Cesta ke 100 milionům jednotek Ing. Miroslava Žemličky

|

Když se podívám na vaši profesní historii, vzdělání, geografickou působnost, jste s trochou nadsázky renesanční člověk. Můžete popsat vaši cestu, než jste se rozhodl pro OVB?

Vzdělání je obrovské bohatství, které každý z nás vkládá do své hlavy. Gymnázium se zaměřením na matematiku a fyziku jsem ukončil v roce 1966. O pět let později jsem ukončil strojní fakultu – obor konstrukce výrobních strojů, statika. To byl rok 1971. Pak následovaly 4 semestry systémového projektování a řízení výroby (CAD/CAM), pak pedagogika (taktéž 4 semestry) a v letech 1984 –1989 univerzita – obor psychologie, sociologie. Možná se to někomu může zdát docela hodně, ale neřekl bych. Moje duše stále prahne po vzdělávání! Nyní je na řadě španělština a angličtina. Ve svém životě se řídím mottem: „Každý nový den je úžasný něčím novým, nějakým novým zážitkem a prožitkem, novým vzděláním.“ 

Vím, že jste se v rámci svého průběžného vzdělávání ještě před rokem 1989 dostal k tehdy velice zajímavému konceptu, na kterém stojí i naše firma, ke strukturálně systémovému modelu podnikání. Co vás na něm zaujalo? Věřil jste mu hned? Co bylo impulzem pro profesní spojení s OVB? Mělo to souvislost právě s těmito informacemi?

Ano, právě studium psychologie a sociologie se zaměřením na moderní systémy řízení včetně strukturálních systémů mi změnilo úhel pohledu na můj život. Ve strukturálním řízení firem je obrovská budoucnost. Na rozdíl od mnoha firem, jako je třeba Honda, McDonald’s, KFC atd., dokázala OVB vyřešit ve své firemní filozofii vztahy. První vztahovou oblastí je samotné vlastnictví firmy, v němž nefiguruje soukromý vlastník, nýbrž finanční instituce v Evropě. Další je řízení firmy, kdy je odděleno řízení firmy samotné a řízení obchodní části, kde se uplatňuje podnikatelský systém. Řízení jednotlivých strukturálních firem je třetí klíčovou oblastí. Jde o řízení metodické s důrazem na osobní rozvoj, úspěch, svobodu, nezávislost s maximální podporou růstu, iniciativy, výkonnosti a kvality je třetí klíčovou oblastí. Jde o řízení metodické s důrazem na osobní rozvoj, úspěch, svobodu, nezávislost s maximální podporou růstu, iniciativy, výkonnosti a kvality. 

Co se vám líbí na spolupráci s OVB?

Součástí smluvního ujednání mezi spolupracovníkem OVB a vedením společnosti je také nezávislý kariérový růst, který znamená, že se každý může svobodně rozhodnout, kam se chce v kariérním stupni dostat. Důležitá je také samotná filozofie firmy, její know-how, což je podle mě výborný systém sám o sobě. Moje víra v tento systém podnikání byla a stále je veliká. 

Co vám dalo podnikání v Německu, kde jste sbíral svoje první podnikatelské zkušenosti?

Víte, já jsem byl v roce 1989 připraven provést privatizaci všeho, čeho se dotknu. Zvítězil rozum, chtěl jsem jít do ciziny a poznat kapitalismus až do hloubky. Nelze poznat žádnou zemi jen tím, že tam zajedete na výlet. Byl jsem tam 3 roky a zjistil jsem mnoho věcí. Například to, že jste-li pracovitý, produktivní, komunikativní a nevymýšlíte si, jste vítán. Zjistil jsem také, že řeč se skutečně můžete naučit až pobytem v zahraničí. Že do přátelství a běžného života nepatří vděčnost a sociálnost. To znamená, že i v běžných přátelských vztazích fungují jasná pravidla kapitalismu. Naučil jsem se rovněž, že kapitalismus je soutěž a o úspěch se musí člověk každý den snažit, a ne žít neustálým očekáváním! A v neposlední řadě jsem zjistil, že energie vysílaná ze srdce a hlavy má mnohonásobně vyšší účinek než fyzické zpocení těla, i při té fyzicky nejtěžší práci. Pojďme pracovat hlavou. Zde je odměna nejvyšší. V první otázce jste se zmínil, že jsem renesanční člověk. Doplnil bych to na „renesančně-romantický člověk“. Tento můj postoj – ne typický pro „tvrdý kapitalismus“, ale nádherný pro motivační řízení mnoha strukturálních firem s pohledem „nad firmu nebo mimo ni“ považuji v tomto oboru za nejvíce úspěšný. 

Jako jeden z mála jste zažil celou historii OVB v ČR. Můžete nás provést jednotlivými etapami tak, jak jste je jako zlomové z hlediska růstu firmy vnímal vy? Jaké byly začátky podnikání v ČR? Co pro vás bylo v začátcích nejtěžší?

Začátky byly velice krásné, pracoval jsem 14 hodin denně, zničil jsem během 1 roku 3 auta, prodělal 4 autohavárie, z toho 2 vážné. Když ale máte zadání a vnitřní obrovskou motivaci, pak expanzi, kterou jsem naplánoval, a firmu, kterou jsem nakreslil, nešlo zastavit! Byly i těžkosti, tlak německého strukturálního vedení a zároveň určité neporozumění pro velkou expanzi, kterou jsem udělal. Měl jsem zákaz začít stavět strukturální firmy na Moravě a vstupovat na Slovensko! Slovensko má proto začátek na úvodních seminářích v Brně! Byl jenom jeden člověk, kterému jsem projekt ukázal a vysvětlil, a to byl pan Wittschier, později pak pan Frahnert. Bylo to v době, kdy vedení OVB chtělo ukončit činnost na Slovensku. Dostal jsem tenkrát jednoroční ochrannou lhůtu na svoji misi – stabilizovat OVB na Slovensku

Co jsou ty největší změny, kterými si strukturální prodej od 90. let v ČR prošel?

V první etapě přišla OVB jako první a jediná společnost s myšlenkou strukturální firmy v oblasti finančního trhu. Ve druhé etapě se dominantní postavení OVB rozmělnilo a na finančním trhu se objevilo větší množství silných i méně silných hráčů. Všichni se snažili kopírovat princip OVB, tedy budovat strukturální firmu, včetně filozofie, kariérového systému atd. Ve třetí etapě se objevil negativní prvek a tím je odklon od primárního postavení klienta a jeho potřeb a snížení významu nezávislého finančního poradenství. Ve čtvrté etapě pak finanční trh ovlivnil vstup státu. Došlo k zavádění licencí na činnosti finančních poradců včetně dozorování jejich činnosti a také se začaly regulovat příjmy z provizí všech, kdo podnikají na finančním trhu.  

V současné době jste aktivní v několika zemích. V čem se z hlediska podnikání liší například Španělsko a Česká republika?

Jedna z velmi dobrých výhod pro podnikatele při spolupráci s OVB je možnost expanze do mnoha zemí, ve kterých má OVB zastoupení. Dnes je to 14 zemí západní, střední, jižní a východní Evropy. I to byl jeden z motivujících prvků pro mé rozhodování ke spolupráci s OVB. V naší branži velmi záleží na schopnosti komunikovat a také na národnostní mentalitě. Těžko prodává finanční produkty cizinec. Jazyková bariéra je velkým problémem. Španělé se rádi baví, žijí ve velmi velkých rodinných uspořádáních, vzájemně si sebe doporučují a nelze obecně říci, že žijí touhou po penězích. Jsou velice hrdí a komunikativní. Horší je pro ně plánování, časový režim a z toho plynoucí disciplína. Touha po brzkém zbohatnutí, nákupní horečky, peníze atd., které jsou nyní dominantní v ČR a podstatně ovlivňují kvalitu a výkonnost našeho podnikání, se ve Španělsku objevuje pouze v malé míře. 

Když se ještě vrátíme k začátkům vašeho podnikání, jaké byly vaše osobní cíle na začátku práce v OVB?

Moje vize a cíle byly veliké a nádherné. Chtěl jsem uplatnit všechny svoje znalosti do výstavby strukturální firmy, změnit svůj život a svět kolem mě, mít rodinu a děti. Dále být finančně nezávislý a zajištěný, konečně začít cestovat a mít Mercedes. Představoval jsem si, že si v ČR  a někde v cizině postavím nebo koupím pěkný dům. 

Máte ještě nějaké nesplněné cíle?

Spolu s manželkou jsme si vytyčili 64 míst na zemi, kam bychom se chtěli podívat. Pak bych se rád naučil anglicky a španělsky. Ještě bych se chtěl aktivně vrátit k hudbě, hudba je můj svět. Rád bych se trochu věnoval myslivosti, rybaření a turistice, protože velmi rád chodím. A samozřejmě chci mít více času pro rodinu a děti.

Jak si, jako extrémně úspěšný člověk, udržujete motivaci stále pracovat?

Mám rád lidi kolem sebe. Vnímám jejich svět, těžkosti, trápení i starosti, úspěch i neúspěch. Jsou to právě osobní změny u mých spolupracovníků a všechny dílčí úspěchy, které mě motivují k další práci. Je to také pocit velké zodpovědnosti za mnou importovaný strukturální systém. I to mě motivuje. Je to nádherný výsledek mé práce a úžasný pocit na firemních dnech. Mám radost z našich úspěšných vedoucích na všech stupních. A všem touto cestou vyjadřuji kompliment a díky! Inspiruje mne to a vysoce motivuje. A je to samozřejmě i moje rodina, manželka i děti – to je obrovská motivace. 

Jak si dobíjíte baterky?

V této oblasti jsem v deficitu. Mám rád svoji práci. Je to pro mne hobby. Ale z hlediska psychiky je to výdej energie. Moje nabíjení baterek je turistika, rybaření, četba knih, divadlo, cestování. Ale bohužel nabíjení baterek provádím jen velmi zřídka. Ve vlastním zájmu i zájmu rodiny a i OVB by čas v této oblasti byla velmi dobrá investice. 

Jakou roli hraje ve vašem životě rodina?

Role mojí rodiny v mém životě je extrémně vysoká. Mám nádhernou ženu a tři ještě poměrně malé děti. Svoji rodinu považuji za osobní prioritu, kterou musím chránit, zajišťovat, jít příkladem, milovat, provést je všemi úskalími současného náročného života a zabezpečit manželku i děti do budoucnosti. 

Když se poohlédnete za svou dosavadní kariérou v OVB, je něco, co byste udělal jinak? Co byste poradil kolegům, čeho se mají vystříhat?

Obtížná otázka. Nerad spekuluji „co by, kdyby…“ Z minulosti se má každý z nás poučit, abychom neopakovali stejné chyby, ale rozhodně ne se v minulosti hrabat, cosi si vyčítat, sytit se zlobou, závistí a nenávistí. I přesto bych pár zajímavostí sdělil, spíše jako osobní přání ke svým kolegům: Pro žádného člověka na světě (kromě své rodiny) neobětujte svoji životní cestu, svůj úspěch a kariéru. Budujte široké strukturální systémy. Jsou to obranné valy při vaší firemní nebo osobní nepohodě. Nepodporujte tvorbu paralelních skupin, protože to přináší bolest a neskutečnou zlobu. Také přetahování lidí z jednotlivých skupin se stává smrtelným jedem ve vztazích. Důležitá je samozřejmě komunikace. Komunikujte, komunikujte a komunikujte. Nemluvení a zloba mezi námi je hrozný čin s velkými důsledky. A samozřejmě, naučte se odpouštět. Mějte vždy dobrou náladu a nadhled. Nepracujte nikdy uvnitř firmy – zatáhne vás do vnitřních soubojů a nevraživosti. Budete řešit pouze situace svých spolupracovníků. Buďte nad věcí (vně vaší strukturální firmy). Odměnou vám bude úspěch, nádherná funkční rozvojová strategie, finanční a společenský prospěch i uznání. 

Máte vystudovanou sociologii a psychologii. Jaký je osobnostní profil člověka, který je „předurčen“ k úspěchu ve strukturální firmě?

Tato otázka je krásná, ale i velmi nebezpečná. Nerad bych, aby se kdokoliv cítil dotčen. Ale přesto bych nejdříve chtěl říci, že je třeba nadefinovat, co myslím pod pojmem úspěch z mého úhlu pohledu. Úspěch musí být dlouhodobý. Navíc musí být na všech úrovních našeho života a v rovnováze v těchto oblastech: ekonomických, duševních (psychických) i fyzických. Úspěch musí být společensky uznaný a nesmí způsobovat zlobu, svízele a nesnáze. A jaký že by měl být profil úspěšného člověka? Měl by se vyznačovat duševní a psychickou vyzrálostí – prostě aby byl osobnost. Měl by mít chuť a přání vybudovat úspěšnou strukturální firmu a motivaci k předání svých získaných zkušeností k cestě za dalším úspěchem. Také by měl mít rád lidi kolem sebe, osobním příkladem a nadšením motivačně řídit celou firmu. Dále by měl být osobním příkladem pro celou svou firmu a tak vést i svůj osobní soukromý svět. A nechat se vést mottem: „Jít hrdě se vztyčenou hlavou za svým úspěchem, nohama stále na zemi a nemít při tom umazané ruce.“ 

Co radíte svým novým spolupracovníkům, aby byli úspěšní?

Základem pro budování úspěchu je samozřejmě přání a chuť úspěch budovat. Přesto se snažte nejdříve udělat svoji osobní analýzu. Rozumíme tím jednotlivosti, které by vás v určitých momentech mohly nezvratně zastavit a poškodit. Uvedu pár příkladů. Jsou to třeba vztahy mezi vámi a okolím nebo v rodině. Zadluženost, zdraví, nevhodná přátelství – já je nazývám pseudopřátelství, a předčasné splnění si velkých přání. Tyto věci měly vždy v mé struktuře negativní dopad. Brzdily úspěch. Ale hezčí jsou ty rady, které úspěch budují. Jde především o to, abyste měli rádi sebe a lidi kolem sebe. Soustřeďte se na svůj úspěch, jděte za ním cílevědomě a stále a nezastavujte se, mějte touhu jít stále vzhůru. Svoji podnikatelskou činnost dělejte v rovnováze, tj. obchod i budování struktury současně. Pamatujte, že široká struktura přímých vedoucích je váš jediný A SKUTEČNÝ úspěch. Chovejte se jako šťastní a usměvaví lidé. Těch doporučení a rad by bylo ještě velmi mnoho, ale na jednu bych nerad zapomněl, neustále se vzdělávejte. 

Je nějaká otázka, související s úspěchem v OVB, kterou žádný z vašich spolupracovníků nepoložil a měl by?

Jde o zajímavou otázku, na kterou bych skutečně rád odpověděl. Odpověď by ale byla dlouhá. Alespoň tedy ve stručnosti. Důležité je správně rozumět zákonům strukturální firmy. Správně se myslí opravdu správně, ne po svém. Myslím tím především: základy firemní filozofie, know-how a systému s tím, že je nutné vše udržovat v rovnováze. Byznys a úspěch mohou provázet i neúspěchy. V systému strukturální firmy platí v době největšího úspěchu rčení „přijďte se včas poradit!“ Velmi důležité je ptát se na chyby vedoucích, které mají za následek zpožďující se kariéru a oddalující úspěch. To samé platí i o zabrzdění rozvoje strukturální firmy! Je třeba se stále rozvíjet tak, abych uměl pochopit, že jsem to já, kdo se musí změnit a co je třeba udělat pro to, abych byl já a můj tým úspěšný! A to nejdůležitější: je třeba začít a vydržet!