Daruj krev s OVB

|

Dárcovstvím této vzácné tekutiny pomáhá celá síť finančních poradců i centrála společnosti. V roce 2018 se darovalo lehce přes 80 litrů krve a jejích částí a my vám zde přinášíme rozhovor s těmi nejaktivnějšími, kteří k tomuto číslu nejvíce přispěli. Za dva roky od vzniku iniciativy se celkem darovalo již přes 140 litrů krve a v loňském roce se zapojilo celkem 38 dárců z 11 zemských ředitelství a centrály.

GST Antonín Hansel (LD Mgr. Hana Horká)

V loňském roce jste provedl 22 odběrů. Chodil jste darovat krev již dříve, nebo vás motivovala akce „Daruj krev s OVB“?

V loňském roce jsem daroval plazmu celkem 22krát. Krev jsem začal darovat ve svých 19 letech, kdy jsem byl na vojně.

Odhadnete, kolik krve jste již za svou „dárcovskou“ kariéru daroval?

V letošním roce jsem dosáhl dvoustého odběru, z toho je zhruba 80 odběrů krve a zbytek plazmy.

Co bylo a je vaší hlavní motivací pro darování krve?

Ze začátku na vojně to bylo spíše bráno jako úleva od služeb. Po konci vojny jsem u toho tak nějak zůstal. Připadalo mi normální darovat potřebnou tekutinu.

Jak zvládáte dny po odběru?

S odběry nemám problém, volno si neplánuji, dá se říci, že odběr beru jako takový odpočinek, kdy neřeším žádné telefony, klienty,
zkrátka nic.

Potřeboval někdy krev někdo z vašich blízkých, a i to je důvodem, proč sám chodíte darovat?

Ano, potřeboval, bylo to v době, kdy jsem již dávno daroval. Jsou věci, které se bohužel nedají vrátit. Kdyby mému blízkému krev, kterou daruji, pomohla, aby se vyléčil, nikdy bych neváhal.

Vzkázal byste něco svým kolegům spolupracovníkům, abyste je také motivoval k dárcovství?

Ano, vzkázal: choďte darovat krev, plazmu nebo kostní dřeň. O té se ví poměrně málo, což je myslím škoda, neboť ta je neméně důležitá. Podle mého názoru by darovat krev měl v životě alespoň jednou každý, aby si uvědomil, o jak vzácnou tekutinu jde a co obnáší, když ji někdo potřebuje.

RD Hana Hanáková (SSLD PhDr. Hana Slezáková)

V loňském roce jste provedla 3 odběry. Chodila jste darovat krev již dříve, nebo vás motivovala akce „Daruj krev s OVB“?

V roce 2018 jsem darovala krev v maximálním možném počtu odběrů, které mohou ženy realizovat. Což jsou 3 odběry za 12 měsíců. Krev jsem začala darovat v roce 2016, a to díky výzvě naší zemské ředitelky Hany Slezákové. Jen díky firemnímu hecu jsem se odhodlala spolu se svými spolupracovníky poprvé jít darovat krev. Sama bych se k tomu nikdy neodhodlala, protože všeobecně z jakékoliv injekce je mi zle. Ale díky společné výzvě jsem to zvládla. Jako regionální ředitelka jsem se tehdy spojila s transfúzní stanicí ve Zlíně, zorganizovala a domluvila firemní
darování krve. Byla to příjemná firemní aktivita. Tehdy nás tam bylo myslím cca 10 osob, ale jen 4 jsme krev darovat mohli. Na „naší“ transfúzní stanici ve Zlíně se o nás perfektně, profesionálně a velmi lidsky postarali. Je radost se na toto pracoviště vracet opakovaně.

Odhadnete, kolik krve jste již za svou „dárcovskou“ kariéru darovala?

Zatím jsem darovala krev pouze 8x.

Co bylo a je vaší hlavní motivací pro darování krve?

Na začátku to byla společná firemní výzva. A v současné době – každé darování krve mi „dává obrovský smysl“. Jsem ráda, pokud mi zdravotní stav každé 4 měsíce dovolí a darovat krev můžu. Jsem si vědoma toho, že tím mohu někomu v budoucnu zachránit život. Díky moji krevní skupině patřím k několika málo dárcům krve, jejichž krev se může darovat i miminkům. Nehledě na fakt, že při každém darování krve si „ověřím“, že jsem zdravá. Každé 4 měsíce mám potvrzení na to, že můj organizmus funguje, jak má.

Jak zvládáte dny po odběru?

Co dny, i hodiny po odběru je mi skvěle. Žádný zvláštní režim nemám. Ale sama pro sebe si stanovuji, že chodím na odpolední darování krve, abych si po darování krve neplánovala žádné pracovní aktivity. Pokud bych šla na brzký ranní odběr, znám se, naplánovala bych si podnikatelské aktivity na celý den.

Potřeboval někdy krev někdo z vašich blízkých, a i to je důvodem, proč sama chodíte darovat?

Naštěstí zatím nikdo z mých blízkých akutně krev nepotřeboval. Samozřejmě se sem tam někdo z mých blízkých ocitl na operačním stole a s tím možná souvisela krevní transfúze. Ale naštěstí se nejednalo o náhlé vážné poúrazové stavy. 

Vzkázala byste něco svým kolegům spolupracovníkům, abyste je také motivovala k dárcovství?

Napoprvé běžte s někým, kdo chodí krev darovat pravidelně. Vše vám ukáže. Pomůže vám zorientovat se v prostředí. A ve dvou se to vždy lépe táhne. Není čeho se bát a věřte mi, vím, o čem mluvím. Nakonec budete sami ze sebe příjemně překvapení. Nic to není.

Lenka Bohušová (Centrála OVB)

V loňském roce jste provedla 3 odběry. Chodila jste darovat krev již dříve, nebo vás motivovala akce „Daruj krev s OVB“?

Krev daruji pravidelně od roku 2011 a nikdy jsem nepřemýšlela o tom, proč daruji krev. Přijde mi to jako samozřejmost, pokud jsem zdravá a mohu, proč krev nedarovat? Z tohoto důvodu jsem se zapsala i do registru dárců kostní dřeně. S odstupem času mě mrzí, že jsem nezačala s darováním krve mnohem dříve. Ještě pod původním příjmením Telievová jsem pak získala bronzovou medaili Prof. MUDr. Jana Janského za absolvování 10 odběrů.

Odhadnete, kolik krve jste již za svou „dárcovskou“ kariéru darovala?

Darovala jsem zatím necelých 9 litrů plné krve. A pokud mi to zdravotní stav dovolí, mám rozhodně v plánu pokračovat. Vždyť v České republice chybí 100 000 dárců krve.

Co bylo a je vaší hlavní motivací pro darování krve?

Je možné, že v budoucnu já sama nebo někdo z blízkých bude potřebovat krev, a to je pro mě asi tím hnacím motorem. Jedním odběrem můžete zachránit až 4 lidské životy.

Jak zvládáte dny po odběru?

V den odběru jsem trochu víc unavená, ale není to nijak zásadní problém. Další den se snažím víc odpočívat a přesouvám své sportovní aktivity. Někdy si dopřávám šťávu z červené řepy, doplním tím železo, selen, vitamíny A a B. Bonus je to, že mi šťáva z červené řepy chutná. Náladu mi vylepší pocit z dobrého skutku, který jsem darováním krve udělala.

Potřeboval někdy krev někdo z vašich blízkých, a i to je důvodem, proč sama chodíte darovat?

Neuvědomuji si, že by někdo z mých blízkých krev potřeboval, ale určitě každý z nás již četl nebo slyšel o někom, komu dárcovství krve zachránilo život. Naopak jsem své 2 blízké osoby k darování přivedla a z toho mám radost.

Vzkázala byste něco svým kolegům spolupracovníkům, abyste je také motivovala k dárcovství?

Každý se musí rozhodnout sám, ale zdraví máme opravdu jen jedno. Vidím to kolem sebe, že někdo by krev rád daroval, ale již ze zdravotních důvodů nemůže. Proto bych apelovala na všechny zdravé kolegy: Jděte do toho, je to to nejmenší, co pro záchranu lidského života můžete udělat. Jak jsem říkala již v předcházející otázce, nikdy nevíte, komu tím zachráníte život, třeba to bude i někdo blízký...