BD Barbora Novotná: Podnikání je pro mě pravá životní cesta

|

V Praze jsme navštívili oblastní ředitelku Barboru Novotnou krátce po tom, co se stala maminkou. Kdo by si myslel, že tato událost nějak výrazně ovlivnila její dosavadní činnost, spletl by se. „Zatím to funguje skvěle,“ hodnotí svůj přerod z podnikatelky na podnikatelku-maminku.

Barbora Novotná je akční člověk. Nemá ráda nudu a je neustále plná energie. A tak není divu, že po porodu vydržela bez práce jen týden a do svého podnikání se vrhla ještě v období šestinedělí. „První týden po porodu jsem vypnula telefon, e-maily atd. Na konci týdne už jsem se začala nudit,“ potvrzuje s úsměvem, že delší odpočinek není nic pro ni. „Cítila jsem se skvěle, měla jsem v sobě spoustu pozitivní energie, kterou mi dodávala dcerka. Neviděla jsem důvod, proč se nepustit opět do akce. Druhý týden jsem přijela na LD konferenci povýšit svoji přímou GST, čtvrtý týden jsem načerpala novou inspiraci na RD ředitelské akademii, pátý týden jsem vedla manažerský kurz pro naše budoucí manažery. Vždy jednodenní akce a vždy si užívám dynamiku dne – ráno se pomazlím s malou, obleču se do business, sednu do auta a cítím se ve svém živlu. Odpoledne už se nemůžu dočkat a jedu natěšená domů hrát si s miminkem. Je to takové „double nadšení“ – nevím vlastně, kam se těšit dříve. Obě role si užívám na maximum,“ vysvětluje Barbora Novotná. 

To, že se stala maminkou, nijak její přístup k podnikání nezměnilo. „Naopak jsem se utvrdila v tom, že podnikání je a vždy bude pro mě ta pravá životní cesta. Neláká mě normální průměrný život. Potřebuji akci, chci stále růst. Role ženy jako podnikatelky mi do života dodává správné výzvy, seberealizaci, adrenalin. Být maminkou je to nejkrásnější poslání v životě ženy a já si užívám každý den strávený s miminkem. Tyto role se v mých dnech krásně propojují a díky OVB se mohu maximálně seberealizovat v obou z nich. Jsem šťastná a žiju si nyní život, který jsem si vysnila,“ vysvětluje.

Barbora Novotná je nyní oblastní ředitelkou. Sama však říká, že ještě svých cílů nedosáhla. Že je stále na začátku vzhledem k tomu, co vše je možné v OVB dokázat. Za svůj dosavadní největší kariérní úspěch považuje prozatím vybudování 6 přímých GST a tím dosažení první ředitelské pozice v kariérním plánu. „Avšak nejkrásnější ze všech úspěchů je vidět, jak mi spolupracovníci rostou před očima a jak se v podnikání seberealizují. Baví mě vytvářet z lidí podnikatele,“ říká.

Má vysoké očekávání sama od sebe a tím i od svých spolupracovníků. Snaží se být takový vedoucí, který posouvá spolupracovníky na hranici jejich možností, na maximum jejich potenciálu. Neustále jim posouvá laťku. Ukazuje, že mají na víc. Tzv. je vystrkuje z komfortní zóny. „Řídím se známým heslem: Miřte na měsíc. I když jej minete, skončíte mezi hvězdami.“ Pomáhám jim k myšlení ve velkém. Každopádně důležité je vždy zažehnout ten správný oheň v jejich očích. Aby zapálili lidi kolem sebe,“ prozrazuje svůj recept, jak motivuje spolupracovníky. Do OVB ji přivedla její nejlepší kamarádka, nynější oblastní ředitelka Jana Kossúthová. Barbora studovala ekonomku ve Vídni a VŠE v Praze. K tomu ještě v té době učila kurzy angličtiny a vedla lekce Zumby, do toho začínala v OVB, kde už je nyní téměr 9 let. Co by dnes udělala jinak? „Nedovolila bych si fáze typu pohodlíčko. Takové pohodlíčko je totiž obrovský zpomalovák každého podnikatele, který se nachází v investiční fázi svého podnikání. Každý takový nevyužitý den, týden, měsíc může mé sny a cíle odsunout i o roky později. Je k sobě potřeba být maximálně upřímný. Sednout si, zamyslet se a zhodnotit, co vlastně dělám a kam jdu. Buď mám výsledky, nebo mám výmluvy. Mezitím nic moc není. Stačí se jen podívat na své aktivity. Každý známe kariérní plán moc dobře a víme, co máme dělat. Je to jednoduché. Jen se pustit do práce a nepovolit, dokud nedojdu tam, kam chci.“

Kariérních cílů má hodně. Baví ji cestovat, mluví několika cizími jazyky, její partner je cizinec, a tak se přímo nabízí zahraniční expanze. V tomto směru se řídí doporučením LD Ládi Zajíce: nejprve pozice RD, poté expanze. „Tak nyní pracuji na vybudování regionálního ředitelství,“ usmívá se. Barbora Novotná na podnikání s OVB oceňuje i to, že může pracovat prakticky odkudkoliv. Potřebuje jen telefon a počítač, prostředí je jí jedno. Může tedy pracovat v letadle, na pláži, na horách… Vzhledem k tomu, že miluje cestování, jí to velmi
vyhovuje. „Mám ráda dobrodružství, adrenalin, zážitky – to vše získávám, když cestuji po světě. Nejraději cestuji sama. Poznám tak danou zemi, kulturu a lidi mnohem blíže. Díky tomu mám známé po celém světě. Nyní už mám rodinu, takže teď bude cestování zase úplně jiné, ale moc se na to těším. V prosinci se chystáme za rodinou do Kanady a pak někam ohřát se na silvestra do exotiky. Nejraději mám Latinskou Ameriku. Někdy mi přijde, že jsem tam musela žít v minulém životě. Když letím kamkoliv tímto směrem, cítím se, jako že letím domů – tam jsem mezi svými – temperament, tanec, zpěv, španělština a moře – to je moje,“ uzavírá své vyprávění Barbora Novotná.