Antonín Rajgl: Musíme být stále podnikatelsky nespokojení, i když to navenek vypadá, že se daří

|

V polovině roku 2009 jsme připravovali váš první rozhovor pro OVB Journal. Co se od té doby změnilo?

Rozšířili jsme firmu a díky tomu jsme také naše služby dostali k většímu okruhu klientů. A z hlediska kariérního posunu - od 1. 5. 2011 jsme potvrdili pozici zemského ředitele.

Jak konkrétně se firma rozšířila?

Přibylo mnoho mladých spolupracovníků. S nimi přišla nová energie a samozřejmě také nový styl práce a řízení. Struktury se omladily. Rozšířili jsme naši činnost na Moravu, sever a jih Čech. Za minulý rok nám přibylo 250 nových spolupracovníků, noví oblastní vedoucí, ředitelé. Vznikl i nový regionální ředitel. Máme stále stejnou strategii: neustále dáváme příležitost lidem, kteří chtějí být v životě úspěšní, hledají svoji cestu a finanční úspěch.

Od začátku pracujete v OVB s manželkou Vlastou, pod hlavičkou OVB podnikají i vaše dcery Blanka a Jana. Jaké to má výhody?

Pro dcery je výhodou, že mohou čerpat podnikatelské zkušenosti. A to nejen od nás, ale také od svých kolegů. Všichni jdeme jedním směrem.

Minule jste v rozhovoru podrobněji nastínil své vize do budoucna. Zrekapitulujme, co se podařilo. Prvním vaším tehdejším plánem bylo dosažení dalších pozic v kariérním žebříčku.

Další pozicí bylo zemské ředitelství. To se podařilo díky usilovnému rozvoji a růstu celé firmy. Za to bych chtěl poděkovat všem vedoucím a spolupracovníkům.

Dále jste hovořil o vybudování velké firmy a rozšíření služeb OVB mezi co nejvíce lidí.

Velká firma se buduje stále. A to se daří právě díky nárůstu nových spolupracovníků. Stále budeme hledat lidi a dávat jim příležitost s námi pracovat. Je krásné dávat šanci v oboru, který je velmi potřebný. Každý spolupracovník obsáhne určité množství klientů tak, aby jeho činnost byla kvalitní. Nový spolupracovník musí investovat čas, učit se a zdokonalovat v mnoha směrech. Potom je schopen přinést naši službu dalším klientům. Myslím, že je v České republice pořád mnoho míst, kam můžeme naši činnost rozšířit. Lidé ve velkých městech OVB znají, ale je třeba jít dál. Komplexní finanční poradenství je třeba prosadit všude. To je systém práce OVB. Lidé velmi rychle pochopí, že jde o službu, která jim pomůže a v některých případech je ochrání. Za použití finanční analýzy a pomocí finančních produktů řešíme klientovu situaci, přání a někdy i sen. Toho, kdo to chápe, klienti přijímají. V dnešní době je na trhu mnoho poradců, ale otázka je, jak v konečné fázi dopadne klient. Peníze řeší náš život, mnozí s nimi stále zápasí, a vědět, jak s penězi v dnešní době pracovat, je důležitá věc. Naším cílem je opravdu vybudovat velkou stabilní firmu, nebo spíše stále rostoucí firmu. K tomu potřebujeme nové spolupracovníky, vedoucí na všech pozicích, ale také mnoho stálých spokojených klientů.

Máme za sebou tzv. krizi, ekonomika se proměňuje. Projevuje se to nějak u klientů?

Klienti dnes mají k dispozici mnoho finančních produktů a obrovské množství informací, ale často se v nich těžko vyznají. K řešení svého problému potřebují někoho, kdo je nezávislý, má správné informace, je v systému na jejich straně a má dostatek možností. Důležitou částí naší práce je také jistá osvěta „finančního chování", kterou se snažíme klientovi předat.

Vraťme se k vašemu povýšení. Když nyní rekapitulujete svou dosavadní kariérní cestu u OVB, jak ji hodnotíte?

Je to vlastně neustálý dynamický rozvoj a obnovování struktury. To je stálá činnost, která přináší radost, a člověk nesmí usnout na vavřínech, nesmí ustat. Musí být stále trochu podnikatelsky nespokojený, i když to navenek vypadá, že se daří.

Na co se v pozici zemského ředitele těšíte?

V některých oblastech budu mít více možností, ale jinak nemyslím, že by mě čekalo něco úplně nového. Budeme dál dělat to, co děláme, dál budeme rozšiřovat firmu. Podnikatel musí přemýšlet o rozvoji a růstu. Podnikatel není nikdy hotov a to je dobře.

Co se svou dnešní zkušeností říkáte nováčkům?

Snažíme se, aby pochopili, že pokud chtějí uspět a být finančně nezávislí, je potřeba, aby pro to něco udělali. Aby v sobě našli nějaký sen a cíl, aby v sobě našli disciplínu a pochopili, že musí ze začátku pracovat hlavně sami na sobě. Každý může dojít až na vrchol, musí to ale chtít a musí pochopit pravidla té cesty. Naší činností musí vznikat úspěšný klient a úspěšný spolupracovník.

A musíme mít i dobrý pocit. To je skvělá věc, která se nedá ničím nahradit. Potom přijdou i peníze. Každý se musí změnit, někdo to zvládne, jiný ne. A jak nové spolupracovníky motivujete?

Každý náš spolupracovník má před sebou svůj život. Může si splnit všechna přání, nebo některá, nebo žádná. My jim jen můžeme ukázat cestu, po které jdeme. A že je to cesta zajímavá, i přesto, že se občas něco nepovede, to je přece normální. A pokud to nový spolupracovník pochopí, zalíbí se mu to, je ochoten na sobě pracovat, dostaví se úspěch. Nebo řekne „ne, mně to nic neříká", nebo „já bych na to nebyl" a odchází. Motivovat se musí každý sám. Pozitivně myslící člověk je motivovaný svojí budoucností, negativista se budoucnosti bojí a má jenom problémy.

Jak byste popsal svůj přístup k vedení lidí?

Je to jednoduché. Metodou je příklad vedoucího a motivační vedení. Člověka nelze donutit být úspěšný. Musí to být jeho záměr, pro který je ochoten mnoho udělat. Dáte spolupracovníkovi úkol, respektive on sám si ho dá a splní ho. Přikazuje si sám. Když někdo nechce, nedá se s tím nic dělat. Pokud spolupracovník udělá, co je třeba, je to v pořádku, pokud ne, odchází. Jiná možnost není.

Co vás v tuhle chvíli na vaší práci nejvíce zajímá, motivuje a baví?

Samozřejmě jsou to peníze, ale také to, že přivedete do firmy nové lidi z různých oborů, v různých životních situacích a po určitém čase sledujete jejich změnu. Jsou samostatní, mají velké cíle, dokážou podnikat a úspěch šíří dál. To je velmi dobrý pocit. Víte, že přišli do funkčního systému OVB. Motivující jsou i pozitivní reakce klientů. Spokojený klient je naší nejlepší reklamou.

Máte ještě vlastní klienty?

Ano, ale dnes jich již není mnoho. Většinu klientů jsme předali našim spolupracovníkům. Je ale několik klientů, kteří si přáli zůstat. Přiznám se, že o ně se stará manželka. Je to výhoda naší společné práce, že i z vyšší pozice máme dosah na klienty i na výstavbu nové přímé sítě atd.

Jak nyní vypadá váš pracovní den?

Nemáme klasickou pracovní dobu, tu jsme si nestanovili. Na druhé straně myšlenkami podnikáme dvacet čtyři hodin denně. Nevypínáme telefon, ale ani si nepřipouš­tíme stres. Máme určitým způsobem rozdělený týden. Fungujeme třeba v neděli, kdy máme různé akce v Praze. V pondělí jedeme do jednoho města, v úterý si třeba zajdeme na golf, ve středu zase jedeme jinam a tak dál. Určitě to ale u nás není tak, že bychom se přepracovali. Je to otázka disciplíny, jak si člověk rozvrhne čas. My dnes sami plánujeme svoji každodenní činnost a sami plánujeme svůj čas. Mimochodem, kvůli tomu jsme také do podnikání šli.

Máte i nyní nějaké vzory pro svou kariéru?

Vzory mám pořád, jen rostou s naší činností. V tom asi těžko někdo překoná pana Žemličku. Je pro mě velkou inspirací. Byl bych rád, trochu neskromně, kdybych byl pro své lidi podobným vzorem. Ale jestli to tak je? Snažíme se s manželkou svým lidem předávat všechno, co lze. A pokud nám naši spolupracovníci naslouchají, dělají, co jim říkáme, a mají při tom úspěch, je to pro nás zajímavá odměna, ze které máme radost. Takže pokud vzorem budu já, je to skvělé. V OVB by takové vzory měly vznikat. Naší odpovědností je ukázat lidem, že to jde, aby nás mohli následovat.

Cítíte se jako úspěšný člověk?

Co je to úspěch? Každý ho poměřuje jinak. Ano, cítím se být úspěšný, protože mohu každý den realizovat svoje plány a přání s těmi, na kterých mi záleží. Pokud nám v naší profesi něco chybí, můžeme s tím vždycky něco udělat. Máme tu možnost.

Vybavíte si sny, které už jste si díky OVB splnil?

Takových snů je mnoho. Napadá mě třeba cestování - tady jsme si s manželkou splnili hodně, ale mnohé je ještě před námi. Vlastně mě nenapadá nic nesplnitelného.

Čím náročnou práci vyvažujete?

Snažím se věnovat golfu. Je tam hezké prostředí, občas mi to i letí a to je radost. Při golfu je třeba úplně vypnout, pokud nevypneme, na míčku to poznáme, protože to nejde tak, jak má. Řekl bych ale, že nemám náročnou práci, je to životní styl, který nám dává velký díl svobody.

ANTONÍN RAJGL

Pochází ze severních Čech. Základní školu absolvoval v rodné Kadani, vyučil se v Litvínově a maturitu v oblasti strojírenství složil opět v Kadani, kde dosud se svou manželkou Vlastou žije. V roce 1996 se společně seznámili s OVB Allfinanz. V roce 1998 se stal obchodním vedoucím, 1999 oblastním vedoucím, 2001 dosáhl vlastního oblastního ředitelství, 2007 ředitelství regionálního. V letošním roce se stal zemským ředitelem. Dcery Rajglových Blanka a Jana také pracují pro OVB.