Finanční poradce díky konsolidaci úvěrů pomohl ušetřit 50 tisíc za rok a stal se rodinným přítelem

|

Pro manželku zlaté náušnice, dětem Playstation a rodičům letenky do New Yorku. To bude pod stromečkem poprask... Jenže v březnu počáteční radost dávno vyprchala, zůstaly jen prázdné kreditky, suchý kontokorent a tučné dluhy u lichvářů. Letos si před Vánoci půjčily na dárky opět desetitisíce Čechů – řada z nich bude Ježíška splácet dlouhé měsíce.

„Spousta lidí nemá vůbec žádnou rezervu, každý výdaj pak řeší úvěrem. Nejen vánoční dárky, ale i rozbitou žehličku nebo pračku. 800 tisíc Čechů má exekuci. To je šokující číslo. V Německu je takto zadlužených lidí daleko méně. Možná i proto, že 80 procent Němců má finančního poradce. U nás jen každý pátý,“ říká Oldřich Turner ze společnosti OVB. Problém přitom podle něj není ani tak v tom, že by lidé málo vydělávali. Spíš neumí s penězi zacházet. A často jsou také zahlcení drahými hypotékami, zbytečnými pojistkami, kreditkami a lichvářskými půjčkami... „Zkrátka hromadou nevýhodných produktů, které z vás zbytečně ždímají tisíce měsíčně navíc. U většiny nových klientů to tak bývá. V první fázi se snažíme tu obří složku se smlouvami, které mají, nejdřív zmenšit. To byl případ třeba tady Davida,“ kývne finanční poradce směrem k sympatickému vousáčovi, který na naší schůzce v karlínské kanceláři Oldřicha Turnera upíjí ranní espresso. 

David Šetina je IT profesionál a bývalý korporátní manažer a na dárky si nikdy půjčovat nemusel – ani by to asi v životě neudělal.
Přesto mu peníze z účtů nepřetékaly, kreditku každý měsíc doplatit nedokázal. To se změnilo před šesti lety, kdy se potkal s Oldřichem ve firemní kavárně svého tehdejšího zaměstnavatele nad šunkovým chlebíčkem. „Já byl k finančním poradcům vždycky hodně skeptický. Kdysi jsem se s jedním sešel, byl to takový divný patron s ušmudlanou kravatou. Chvíli jsem ho poslouchal a pak řekl díky, na shledanou. Jenže potom se mi shodou okolností ozval pan Turner, a jelikož mi dojížděla hypotéka, řekl jsem si OK, ještě jednou zkusím nějakého odborníka, snad budu mít štěstí a natrefím na někoho normálního, co má všech pět pohromadě. No, a přišel tady Olda. Ptal se, nic nenabízel a bylo vidět, že ví, o čem mluví,“ vypráví David. Začarované kroužení s kreditkou Těch schůzek a možná i chlebíčků bylo víc. Mnohem víc.

„Vyvalily se hrozné věci. Že jsem úplně blbě pojištěný, že vlastně nemám žádnou pojistku na děti, což jsem chtěl, že pojistka na byt je brutálně nevýhodná; kdyby se něco stalo, tak bych od nich vlastně nic nedostal. A spousta dalších věcí – půjčka na auto, kontokorent, kreditka – to je mimochodem dobrá past. Když nezaplatíte včas, spadnete do opravdu velkého úroku, a tím se dostanete do začarovaného kruhu – nejde to tam nikdy dorovnat na nulu. Docela náročné pak byly i tři hypotéky,“ svěřuje se David Šetina. Oldřich Turner se dal okamžitě do práce. „Měl se mnou svatou trpělivost. Já, jak mám hrozně málo času, tak mi vždycky trvalo třeba 14 dní, než jsem mu dodal papíry, které potřeboval. On mi spílal a říkal: Když to nedodáte, tak se prostě těch nevýhodných věcí nezbavíme. No ale postupně to dával do kupy a mně začalo zůstávat víc peněz. Když totiž vezmete tři hypotéky a sloučíte je do jedné u jediného finančního ústavu, tak jsou ty platby pak najednou úplně jiné. Byl to rozdíl, ušetřily se tisícikoruny ročně,“ říká David, jeho finanční poradce mu však hned skáče do řeči: „Ročně? Když se to spočítá všechno dohromady, tak to bylo i pár tisíc měsíčně. Sazba u některých typů úvěrů klesla řádově o několik procent, za rok jsme ušetřili asi 50 tisíc,“ upřesňuje Oldřich Turner.

Dnes je David v úplně jiné situaci. Platí sice pořád zhruba stejně, jenže nikde už ho neruinují žádné splašené kreditky ani hypotéky
s obřím úrokem, a tak může zbylé peníze ukládat. „Dřív to bylo tak, že mi všechny produkty celou tu sumu sežraly, dneska platím stejně, ale už z toho mám nějaké peníze, které to vydělává vedle. Celé mi to roste. Musím říct, že jsem tomu nikdy nevěřil, a dokonce když mi Olda na začátku tvrdil, že to tak bude, tak jsem si o tom myslel svoje. Skvělé na tom je to, že já už Oldovi tak věřím, že se o to skoro vůbec nestarám. Řeší to on, což je pro lidi jako já, který nechtěj pořád někde něco študovat a porovnávat nějaké nabídky a akce, ideální,“ pochvaluje si charismatický vousáč a dodává, že si občas i mimoděk ověří, jak je spolupráce s finančním poradcem výhodná. „Teď mě třeba kontaktovali z jedné banky a nabízeli mi ,suprovou´ pojistku. Když jsem se na to ale pořádně podíval, bylo jasné, že já mám pojistku lepší. Sice stejné plnění, ale za nižší cenu. A to jsou přesně ty okamžiky, kdy tuhle službu znovu oceníte. A také si uvědomíte, jak roste i vaše vlastní finanční gramotnost,“ říká David. 

Celá spolupráce je stmelila. Začali si tykat a stali se přáteli, kteří řeší nejen pracovní věci, ale třeba spolu uspořádají odpolední grilovačku.
Spolupráce Oldřichovi přinesla nové klienty. „Já to všude samozřejmě vyprávěl. Lidi tomu nechtěli věřit, ale dva kamarády to tak zaujalo, že si vzali na Oldu číslo a jsou u něj dodnes,“ říká David, který by dnes už bez finančního poradce být nechtěl. Výhody jsou podle něj jasné: Máte své finanční věci pod kontrolou, víte, že máte sjednané smlouvy za nejvýhodnějších podmínek na trhu, a že když se dostanete do nějakého problému, máte komu zavolat. Vy se přitom o vše staráte jen minimálně. Hlavně ale ušetříte a máte k tomu skvělý servis. „Já navíc hrozně oceňuju, že jsem se díky Oldovi obrovsky posunul ve vlastní finanční gramotnosti. Prostě už dneska sám spoustě věcí  rozumím,“ říká David Šetina. Oldřich k tomu dodává: „Když budete v bance chtít privátního bankéře, budete si ho muset zasloužit – tedy vydělávat třeba sto tisíc nebo mít na běžném účtu milion a půl – což by mimochodem měl jen blázen. Za to nedostanete nic víc než elitního obchodníka, který bude tlačit jen produkty své banky. A teď to srovnejte s člověkem, který má přehled o celém finančním trhu. Dělá to komplexně a má na výběr a tuhle službu doručí komukoliv, kdo o ni projeví zájem, bez rozdílu, jestli je z Prahy nebo z Čáslavi. Jestli bere sto tisíc nebo patnáct. Dokonce za vámi přijede domů, opustí tu svoji komfortní zónu, protože máte třeba malé dítě nebo nemůžete chodit. Přijede v sedm večer, kdy banka už má dávno zavřeno a na telefonu je pro vás kdykoliv. A to je finanční poradce,“ vysvětluje Oldřich Turner. Jak ale dobrého finančního poradce poznat a nenaletět zlatokopům nebo podvodníkům? Nejlépe dát v první řadě na doporučení. „Také na první schůzce hned nenaskakovat na rychlé nabídky. Je podezřelé, když ten člověk už ode dveří hlásí, že všechno, co máte, je špatné. Když chci investovat, tak s investiční společností, když chci pojištění, tak u pojišťovny. A ještě jedna věc: dobrý poradce nenabízí jen produkty s nejvyššími provizemi, ale zaobírá se i věcmi, které jsou těžké (hypotéky, úvěry a meziúvěry ze stavebního spoření) nebo z kterých nemá skoro žádné peníze – třeba stavební spoření. Dobrý poradce také zvedne telefon, i když se nedaří, ale to bohužel zjistíte až časem,“ uzavírá Oldřich Turner.