BD Karel Malák: Největším motivátorem jsme my sami

|

Na prvním informativním setkání s OVB byl Karel Malák v době, kdy byl ještě studentem. Tehdy se rovněž poprvé setkal s pojmem finanční poradce. Zaujalo ho, když viděl svého spolužáka chodit do školy v obleku.

Sám měl v té době už dvě brigády a nevadilo mu přibrat si ještě třetí. Po pouhých dvou měsících působení se ale OVB stalo jeho jedinou prací. To bylo v roce 2009. O 13 let později je z Karla Maláka oblastní ředitel. Jak vypadá jeho jeden den, nám ukázal při naší návštěvě v Českých Budějovicích. „Ráno vstávám kolem 6:30, ideálně zvládnu kardio na 15 minut. Pak celá rodina snídáme. Vypravujeme se do školky a do kanceláře. Snažím se o to, abychom se setkávali ideálně u rodinné večeře. Po pracovní stránce se dopoledne snažím zvládat veškeré resty, následně odpoledne se věnuji veškeré vlastní tvořivosti a setkávání s lidmi. Přirozeně je to jinak, pokud jsem na pracovních cestách,“ popisuje nejčastější náplň svého dne, o které rád hovoří se svými třemi dámami, které na něj čekají doma.

Důležité je pro něj i prostředí kanceláře. Aby podával dobrý výkon, potřebuje k tomu publikum. Cítí se tak lépe i bezpečně. „Moc děkuji spolupracovníkům, kteří pravidelně v kanceláři pracují a tvoří tam tu patřičnou atmosféru, a zároveň i dalším spolupracovníkům přeji, aby se stali součástí toho jádra, a přispěli tak svou energií,“ uvádí Karel Malák. K úspěchu v OVB mu pomohla možnost být sám sebou. Což je také rada, které by se měli držet i další spolupracovníci. Jak sám říká, neexistuje prototyp úspěšného manažera. „Jsme od sebe odlišní temperamentem a dalšími charakteristickými rysy, přesto může být většina úspěšná. Čili stačilo by dobře uchopit charakteristickou podstatu člověka,“ domnívá se Karel Malák. Ani po 13 letech neusnul na vavřínech a nadále se snaží o sebevzdělávání. Rád čte a poslouchá podcasty. Nejvíce ho zajímá oblast psychologie a motivace. „Zároveň úsměvné je i to, jak inspirativní může být literatura zaměřené na výchovu dítěte pro naši manažerskou činnost,“ směje se Karel Malák. Na jeho vlastní motivaci má pozitivní vliv sport, cvičení a jeho kreativita. „Vždy jsem tvrdil, že největším motivátorem pro každého z nás
jsme my sami,“ dodává.

Dovršení ředitelské pozice a povýšení několika spolupracovníků do vyšších manažerských pozic považuje dosud za svůj největší úspěch. Míří ale dál. Podnikatelský cíl si stanovil na 100 aktivních spolupracovníků k příštímu roku na podzim. „Věřím, že se společně zasadíme o jeho zdolání. Takovýto cíl obsahuje mnoho a mnoho pozitivních efektů pro celé ředitelství. Prosím, držte nám palce,“ říká Karel Malák. Jeho životem není jen OVB a rodina. Od 8 let hrával závodně fotbal, proto má blízko ke sportu. Momentálně hraje sálovou kopanou a baví ho i další sporty. Jeho velkou láskou je také hudba. Na akustickou kytaru hrál už v dětství, působil i v několika hudebních kapelách. „Žánrově hard&heavy, nyní máme už pouze takový akustický projekt. Rád skládám vlastní muziku,“ popisuje své zájmy Karel Malák.

A co dělá v době, kdy se nedaří? Důležité je podle něj uvědomit si a neustále připomínat, kdo jste a co umíte. „V těžkých obdobích, kdy se nedaří, máme tendenci se začít podceňovat, degradovat, a motivace tudíž upadá. Nicméně stále a stále je důležité si připouštět a být si vědom toho, že jsem skutečně dobrý. A v podstatě vždy na sobě najdete něco, v čem jste lepší než ostatní ať po pracovní či osobní stránce,“ uzavírá své vyprávění Karel Malák.