BD Jana Kossúthová: Baví mě pracovat s nováčky

|

Také oblastní ředitelka Jana Kossúthová letos rozšířila klub maminek v OVB. Navštívili jsme ji v Hluboké nad Vltavou, kde žije s manželem, jenž je rovněž oblastní ředitel v OVB. Její podnikání ale příchod miminka nikterak neovlivnil.

Jana Kossúthová pochází z Hradce Králové, studium ji přivedlo do Prahy a manželství do jižních Čech. I po narození miminka se ale její pracovní rozvrh příliš nezměnil. „Přijde mi, že okolí od vás očekává, že po narození dítěte půjdete na 3 roky na mateřskou a nebudete nic dělat. To však není to, co by mě naplňovalo. Díky tomu, že jsme s manželem oba ředitelé, můžeme se starat o miminko na půl a nemusíme svůj život zásadně měnit. Říkám, že můj syn je nejlepší parťák do podnikání. Co moji práci hodně ovlivnilo, to byl covid,“ popisuje Jana Kossúthová. Ačkoliv práce zůstala stejná, přesunula se hlavně do on-line sféry. „Přijde mi, že jsem na mateřské vlastně už rok a půl, protože jsem celé dny doma a podnikám z domova. Z tohoto důvodu to pro mě po porodu nebyl takový šok a žádná velká změna,“ vysvětluje. 

Hlavní náplní pracovního dne Jany Kossúthové jsou online konzultace se spolupracovníky, organizování a vedení školení pro nováčky a strategické setkání s kolegy. „Podnikám již 11 let a za tu dobu jsem vytvořila tým o 10 manažerech, kteří dnes fungují již zcela samostatně, a proto jsem jim svěřila vedení kanceláře v Praze a v Jihlavě, a já mám prostor se seberealizovat. Nejvíce mě baví práce s novými spolupracovníky, kteří mně dávají hodně energie. Rozhodla jsem se vytvářet nový tým v jižních Čechách, kam jsem se přestěhovala. Zároveň si čím dál více uvědomuji časovou svobodu, kterou jsem získala povýšením na pozici oblastní ředitelky. Moje okolí si myslí, že ředitelská práce obsahuje více pracovních aktivit, a jsem tak mnohem vytíženější. Kdo však chápe možnosti kariérního plánu, ví, že je to naopak. Všude na školeních jsem slyšela, že rodinu je ideální si založit až na ředitelské pozici a můžu to opravdu potvrdit,“ popisuje Jana Kossúthová. 

Jeden z dětských pokojů v domě předělali s manželem na pracovnu. Zdobí ho poháry, povyšovací listiny a motivační plakáty. Ačkoliv nikdy s manželem neplánovali a ani nechtěli pracovat doma, situace si to vyžádala. „Když jsem ještě neměla miminko, jednou týdně jsem jezdila z jižních Čech do Prahy nebo Hradce Králové, kde mám největší klientský kmen. A brala jsem to, jakože jedu na výlet nikoliv pracovat. Je důležité změnit prostředí. Být pořád jen doma bych nemohla. I teď jezdíme jednou týdně do Prahy většinou na různé akce, školení. Akorát nejezdím sama, ale s manželem a s miminkem,“ říká Jana Kossúthová.

V OVB je od roku 2010. Začínala během studia na vysoké škole ekonomické a brala to pouze jako skvělou praxi a zároveň jako přivýdělek. „Bylo mi 20, stačilo mi jen pár tisíc měsíčně. Hodnotu peněz jsem si vůbec neuvědomovala. A všechny velké cíle jsem odkládala na dobu po studiu. Ze začátku mně vůbec nedocházelo, že si již ve 24 letech budu moct pořídit byt v centru Prahy a svoje auto. A co bych si poradila dnes, kdybych začínala znovu? Uvědomit si dřív tu skvělou příležitost, kterou podnikání s OVB nabízí, a již od začátku se více obklopovat lidmi, kteří mají velké cíle. Protože nejvíce vás formují lidé, se kterými trávíte nejvíce času.“

Jana Kossúthová už svůj hlavní cíl naznačila: chce vybudovat nový tým v jižních Čechách. A zároveň s manželem plánují koupi bytu ve Španělsku na Costa del Sol, kam by jezdili tzv. na chatu. „Pražáci jezdí na víkend do jižních Čech, já chci jezdit s rodinou na víkend a na prázdniny do Španělska. Na našich pozicích je jedno, odkud pracujeme, a navíc oba milujeme španělskou kuchyni a sangrii, takže jsme pro to oba hodně nadšení,“ popisuje svůj nejbližší cíl. Jany tým již působí ve Francii a další expanzi plánuje její spolupracovnice, též oblastní ředitelka Barbora Novotná, „Bára chce expandovat do Španělska, už tam má navázané kontakty s tamějšími řediteli. Já se učím kvůli ní španělsky, abych jí jednou mohla pomoci třeba se školením nebo s workshopy. Podobně už pomáhám jednomu ze svých obchodních vedoucích Damienovi Kohutovi ve Francii, mluvím francouzsky, je mi to prostředí blízké. Byli jsme spolu na FKT v Lyonu, byl to úžasný zážitek. Tahle náplň práce mě opravdu baví,“ říká Jana Kossúthová.

S tím souvisí i její zájmy, miluje cestování. Díky OVB byla v roce 2019 dokonce 9krát pracovně v zahraničí ať už na různých konferencích nebo na odměnových akcích. Situaci však hodně ovlivnil covid a také to, že se přestěhovala z Prahy do Hluboké nad Vltavou. Učarovala jí zahrada. „Manžel už měl dům, ale zahradu ne. Tak jsem se do toho pustila společně s architektkou. Myslím, že už znám všechny latinské názvy rostlin,“ směje se Jana Kossúthová. Do rodiny kromě miminka přibyl i francouzský buldoček. „Všichni mě od pejska odrazovali, že na něj nebudu mít čas. Vždycky, když mi někdo říká, že něco nejde nebo ať to nedělám, tak je to pro mě signál, že do toho mám jít a postarat se o to, aby to šlo. Tak to bylo třeba i s prvním bytem a vlastně i s podnikám. No, a všechno to byla ta nejlepší rozhodnutí,“ uzavírá Jana Kossúthová.