Jiný úhel pohledu

|

Vlastní bydlení je pro většinu lidí synonymem stability. Teplo rodinného krbu je ale někdy potřeba krapet rozšířit – třeba kvůli narození potomka. Myšlenky na větší byt tak spojily cesty manželů Tomečkových a Dominika Baráka, oblastního vedoucího OVB. Na původní plán stěhování ale stačil jiný úhel pohledu a mladému páru pomohl vyřešit hned tři starosti naráz.

Tomečkovi původně bydleli v menším brněnském bytě, ale po narození syna začali přemýšlet o potřebě dalšího pokoje a s tím spojeného stěhování do většího. Procházeli nabídky tak dlouho, až narazili na vysněné bydlení. Nový developerský projekt na brněnském předměstí Jehnice byl však teprve ve výstavbě, takže nebylo možné se nastěhovat hned. Nemovitost bylo ale potřeba zafinancovat hypotékou a díky tomu se spojily cesty manželského páru a oblastního vedoucího OVB Dominika Baráka, který vzpomíná na začátek spolupráce.

„Tomečkovi přišli s myšlenkou, že prodají svou stávající nemovitost, čímž doplatí zbytek původní hypotéky a zároveň získají základní kapitál pro zisk hypotéky na nový byt, kterou obratem použijí.“ Plán na přechodné období, než se dům postaví, byl, že se prozatímně přestěhují někam do podnájmu a následně až do nového. „Ale dle mého názoru by byla obrovská škoda se vzdát stávající nemovitosti. A vůbec celé to vypadalo docela krkolomně,“ podotýká s úsměvem finanční poradce.

Proto přišel s protinávrhem, kde v jeho variantě řešení bylo, že by si Tomečkovi nemovitost nechali a společně by refinancovali hypotéku. Tím pádem by si mohli nechat původní nemovitost, ve které by zatím bydleli a zároveň by vyřešili i nákup nového bytu. A povedlo se to na jedničku. I přesto, že sjednávání hypotéky docela tlačil čas. Developer měl docela šibeniční termín, do kdy musí být podepsaná rezervační smlouva, a tak si klienti spolu s Dominikem Barákem volali a mailovali prakticky denně včetně víkendů, aby všechno stihli.

„Nápad pana Baráka byl skvělý. Ušetřili jsme si jedno stěhování a mohli jsme v našem starém bytě bydlet až do chvíle, než byl bytový dům hotov,“ vzpomíná Radim Tomeček. Finančnímu poradci se ale povedla ještě jedna věc. Vyjednal odložení splátek hypotéky až do chvíle, než se definitivně přestěhovali do nového. „Taková možnost nás vůbec nenapadla. A v tu chvíli jsme už měli prostor sehnat do původního bytu nájemníka,“ doplňuje spokojený klient OVB.

K velkému štěstí Tomečkových se refinancování i věci okolo povedlo vyřešit v době, kdy byly úrokové sazby hypoték ještě velmi nízko, a navíc s pětiletou fixací. Téměř okamžitě po nastěhování do nového bydlení developer spustil prodej druhé části projektu, identický byt v něm ale stál už o tři miliony více, což automaticky zvedlo i hodnotu nemovitosti manželů Tomečkových.

„Na hodnotě získal samozřejmě i náš původní byt. Když to teď zpětně vidím… jsem moc ráda, že jsme se tenkrát s panem Barákem zkontaktovali,“ říká s úsměvem Lucie Tomečková. „Na naši situaci stačil jiný úhel pohledu, pohled odborníka, který ví, co dělá a na věci kouká v souvislostech a v delším horizontu. Máme teď vyřešené vlastně hned tři věci. Bydlíme v novém a větším bytě, hypotéka se nám lépe splácí i díky nájemníkovi v druhém bytě, a navíc máme do budoucna vyřešené i bydlení pro našeho syna.“