Když k úspěšným promlouvá nejúspěšnější

|

Ten se v rámci diskuse moderované Liborem Boučkem pouštěl nejen do rozebírání specifik ženské týmové soutěže, ale dokázal najít i spoustu paralel mezi světem sportu a úspěšného byznysu.

Petr Pála je bývalým českým profesionálním tenistou, který byl specialistou na čtyřhru, ve které se dostal až na 10. místo světového žebříčku a s Pavlem Víznerem si v roce 2001 zahrál finále grandslamového French Open či o rok později finále Turnaje mistrů. Z hráčské kariéry přešel plynule na pozici kapitána české reprezentace a jak sám zmínil v Centru pohybové medicíny, bylo to pro něj lehké rozhodnutí a za celých 10 let nezapochyboval o jeho správnosti. Během oné zmíněné desetiletky totiž s týmem postaveným okolo hvězd Petry Kvitové a Karolíny Plíškové vyhrál celkem 6x Pohár federace – Fed cup.

Ve svém nabitém kalendáři, kdy mimo jiné objíždí turnaje a sleduje aktuální formu a rozpoložení českých tenistek, našel okénko, aby se mohl zúčastnit Manažerské „D“ konference pořádané naší společností. Během ní se věnoval tématům jako je motivace, skladba týmu, jak předejít syndromu vyhoření či zmiňoval pocity z dosažených úspěchů.

Hned z počátku popisoval, jak se posunul ženský tenis za poslední dekádu, kterou strávil na lavičce. „Vidím tam velkou profesionalizaci, trend obklopovat se lidmi, kteří je posunou nahoru. Hráčky pochopily, že musí investovat do sebe. Realizační týmy mívají třeba i šest lidí, které jezdí na turnaje. Trenér, kondiční trenér, fyzioterapeut, nutriční poradce atd. Ve většině případů, věřím, že když hráčka investuje do sebe - do realizačního týmu, ještě v mladém věku, ne až třeba v 27 letech, tak se jí to vyplatí,“ rozpovídal se hned ze začátku Petr Pála a dále se vyjadřoval k motivaci.

„Já osobně čerpám hodně motivace ze svých svěřenkyň, nejen z těch již úspěšných, ale i z nováčků, z holek, které tu chuť vítězství ještě nezažily, že jim můžu pomoci v další kariéře. Ještě třeba neporazila takhle těžkou soupeřku, ale ten tým ji strhne a ona toho úspěchu dosáhne,“ dal nahlédnout do své kuchařky Pála a pokračoval: „tohle nabyté sebevědomí se pak samozřejmě projeví i po tom reprezentačním víkendu, začne se jí víc dařit i na turnajích a nakopne ji to nahoru. Je tedy mou motivací takhle pomoct v dané situaci třeba právě té jedné hráčce a v rámci celého týmu, kde jsou i další vlivy, ta mozaika zapadne do sebe a všichni společně pak můžeme být úspěšní.“ Krásným příkladem, jak povedený reprezentační duel může „nakopnout“, je Karolína Plíšková, která rumunskou hvězdu Simonu Halepovou porazila z kraje roku 2016 v rámci týmové soutěže vůbec poprvé, získala sebevědomí, že může porážet i ty nejlepší hráčky na světě a tento úspěch se následně odrazil v jejím tažení na tenisový trůn. Vůbec první českou světovou jedničkou se stala o rok a čtvrt později. „Zajímavý je pak i mnou vypozorovaný rozdíl mezi motivací mužů a žen, pokud jde o výkon. Mužům tolik nezáleží na výkonu samém, ale jestli vyhrají, na rozdíl od žen, kterým samozřejmě, zejména když hrají doma, jde nejen o vítězství, ale i o to, jak hrají a ještě jak při tom vypadají,“ uzavřel toto téma Petr Pála.

Zajímavými dotazy a postřehy nešetřil ani Libor Bouček, který například moderoval v roce 2017 Laver cup, když konstatoval, že ve světě není ani zdaleka pravidlem, že by se nejlepší hráčky Fed cupu pravidelně účastnily a jaké je tedy tajemství „rekrutingu“ českého kapitána. „Jde nejen o to, že pořád to je trofej, kterou ty holky chtějí vyhrát, kromě všech Grandslamů a podobně,“ řekl Petr Pála, „ale kdyby se jim tady nelíbilo během reprezentačního týdne, tak by určitě nejezdily, nebo by chtěly vyměnit celý realizační tým, včetně kapitána, samozřejmě. Naším úkolem je vytvořit pro hráčky takové prostředí, aby se rády vracely a užily si atmosféru týmu. Protože tenis je krutý individuální sport, kde by se člověk neměl ohlížet doleva/doprava, ale jen na sebe, takže se málokdy stává, že konkurentky a soupeřky se dívají na sebe navzájem, podporují se a fandí si. A je to potřeba, bez správné týmovosti bychom neměli za sebou tak úspěšnou historii, protože jedna hráčka dokáže udělat maximálně 2,5 bodu.“

Zároveň pak také dodal, že tyto opakující se úspěchy jsou i jedním z faktorů, který mu pomáhá úspěšně zabudovat nováčky. Skvělá atmosféra v šatně, kterou vytváří třeba i to, když hráčkám realizační tým připraví před prvním vstupem do šatny koláž z fotek z úspěšných turnajů, je pověstná a mladší hráčky rovněž chtějí dosáhnout stejných úspěchů jako předchůdkyně, naučit se od nich něco nového a také si sáhnout na Pohár Federace. Stejně jako Kateřina Siniaková, talentovaná rodačka z Hradce Králové, která se při zranění Plíškové a nemoci Kvitové stala tahounem týmu a v pražském finále v listopadu 2018 s přehledem získala dva rozhodující body.  „V úspěšném týmu musí každý znát svou úlohu, podpořit se a v případě potřeby zaskočit jeden za druhého, nelze se spoléhat pouze na výjimečnost 1-2 individualit“, zmínil Petr Pála a pokračoval: „základem fungujícího týmu je samozřejmě vstřícnost, transparentnost, která pak buduje důvěru, říkat si věci na rovinu, takt, protože věci se dají říct různými způsoby a individuální přístup – Fed cup je individuální sport v týmovém obalu.“

Na závěr diskuse přišel i dotaz z publika, jak moc Petr Pála v rámci taktiky používá přípravu a nakolik je to intuice, což kapitán komentoval slovy, že vždy záleží na individualitě dané tenistky, protože každá preferuje jiný způsob komunikace a neexistuje tak pevně dané schéma, jak koučovat, ale v rámci vedení je potřeba mít cit, jak zacházet s jednotlivci. Veškerý tento postup ladí už na začátku týmového týdne nejen s hráčkami, ale i s jejich trenéry, aby se dostali v co nejkratší době na stejnou vlnu, aby se nestala věc, že osobní trenér bude říkat v rámci taktické přípravy něco jiného. Na kurtu je pak rozhodování hodně o intuici, o snaze udržet pozitivní rozpoložení, nebo naopak v době, kdy se nedaří, tak svěřenkyni namotivovat a nastartovat.

Poslední tečkou za povídáním s Petrem Pálou pak bylo vyhlášení soutěže o tenistkami podepsaný fedcupový dres. Odpověď na otázku, kolik trenérů zažila Barbora Strýcová ve Fed cupu, byla správně zodpovězena jedním z účastníků během pár sekund (bylo jich 5), a tak si jako bonus k zajímavému poslechu o tenisovém zákulisí a jeho paralelami mezi sportem a byznysem mohl odvézt domů i cennou relikvii.