i jejich dvě děti, dcera Hana je regionální ředitelkou, syn Petr zastává pozici oblastního vedoucího. Kromě práce patří mezi její záliby čtení, cestování, country hudba a rodina.