BD Karel Malák: Na tuto metu jsme dosáhli jako tým

|

Karel Malák je v OVB již přes 13 let a letos v březnu se stal oblastním ředitelem. A jak sám říká: povýšení na tuto pozici není jen o souhře několika reprezentantů a vedoucích, ale o koordinaci přímých i nepřímých manažerů. Jak se chce dále vyvíjet a jak jeho životní i pracovní filosofii ovlivnilo narození dcer nám zodpověděl v krátkém rozhovoru.

Na začátku roku jste povýšil na pozici BD. V čem byl tento posun jiný než předchozí povýšení?

Stát se ředitelem ve společnosti OVB Allfinanz, a.s. byl můj největší kariérní sen. Od začátku spolupráce jsem cítil velkou hrdost právě na to, že můžu být součástí nejstarší a největší finančně poradenské instituce v Evropě. Posun na tuto pozici je odlišný především tím, že už se nejedná pouze o souhru několika reprezentantů a pár vedoucích v týmu, nýbrž tuto hru s vámi  hrají převážně přímí a nepřímí manažeři, kterým pomáháte s dalším rozvojem. Cítím samozřejmě obrovskou vděčnost svému blízkému pracovnímu i osobnímu okolí za významnou podporu po cestě na pozici BD.

Pociťujete nějakou změnu povýšením na pozici BD?

Především ve změně náplně práce. Pořádám více vzdělávacích seminářů a jsem celkově více na cestách. Podnikání je tak ještě různorodější. Mám radost, že jsou mé nápady a názory více vnímány a mohu se tak zasadit o větší vliv na posun a rozvoj našich spolupracovníků.

Jaké vlastnosti a schopnosti vás přivedly až na pozici oblastního ředitele?

Nejdříve bych chtěl podotknout, že jsme tuto metu zdolali společně jako tým, a proto ta klíčová vlastnost naší celé skupiny je soudržnost a týmovost. Každý náš spolupracovník ve mně má vždy oporu a podporu. Pokud se mám vyjádřit k sobě, pak to bude jednoznačně autenticita, kreativita, houževnatost, proaktivita a kuráž. Zároveň bylo na místě se naučit rychleji realizovat, a hlavně dotahovat vše do konce.

Kolik máte nyní v týmu lidí a podle čeho si vybíráte spolupracovníky? Máte nějaký recept na rozpoznání spolupracovníka s potenciálem, do kterého má smysl investovat koučinkový
a mentorský čas?


Posílajících spolupracovníků máme v našem ředitelství kolem 30. Jaké atributy má mít nový spolupracovník, tak na to skoro žádná paušální odpověď dle mého názoru neexistuje. Vždy záleží na přístupu a ochotě být součástí vzdělávacího systému. A s tím je propojena spolehlivost. Pokud platí to, na čem jsme schopni se dohodnout a nováček chce být součástí nastaveného systému vzdělávání, pak má význam začít těžit a rozvíjet potenciál nového spolupracovníka.

Co jsou klíčové dovednosti, které poradce musí mít, aby byl v OVB úspěšný?

Ve své podstatě dle mého názoru je klíčový fakt, aby si každý spolupracovník osvojil své predispozice a stal se co nejdříve samostatným a nezávislým. Jestli se mohu zmínit o klíčových vlastnostech spolupracovníka, pak je to jednoznačně vytrvalost a odvaha. Štěstí přeje odvážným a nezávislým.

Když jste v OVB začínal, myslel jste hned na vedoucí pozice?

Když mi byla odkryta myšlenka vybudování vlastního týmu z lidí, které si mohu sám vybrat, pak to pro mě jako sangvinika byla jasná volba. Navazování nových lidských vztahů a přátelství vám začne velice rychle dávat najevo, že by bylo vskutku záhodno, abychom se i jako tým začali kariérně posouvat.

Věnujete se ještě stále práci s klientem, nebo už jste zcela přesedlal do manažerské role?

Klientské příběhy, jež mám za těch 13 let za sebou, mi vždy jasně ukázaly, jaký přínos, a hlavně přesah má naše profesní činnost. V tuto chvíli chci ještě stále pracovat s klienty, baví mě a naplňuje, když pro naše klienty mohu být přínosem.

Vzpomenete si, jaký byl nejzábavnější zážitek, který jste kdy s klienty musel řešit?

Mohl bych zmínit třeba jednání s klienty při svíčkách, protože v celé vesnici vypadl proud nebo jak jsme s pánem klientem dotahovali refinancování hypotéky za 5 vteřin 12 a kvůli tomu jsme společně během 2 dní najezdili 700 km. Nicméně zážitků mám s klienty skutečně mnoho a proto je tahle profese fantastická, jelikož každý případ a každý den je originální.

V čem u sebe vnímáte největší osobnostní posun v porovnání s dobou, kdy jste v OVB začínal?

Psal se rok 2009, bylo mi 18 let, chodil jsem do 3. ročníku střední školy, hrál jsem ve své rockové kapele na kytaru, přičemž jsem měl zároveň 2 brigády. V začátcích v OVB pro mě bylo přirozené dělat legraci, užívat si života, zamiloval jsem si všechny firemní akce a velice rychle splynul s filozofií společnosti. Dnes je mi 31 let, máme 2 úžasné dcery, za sebou studium na VŠ, firemní akce dnes organizuji já a svou pozicí se snažím zlepšovat finanční trh. Někde v pozadí připočtěme 13 let zkušeností, spoustu úspěchů a spoustu pádů a máte mě tady v plné síle.

V současnosti působíte na jihu Čech. Máte ambice otevírat další kanceláře?

Právě před měsícem jsme otevřeli, konkrétně jeden náš obchodní vedoucí, kancelář v Berouně. Každou další kancelář s radostí otevřeme a podpoříme.

A co třeba zahraničí? Německo ani Rakousko nejsou úplně daleko…

Ano, do Rakouska je to pár km od nás z Českých Budějovic, ale spíše by bylo pro mě zajímavější působit na Slovensku. Samozřejmě možné je úplně všechno a tady bych chtěl vyzdvihnout právě tu velikost naší evropské OVB, kdy je možné působit v jakékoli zemi.

Jste hrdým otcem dvou malých holčiček. Jak Vás narození dětí osobnostně změnilo?
A pomohlo Vám to nějak v podnikání?

Na toto téma bych dokázal napsat knihu. Ve zkratce… Naše dcerky jsou pro nás s manželkou úplně vším. Ukážou vám, co je v životě skutečně nejpodstatnější, hodnoty se vám přeskládají. Mám obrovskou radost, že jsme se právě díky OVB mohli stát rodiči s růstovým uvažováním, což se snažíme promítat do výchovy. Jsme zároveň i velkými fanoušky soukromého školství apod. Existují paralely mezi výchovou nového spolupracovníka a dítěte čili mě osobně to v podnikání pomohlo velice.

Zmínil jste, že jste hrával na kytaru. Máte ještě čas si zahrát i v nabitém ředitelském kalendáři?

S mým kamarádem se chystáme natočit vlastní desku již 9 let a dodnes ji samozřejmě natočenou nemáme (směje se). Ale občas si zahraju alespoň někde na teambuildingových setkáních apod.

Jaké máte další cíle v osobním i profesním životě?

V tuto chvíli máme cíl vybudovat rodinné sídlo, emblém jsme už nechali vytvořit. Jsou tam
i některé sportovní a hudební cíle. V profesním životě je jednoznačně cílem dohrát kariérní plán do konce a stát se zemským ředitelem. Přičemž po této cestě je ještě spoustu dalších dílčích týmových cílů, na které se osobně velice těším.