BD Michal Gaňa: ředitelem jsem díky houževnatosti a vytrvalosti

|

Na březen letošního roku bude jistě rád vzpomínat Michal Gaňa ze zemského ředitelství Pavla Slezáka. Dosáhl totiž posunu na první ředitelskou pozici. Jak vnímá svůj další kariérní krok, co ho přivedlo až na ředitelskou pozici a jak rád tráví volný čas se dozvíte v našem krátkém rozhovoru!

Povýšil jste na první ředitelskou pozici. Čím byl oblastně ředitelský finiš jiný, než když jste povyšoval na BL?

Je to jiné. Nejen, že táhnu, ale cítím i tlak. Můžu se spolehnout na své manažery. To je super zjištění, že máte tým!  V tu dobu se totiž můžu soustředit na své reprezentanty. Hodně se o tom školí a mně bohužel trvalo delší dobu najít ty super lidi. Jisté je, že to sami neurvete!

Pociťujete nějakou změnu povýšením na BD?

Ne, nic se nemění, jen je to o větší odpovědnosti. Jde o to, jak se vypracovat na RD! Těším se na nové vzdělávací i praktické podněty od svých kolegů ředitelů.

Jaké vlastnosti a schopnosti Vás přivedly až na pozici BD?

Myslím, že houževnatost a vytrvalost. Hodně šikovných lidí se lekne a vzdá to ještě před tím, než čehokoliv dosáhne. A stává se často, že to mají jen minikousek k cíli. Věřím, že moje firma na tuhle slabost zapomene.

Kolik máte nyní v týmu lidí a podle čeho si vybíráte spolupracovníky? Máte nějaký recept na rozpoznání spolupracovníka s potenciálem, do kterého má smysl investovat koučinkový
a mentorský čas?

Aktuálně mám 6 spolupracovníků na manažerských pozicích a 25 reprezentantů. Já to dělám tak, že pokud v kurzu MA donese víc jak 5 analýz, má potenciál. Je to pro mě indicie, že je kontaktní. Většinou lidem dávám 1 rok, na tom se dohodnu i při pohovorech. Kdo přežije rok, nekončí. Ale doba „zrání“ je u každého jiná. Tedy podnikatelského zrání…

Ještě jedna věc je pro mě rozhodující. Nesnáším leklé ryby. Potřebuji vidět, jak se lidé ptají, jak se vzdělávají, usmívají!

Co jsou klíčové dovednosti, které poradce musí mít, aby byl v OVB úspěšný?

Musí mít úroveň. A to jak outfit, tak infit. Je to jednoduché. Lidé vydělávají peníze proto, aby se měli dobře a pokud je mají někomu svěřit, musí mít úroveň. Tedy super vzdělání, pokoru, zázemí. Musí být rychlý v jednání, prostě poradce OVB a ne nějaký „pouliční dealer“…

Jak u Vás probíhal přerod z poradce na manažera?

Našel jsem si cestu sám. Z produktového odborníka na kombinace jsem po delší době pochopil, že lidi potřebují čas na vlastní růst, najít si svou cestu. Jinak z nich dělám zaměstnance.

V čem u sebe vnímáte největší osobnostní posun v porovnání s dobou, kdy jste v OVB začínal?

V komunikaci a práci s lidmi. Dřív to byla hlavně sranda. Dnes, když hovořím s člověkem, říkám si, jak to udělat, aby byl úspěšný…

Když jste v OVB začínal, myslel jste hned na ředitelské pozice?

Jojo, já myslel hned na LD. V bývalé práci, v hudbě, jsem se dostal také na vedoucího uměleckého tělesa. Proč se držet u zdi?

Z našeho rozhovoru vím, že jste vystudoval konzervatoř. Na jaký nástroj hrajete a máte na něj i přes pracovní povinnosti čas? Nebo už relaxujete i jinak a volný čas trávíte odlišným způsobem než hudbou?

Hudbu miluji. Jakoukoliv kvalitní a hlavně moderní. Hrozně mě nakopne, když mám splín. Mám sice klasické vzdělání, ale na relax, pokud to není hloubání u sklenky vína, se rád uvolním a pobavím. Mám vlastní cimbálovou muziku, jsou to všechno bývalí profesionálové, dnes úspěšní lidé a tam si ve sklepě člověk vyčistí hlavu jedna báseň.

No a hrozně rád jezdím na silničním kole, je to pro mě obrovská svoboda!

Jelikož mezi hudebníky patří i bratři/regionální ředitelé Jan a Martin Gajdovi, do jejichž struktury spadáte, nepřemýšleli jste někdy, že byste založili vlastní kapelu a hráli na setkáních pro spolupracovníky?

Tu a tam si při nějaké příležitosti zahrajeme. Ale v hudbě, kterou provozujeme, se moc primášů současně nepotká… Zato ve vlastní firmě mám houslistku, cimbálistu… Ještě by to chtělo někoho na basu… :-)

Jaké máte další cíle v osobním i profesním životě?

Chci do tří let postavit RD. Moji manažeři budou rychle BL, expandujeme na Slovensko
a hlavně si přeji, ať se otevřou hranice. Je mi to tu hrozně malé a pro inspiraci a motivaci potřebuji cestovat. Tak ať nám to všem brzy klapne!