BD Anastasia Margaritopulu: Ředitelkou jako lepší verze sebe sama

|

Anastasia Margaritopulu v letošním roce oslaví 10 let v OVB. Nově už jako oblastní ředitelka. „A to jako lepší verze sebe sama, taková Anastasia 2.0,“ říká s úsměvem sympatická blondýnka z Brna. Jak vnímá svůj další kariérní krok, jaké byly její začátky v OVB a jak ráda tráví volný čas?

Na začátku roku jste povýšila na pozici BD. V čem byl tento posun jiný než předchozí povýšení?

Je za ním mnohem více práce, zejména té sama na sobě. Nebylo to ze dne na den – má cesta na BD v podstatě začala v roce 2017, kdy mi došlo, že když chci budovat a vést silný tým, musím prvně vybudovat sebe sama. Začala jsem tedy pracovat na své lepší verzi, pracovně jsem si ji pojmenovala Anastasia 2.0. Následně na to navazovala práce na mých lidech, vytváření správného podnikatelského prostředí a vzdělávacích systémů, a po 5 letech práce se mě a mému týmu podařilo postavit ředitelství.

Pociťujete nějakou změnu povýšením na pozici BD?

Má hlavní pracovní náplň je vytváření platformy profesního a osobního rozvoje pro mé spolupracovníky a ta se před ani po povýšení na pozici BD nijak nezměnila. Ale nebudu lhát, vždy když mi přijde email začínající: „Vážená paní ředitelko…“, zahřeje mě to u srdíčka. Toto povýšení je pro mě symbolem, že svou práci dělám dobře.

Jaké vlastnosti a schopnosti vás přivedly až na pozici oblastního ředitelky?

Jsem obrovský srdcař. Pro povýšení pro mě byly klíčové 2 věci: formulace týmové vize, která zní: „Vytvořit tým parťáků nejen do podnikání, ale hlavně do života“. Na základě této vize se nám podařilo vytvořit skvělou týmovou identitu a atmosféru, jsem za to svým lidem hrozně vděčná.

Druhá, možná důležitější myšlenka, pro mě byla převzít odpovědnost za všechno v mém světě. V ten moment, kdy jsem pochopila, že jediné, co dokážu ve svém světě ovlivnit, je můj přístup a mindset, začali jsme postupně systematicky růst.


Kolik máte nyní v týmu lidí a podle čeho si vybíráte spolupracovníky? Máte nějaký recept na rozpoznání spolupracovníka s potenciálem, do kterého má smysl investovat koučinkový
a mentorský čas?

Momentálně nás je v týmu kolem 40, nicméně i po 10 letech musím přiznat, že jasný recept na poznání potenciálu nemám. Nicméně alfou a omegou je pro mě přístup. V něm tkví ten pravý potenciál. Spousta lidí má velké cíle, plány a lehce naivní vize. Spousta lidí dokáže naplánovat, co se musí dít za aktivity a systematické prvky, aby se tyto vize naplnily. Tyto aktivity a prvky se ale daří plnit, jen když jde vše jako po másle a je dobrá nálada. Jenomže to nestačí. To bychom byli úspěšní úplně všichni. Však se stačí podívat na to, jaký počet všech novoročních předsevzetí končí v propadlišti dějin. Úspěch definuje to, jak se sebou dokážu pracovat, když se zrovna tolik nedaří. Proto je pro mě nejklíčovější přístup.

Co jsou klíčové dovednosti, které poradce musí mít, aby byl v OVB úspěšný?

Definovala bych to jednou větou: Chtít na sobě makat. Ochota pracovat na své hlavě a na svých slabých stránkách, které nás budou takzvaně tlačit v botě všude – jak v profesním, tak osobním životě. Naše práce mi hodně připomíná sport, pocházím ze sportovního prostředí, v juniorech jsem reprezentovala ČR v plavání. Kvůli zdravotním důvodům jsem ale s plaváním musela přestat, nicméně, jsem za mládí v bazénu vděčná, zformovalo moji osobnost. Naučilo mě cílevědomosti, vytrvalosti a disciplíně. Naučilo mě chodit na tréninky a makat, i když se nedařilo, nebo se moc nechtělo. V tom je naše práce podobná – je potřeba mít cíle, vytrvat
a odmakat si to. Tohle mé spolupracovníky učím. A snažím se jim být tím nejlepším (i když dost tvrdým) trenérem.

Když jste v OVB začínala, myslela jste hned na vedoucí pozice?

V kvalitním finančním poradenství jsem od začátku viděla potenciál, díru na trhu, protože většina „finančních poradců“, se kterými jsem se do té doby setkala, byli spíš prodejci. Jako studentce práv mi dávalo smysl dělat kvalitní službu pro finančně negramotné Česko
a vyhodnotila jsem si, že chci spolupracovat s nejsilnější společností na evropském trhu – s OVB. Začínala jsem s myšlenkou, že to zkusím, že nemám co ztratit. V moment, kdy jsem si ověřila, že mým klientům přináším službu finančního konzultanta v té nejkvalitnější možné formě, začala jsem o kariéře v OVB přemýšlet.

Za jménem máte poměrně netradiční zkratku BA. Co to znamená? A máte v plánu pokračovat v dalším studiu?

Simultánně se studiem práv, které jsem nedokončila, jsem studovala i bakalářský obor ekonomie v angličtině – tedy Business administration, z toho pochází daná zkratka. Po dalších titulech nijak neprahnu, škola mě nikdy nebavila… nicméně jako leader chci být inspirativní, proto se po vlastní ose vzdělávám. Poslouchám audioknížky, podcasty, ted talky… chci se neustále zlepšovat. I v tom mi kariéra v OVB přijde neuvěřitelně zajímavá – každá pozice kariérního plánu je spojená s osobnostním růstem a pokrokem, a co si budem… do LD mě čeká ještě hodně práce :) 

Věnujete se ještě stále práci s klientem, nebo už jste zcela přesedlala do manažerské role?

Přiznám se, že navzdory tomu, že mě klientská práce vždy bavila, nikdy to nebyla má nejsilnější stránka. Proto už nějaký ten pátek klienty aktivně nevyhledávám.


V čem u sebe vnímáte největší osobnostní posun v porovnání s dobou, kdy jste v OVB začínala?

Ve všem. Bez nadsázky. Svému týmu, vedoucím i OVB vděčím de facto za všechno, co umím. Musela jsem se naučit přijímat zpětnou vazbu, nebrat si věci osobně a netrpět na syndrom oběti – to mé 19leté já rozhodně neumělo :)


V současnosti působíte hlavně v Brně. Máte ambice otevírat další kanceláře?

Rozhodně. Po výkonově zaměřeném roce 2021 je naše strategie na rok 2022 zaměřená na recruiting a rozvoj týmu. S tím se pojí nové lokality a také rozvoj v oblastech, kde v současnosti moji vedoucí fungují v prozatímně sdílených kancelářích v rámci našeho SLD.


A co třeba zahraničí? S Vaším jménem se přímo nabízí Řecko…

Tahle myšlenka je pro mě zatím vzdálená, ale přibližuje se. Je to další věc, které si na OVB vážím. To množství inspirace a motivace napříč Evropou a jejími nejlepšími leadery. Těším se na moment, kdy tato myšlenka začne nabírat konkrétní obrysy, ale návrat do rodné země – tedy OVB Hellas – mě upřímně motivuje :)


Jaké máte další cíle v osobním i profesním životě?

S mým týmem máme cíl vybudovat zemské ředitelství. Hodně práce leží před námi, ale baví nás. Věřím tomu, že se nám to povede. Jen teď musím ještě vyhrnout rukávy a makat. Z těch osobních cílů se mi tento rok podařilo odškrtnout jeden velký – pozvala jsem mé rodiče na safari do Afriky. Jako poděkování za vše, co pro mě za celý můj život udělali. Za rok mi bude 30, což je pro mě velký milník. Materiálně jsem si k tomuto věku zvládla splnit víceméně vše, co jsem si v těch naivních 19 přála. Jen mi chybí pár cestovatelských destinací, kam bych se před třicítkou chtěla podívat – naštěstí na to je v souvislosti s povýšením na BD více času. K třicetinám chci uspořádat obrovskou party. A po třicítce přijdou cíle související s rodinou, partnerským životem atd… :)