BD Jan Hrouzek: Věřím ve vnitřní motivaci

|

Jak vypadá jeden den oblastního ředitele Jana Hrouzka? To jsme se vydali zjistit do Brna. „Zásadní věci jsou podobné, nicméně každý den je trošku jiný,“ dozvěděli jsme se od něj.

Jan Hrouzek má dopoledne vyhrazeno na administrativní záležitosti. „Řeším je většinou z domova, případně vyrážím na sport, buď do posilovny, nebo na můj oblíbený tenis. Pokud nejsem na home office celý den a nemám online meetingy, tak kolem poledne přijíždím do kanceláře, kde si dám nejčastěji s někým z kolegů pracovní oběd, a následuje série konzultací, která je v podvečer završena buď setkáním s klienty, potenciálními spolupracovníky, nebo školením těch stávajících. Výše uvedené se děje v podstatě každý den, ale mění se intenzita a složení schůzek je každý den trošku jiné, proto není žádný den tak úplně stejný,“ popisuje svůj den Jan Hrouzek.
Velmi mu vyhovuje to, že si může určit, jestli bude pracovat „v klidu“ domova nebo „v ruchu“ kanceláře. „Prostředí je pro mne velice důležité, na některé činnosti potřebuji klid, a proto upřednostňuji práci z domova, jelikož kanceláře mého týmu jsou velice živé a rušné. To mi právě naopak vyhovuje ve chvílích, kdy potřebuji načerpat energii, a bez tohoto ,ruchu´ bych se dlouhodobě asi neobešel,“ dodává.

Jan Hrouzek začal podnikat s OVB v prosinci 2008. Nejprve to pro něj byla pouze brigáda při studiu. „Byl jsem studentem maturitního ročníku gymnázia v Brně a společně s mým dnešním vedoucím a získatelem RD Markem Aberlem jsme tehdy hledali zajímavou brigádu ke škole, kde budeme moct získat zkušenosti, a budeme si ji moct jednou, až dokončíme VŠ, napsat do životopisu. Náš společný kamarád dělal finančního poradce a z vyprávění to znělo fajn. Chtěli jsme se mu ozvat, ale den předtím jsme seděli na kávě s kamarádkou a ta řekla, že má svého finančního poradce, dnešního RD Zdeňka Kubištu, a že je skvělý, tak ať se ozveme jemu. Tak jsme to udělali a tím vše začalo,“ vzpomíná na své začátky Jan Hrouzek. „Bylo to mimochodem skvělé rozhodnutí, protože ten ,kamarád´ nebyl úplně kvalitní finanční poradce, jak jsme později zjistili. Naopak Zdeněk a celý jeho tým, jehož jsem dnes součástí, patří k špičce trhu! Takže to bylo i trošku štěstí a jsem za to moc rád,“ dodává. Když Jan Hrouzek zavzpomíná na své začátky a dosavadní kariéru, je si dobře vědom, že udělal určité chyby, bez kterých to ale nejde. „Právě historické chyby přinášejí velké množství
poučení, nicméně změnit se to už nedá, takže se nad tím snažím moc nepřemýšlet.“ Přesto, kdyby měl možnost dát svému mladšímu já jednu radu, která by byla užitečná pro všechny nováčky, byla by to tato: „Myslím, že je to takhle zpětně velice jednoduché – míň nad věcmi rozumovat a víc makat, dodržovat systém a neříkat si, že je člověk mladý a má čas – prostě zahodit výmluvy.“

Jan Hrouzek považuje za svůj největší úspěch povýšení na oblastního ředitele, ale také vytvoření skvělé party lidí. S tím souvisí i jeho cíle v oblasti podnikání s OVB, kterými je jednoznačně vybudování silného zemského ředitelství a následná práce na povýšení co nejvíce lidí z jeho týmu na zemské ředitele a ředitelky. A jaká je pro něj ona klíčová vlastnost, která mu ke stanoveným cílům pomohla a pomáhá? „Asi bych řekl, že to je schopnost zachovat klid za téměř každé situace. Jen velice málo věcí mě dokáže rozhodit a i v nepříjemných a složitých situacích jsem schopný neustále hledat řešení a další postup,“ vysvětluje. O motivaci do budoucna má postaráno. Motivuje se totiž pravidelně tím, že přemýšlí nad svými životními plány, cíli, možnostmi, což mu pomáhá udržovat si pracovní tempo. A jak sám ví – bez práce to všechno totiž jednoduše nepůjde.

A jak motivuje své spolupracovníky? „Osobně spíše věřím ve vnitřní motivaci, takže je nechávám, ať si motivaci najdou sami, a pouze se jim snažím vhodnými rozhovory a otázkami s tímto tématem pomáhat. No, a někdy to doplníme nějakou tou externí motivací ve formě soutěže nebo odměnové akce,“ říká. Podnikání je pro Jana Hrouzka nejen práce, ale také koníček, který vyplňuje jeho velkou část života. Kromě toho má rád sport. A to jak ve formě jeho provozování, tak ve formě jeho sledování. Aktivně má rád snad všechny sporty, nejvíce se ale věnuje tenisu. „Dále mě baví vzdělávání v různých oblastech, ideálně pomocí sledování různých dokumentů a poslouchání podcastů rozhovorů s odborníky a zajímavými osobnostmi napříč obory,“ uzavírá Jan Hrouzek.