BD Daniel Macoun: Povýšení na ředitele beru jako významný milník

|

„Posun do třetího pilíře kariérního plánu před třicítkou beru jako významný milník,“ říká nově povýšený oblastní ředitel Daniel Macoun ze zemského ředitelství Jana Hamra, který v závěru sledovacího období trnul na dlouho plánované dovolené a čekal, jestli se nakonec vše povede podle plánu. Jak vnímá svůj další kariérní krok, jaké byly jeho začátky a jak rád tráví volný čas?

Právě jste povýšil na pozici BD. V čem byl tento posun jiný než předchozí povýšení?

Na začátek pěkně těžká otázka na zamyšlenou. Přestože jsme na povýšení na pozici BL byli menší tým, tak jsme na tom nyní paradoxně pracovali víc týmově. BL bylo téma pro mě a pár spolupracovníků, ale tentokrát „zabralo“ opravdu celé ředitelství. Zároveň šlo o posun do třetího pilíře kariérního plánu ještě před třicítkou, což beru jako významný milník.

Pociťujete nějakou změnu povýšením na pozici BD?

Status ředitele je první věc, která mě napadá. Primárně povýšení vnímám jako otevřené dveře k další a zajímavější náplni práce, a to ať už manažerských činností, vlastních akcí za ředitelství apod… Zároveň jsem se jako ředitel už dlouho snažil pracovat – přeci jen, o tom je sledovací období – takže teď už se spíš jen těším, co to přinese a nějakou významnější změnu teď v krátké době nečekám.

Jaké vlastnosti a schopnosti vás přivedly až na pozici oblastního ředitele?

Individuální vize a cíle ve spojení s vlastním podnikatelským plánem, v kombinaci s mým racionálním přístupem. Snažím se nelétat v oblacích a přistupuji k věcem tak, jak jsou. Zároveň pak ochota pracovat na sobě a na přímé struktuře.

Kolik máte nyní v týmu lidí a podle čeho si vybíráte spolupracovníky? Máte nějaký recept na rozpoznání spolupracovníka s potenciálem, do kterého má smysl investovat koučinkový a mentorský čas?

V současné chvíli je nás zhruba 50 a do našeho týmu jsme se vždy primárně snažili hledat studenty vysoké školy (nebo lidi s její vidinou) a pro mě osobně bylo prioritou, aby potenciální spolupracovník dělal nějakou aktivitu navíc. Sportovec, organizátor akcí, muzikant… Jednoduše řečeno člověk, který se zajímá i o něco víc, je aktivní a má své koníčky. Třetí věc, kterou zmíním, tak musím mít chuť si s daným člověkem vytvořit vazbu. Pokud bude šikovný, je předpoklad, že s ním v dalších desítkách podnikatelských let budu trávit spoustu času a k tomu už nějaká ta osobnostní chemie musí být.

Co jsou klíčové dovednosti, které poradce musí mít, aby byl v OVB úspěšný?

Těžko vše pojmenovat jako dovednost… ale za mě osobně to jsou čisté úmysly v podnikání, pokora, schopnost přijímat zpětnou vazbu a chuť na sobě pracovat. A musím zmínit také pozitivní mindset, tedy jakými brýlemi se člověk občas kouká na svět.

Když jste v OVB začínal, myslel jste hned na vedoucí pozice?

Začínal jsem na hlavní činnost, vysokou jsem si dodělával až později, takže jsem svým způsobem musel, abych to dlouhodobě zvládl finančně a tak… No a s jídlem rostla chuť. Ale tu základní vizi, pozici GST, abych se zvládl uživit na hlavní činnost, jsem měl od začátku.

Při kariéře jste si dodělal bakalářský titul. Máte v plánu pokračovat v dalším studiu?

Rád bych. Po dodělání bakaláře přišla myšlenka ředitelství a následně také covid, takže jsem to prozatím odložil, a do budoucna se dalšímu vzdělávání určitě nebráním.

Věnujete se ještě stále práci s klientem, nebo už jste zcela přesedlal do manažerské role?Většina mých klientů jsou moji velmi dobří přátelé a tam se plánuji věnovat poradenství stále, ale už aktivně nevyhledávám nové klienty. Pouze pokud by se ozval někdo opravdu blízký.

V čem u sebe vnímáte největší osobnostní posun v porovnání s dobou, kdy jste v OVB začínal?

I když se to na první dojem nemusí zdát, tak jsem introvert. Velký posun tak u mě nastal v umění vystupovat, přednášet a tak. Dále pak schopnost určit si vlastní směr a přemýšlet i třeba 5 let dopředu.

V současnosti působíte již v 5 městech. Máte ambice otevírat další kanceláře?

Ano, např. spolupracovník teď nově otevíral kancelář v Žatci. Letos pak v týmu máme poptávku na další nové lokality, konkrétně třeba Karlovy Vary, Krnov, Cheb, Pardubice, Mostecko, Brno… takže ano, ambice určitě jsou.

A co třeba zahraničí?

Jsem spolupracovník Turka a v týmu mám Itala, takže odpověď by měla být jasná (směje se). Ale beze srandy… aktuálně to není tématem, ale z dlouhodobého hlediska se expanzi za hranice nebráním. Třeba právě s Davidem Michelinim, již zmíněným Italem, jsme toto téma nakousávali a v podvědomí tato myšlenka je.

Jaké máte další cíle v osobním i profesním životě?

Pestrý život plný aktivit jsem měl vždy a cílem je i nadále ho zvládnout, aby vše krásně souznělo a nešlo „něco na úkor něčeho“. A tím, že jsem teď na ředitelské pozici, tak určité možnosti můžou být ještě pestřejší. Chtěl bych dál zvládat sport, hudbu, osobní rozvoj, cestování a samozřejmě hlavně podnikání a partnerský život.

Jak jste zmínil cestování a partnerský život… Pokud se nepletu, s partnerkou jste Vaše povýšení slavili v Africe. Jak jste si to užili a jaké máte další cestovatelské sny?

Kéž bychom to tam slavili! Když jsem před cca půl rokem kupoval letenky, byl předpoklad, že bude hotovo. Ale jak to tak bývá, realita je vždy úplně jiná. Když jsme odlétali, bylo splněno zhruba 70 % výkonu. Z Afriky se tak stala motivační dovolená. Odlétal jsem s maximální důvěrou v tým, ale i přesto jsem trnul, jestli se to nakonec povede. Přeci jen to bylo posledních 14 dní sledovacího období. Vrátili jsme se 3 dny před uzávěrkou a tam jsme to už společně dotáhli a úspěšně zvládli. Celému týmu bych touto cestou chtěl ještě jednou poděkovat! I když jsem si na první pohled „válel šunky“ na dovolené, tak oni makali a stáli za mnou. Je neskutečné, co nám naše podnikání umožňuje a když to teď tak zpětně komentuji, tak musím říct, že jsem z toho tak trochu naměkko.

Jak jste zmiňoval hudbu… v minulosti jste se také věnoval hře na bicí. Máte ještě v nabitém programu vůbec čas si zahrát?

Skvělé načasování! (směje se) Ještě 2 měsíce zpátky bych Vám odpověděl jinak, ale v prosinci mě kontaktoval kamarád, jestli si s ním nechci čas od času tady v Plzni zahrát. Na moje bicí poslední zhruba 4 roky padal prach v Horažďovicích, ale povedlo se nám najít zkušebnu a od začátku roku chodím opět pravidelně hrát. A musím říct… fakt mi to chybělo! Akorát si teď ten program nabiju ještě víc (směje se). Ale uvidíme, třeba ještě letos bude nějaký koncert. Chceme hrát takový progresivní metal, baví nás to. Zatím jsme teda já a dva kytaristi, máme pár lidí na basu, co budeme zkoušet, ale nebude jednoduché sehnat zpěváka. Možná můžeme tenhle text využít jako inzerát? (směje se) Chtěli jsme si původně jít jen tak zajamovat, ale jak už jsme tři, tak proč i něco nevytvořit a nekoncertovat.

Jste součástí Think tanku, širší skupiny spolupracovníků řešící s ambasadory marketingovou oblast. Jaká je Vaše přesná úloha a jak vnímáte důležitost tohoto společného projektu centrály a struktur?

Myšlenka celého tohoto projektu je úplně skvělá. Je mi ctí být nejen součástí, ale plnit i roli v tak důležité oblasti jako je marketing. Mou primární úlohou je reprezentovat zemské ředitelství Jana Hamra a názory celého týmu. Snažím se být proaktivní, protože mi hodně záleží na tom, jaké má firma vize a jak dokážeme interně i navenek působit na spolupracovníky i klienty. Čeká nás spousta zajímavé práce, na kterou se moc těším!