BD Jiří Vrána: Nejdůležitější je poctivost

|

Ke konci roku 2022 jsme navštívili oblastního ředitele Jiřího Vránu v Podbořanech, abychom s ním strávili jeden den. „Moje dny rozhodně nejsou stereotypní. Najde se v nich prostor na sport, práci i zábavu,“ říká Jiří Vrána.

V OVB začal působit v roce 2011. Předchozí pracovní zkušenosti měl jen z různých brigád. Pracoval ve stavební firmě svého otce, později v továrně v oblasti automotive, kde se mu úspěšně podařilo zvedat normy. Jak sám říká, neumí pracovat na 20 procent ani na 100 procent, ale jedině na 120 procent. V této situaci se poprvé setkal s OVB. To bylo během studia vysoké školy. Zpočátku ale jeho kariéra nijak závratná nebyla. „Ještě první dva roky, kdy jsem byl ještě na škole, jsem budoucnost v OVB vůbec neviděl. Moc mi to totiž nešlo. Hned po škole jsem nastoupil na full time. A zažil jsem bankrot. Ale ze země se nejlépe odráží. Tohle pro mě byl rozhodující moment. Řekl jsem si, že buď to budu dělat na 100 procent, nebo skončím. A málem jsem i skončil. Tenkrát mě ale zachránil nynější RD Martin Otto. Dodnes jsem mu zavázán. Pak už to šlo dobře. Do roka jsem byl GST a už nikdy jsem se do podobných problémů nedostal,“ vzpomíná na své začátky Jiří Vrána. K úspěchu ho dovedla především jedna vlastnost, a tou je poctivost – na té si zakládá. Mezi klienty i spolupracovníky se o něm říká, že bojuje do poslední kapky krve, nemá rád nespravedlnost a snaží se pro každého udělat opravdu maximum. „Někdy mi už ale nezbývají síly na mě samotného, máme to trochu v rodinných genech. Ale díky tomu o naší skupině hezky píšou a máme krásné reference, a když si přečtu referenci na mé spolupracovníky, dělá mi to mnohem větší radost, než když si čtu ty své,“ říká Jiří Vrána.

Jeho kancelář se nachází v rodinném domě, který je přestavěný na kanceláře. „Je to tam moc krásné, trávíme tam téměř veškeré dny, spolupracovníci i klienti chodí hodně za námi do kanceláří. Máme vzduchotechniku i malou klimatizaci, takže třeba ve spodním patře jsme v létě hodně, když je horko. Já mám osobní kancelář nejmenší, větší místnosti jsou pro spolupracovníky a team back office podpory klientů, samozřejmostí je jednací místnost, kde se scházíme pohromadě všichni, máme tam takovou zeď slávy, poháry, ocenění, diplomy…také tam hrajeme hry na playstationu, převážně fotbal,“ popisuje, jak to vypadá u něj v kancelářích. Jiří Vrána si pochvaluje to, že jeho práce není stereotypní, a podle toho vypadají i jeho dny. „Základem v mém kalendáři je, že pondělí je sanitární den. Když je sezona, začínám v 6:30 takovým amatérským hokejem, následuje snídaně, kancelář většinou na 10:00. Rozhodně pondělí není klientským dnem, i když občas je potřeba něco řešit, tak schůzky, jen když je to nutné. Plánuji celý týden, domlouvají se konzultace, některé už i v pondělí. První den v týdnu mi ani nevadí pohovor. Přiznám se, že v kalendáři máme vždy i call party, ale ta se ne vždy dodrží, to nebudu lhát. Úterky jsou klientské dny, tam řeším schůzky s klienty, případně i se spolupracovníky. Středu začínám opět sportem, většinou běh (také se ne vždy podaří), a středy jsou teamové záležitosti, konzultace, pohovory, tréninky, které v době sledovacího období dost trpěly, protože se samozřejmě řešily hodně bankovní jednotky.

Každý den bohužel strávím několik hodin na mailu a u komunikátorů, dnes je moderní, že chtějí odpověď ihned, takže hodně řeším takové to standardní plnění úkolů. Pátky si přeji mít volnější, dopoledne společná aktivita se svými vedoucími, jako je sport, poté sauna, bazén… do dnešního dne se nám to moc nepovedlo, už se všichni těšíme, jak si to budeme dopřávat, když už máme potvrzený výkon na BD,“ směje se Jiří Vrána.

Svoji dosavadní kariéru v OVB nehodnotí jen na základě dosažených úspěchů a povýšení. Důležití jsou pro něj i klienti. Tedy všichni, kterým dokázal pomoci. Dalším úspěchem je pro něj fungující back office, který pomáhal a stále pomáhá budovat. Pro Jiřího Vránu je OVB životní styl, a protože s ním pracuje i jeho žena, je OVB častým tématem jejich hovorů. Sám ale upozorňuje na to, že nic se nemá přehánět, zvláště když člověku už není 25. K podnikání patří i umění odpočívat. „Mám rád hokej, auta, závodění a adrenalin. Jezdím na závodní motorce na okruhu amatérské závody, baví mě motokáry, za volantem nebo řídítky v extrémní rychlosti umím vypnout, ale je to nebezpečné. Také mám rád létání. Dále mám rád přírodu, studenou vodu a zajímám se o zdravý životní styl, jako různý bio hacking, světelné znečištění a podobně. Mám rád zábavu, jsem společenský typ. Baví mě zpívat, hraji na klavír, i když jsem to dost zanedbával,“ říká oblastní ředitel Jiří Vrána.

Do budoucna není jeho hlavním cílem další pozice, ale mít fungující systém postavený na silných základech a než utrhnout výkony, tak radši pracovat méně, pomaleji, ale efektivně kontinuálně růst. Postupně chce také předávat své klienty spolupracovníkům, aby se mohl věnovat čistě jen vedení firmy. Ví, že to nebude jednoduché, neboť klientů má stovky. „Nechci slevovat z kvality, takže to nelze udělat ze dne na den, ale musí to být také kontinuální proces. Výhodou je, že náš back office jsou plně certifikovaní spolupracovníci OVB, takže to nebude problém,“ usmívá se Jiří Vrána.