Roman Pospíšil: V ČR zájem o zelené investice pozvolně roste

|

Mezi investiční partnery OVB patří i společnost Amundi. O investicích jsme si povídali s Romanem Pospíšilem, předsedou představenstva Amundi.
 

Jak dlouho spolupracujeme a jak hodnotíte spolupráci s OVB?

Jsem u spolupráce s OVB od samého jejího počátku, což už je více než dvacet let. Důkazem toho, že si spolupráce vážíme a že prosperuje, je to, že od října mají poradci OVB k dispozici dokonce dvě kontaktní osoby. Můžete se na ně obrátit s čímkoliv, kontakt na nové key accounty najdete na FinReportu.

V čem je pro vás spolupráce s OVB důležitá?

Objektivně OVB patří mezi absolutně největší firmy svého druhu na trhu a my také, spolupráce je proto naprosto přirozená a dává smysl. Jste jeden z našich nejdůležitějších distributorů.

Trh investic prochází neustálým vývojem a v poslední době jsme zaznamenali trendy investic například do robotiky a umělé inteligence. Dá se predikovat nějaký vývoj, co bude do budoucna pro investory zajímavé?

Obecně vše, co je disruptivní, tedy to, co formuje nové nastavení ekonomiky. Veškeré nové technologie, které teď hýbou světem, budou jednou investičně zajímavé. Mění totiž uspořádání celého byznysu. Ať už je to robotika, umělá inteligence, ESG, vodíkové technologie i další.

A co zelené investice?

Maximálně je podporujeme. Jeden z našich hlavních cílů je podporovat ESG (tedy udržitelné investování podle Environmentálních, Sociálních a Governance kritérií). Jsme jedni z lídrů na celosvětovém trhu. Zájem v ČR je sice mnohem menší než v západním světě, ale pozvolna roste. Zatím především u institucí ovlivněných globálními mateřskými skupinami. U individuálních investorů je znát, že zájem mají především ti mladší, kteří s myšlenkou udržitelnosti už vyrostli, sledují dění na Západě a mají živější kontakt s rozvinutými ekonomikami.

Jaký vliv na ně může mít současná energetická krize a dohady kolem Green dealu?

Určitě to vliv mít bude, ale ten trend je nezastavitelný. To je bez debat. Pozitivní přínos současné krize vidím v tom, že pozmění cestu, kterou se k cíli vydáme. Doufám, že exekuce a implementace se teď trošku narovná. Protože doteď to bylo na sílu, za každou cenu. Musíme primárně zabezpečit potřeby, které máme, kterých se nechceme vzdát, a tu cestu tomu přizpůsobit. Je to ale nezvratný trend, daleko více, než si tady v Česku uvědomujeme.

Jak reagovali klienti na zvýšenou míru inflace? Stále vnímají investice do podílových fondů jako adekvátní nástroj pro boj s inflací?

Na začátku roku 2022, kdy ještě inflace nebyla tak vysoká, tak ji chtěli porazit na spotu. Když vyrostla na dvě cifry a přiblížila se dvacítce, pochopili, že ji v současném okamžiku porazit nelze. Na horizontu pěti let by ji ale porazit mohli. To bych já všem doporučil: podívejte se na inflaci z dlouhodobého hlediska. V delším, například alespoň pětiletém horizontu. Pokud bych chtěl dnes porazit inflaci, tak bych musel jít do rizika, které je naprosto neúnosné. Zainvestovat tak, abych získal zpět, co mi ta inflace ubere za pět let, tak to se dá. Inflace bude zřejmě klesat stejně jako úvěrová míra. Amundi produkty, které v pětiletém horizontu dovedou inflaci porazit, v nabídce má, doporučuji tedy všem, aby se svým poradcem našli takové řešení, které jim sedne.

Mohou podílové fondy pokrýt tyto až 20% nárůsty?

Ne, okamžitě rozhodně nemohou. A to nejenom podílové fondy, ale rozhodně nic, co má rozumné riziko, to nedokáže pokrýt. Pokud by mi někdo nabídnul takové řešení, tak bych vzal nohy na ramena a utíkal. Jediná výjimka jsou protiinflační dluhopisy, které už se ale, pokud vím, nevydávají. Což je dobře, protože jsme to platili my všichni v daních a vydělává na tom jen pár lidí.

Jaké jsou trendy klientů v investování? Jak se klienti chovají a co od investic očekávají, lze vypozorovat nějaká specifika?

Z velké míry kupují Money market (MM představuje tzv. peněžní trh, na kterém se obchodují krátkodobé státní dluhopisy, depozita a vklady u ČNB; hrubý výnos se blíží základní úrokové sazbě ČNB). Pojďme se na to podívat detailněji. Totiž, když je možné na běžném účtu nebo při investici do krátkodobého MM fondu získat více než 6 %, je to samozřejmě velmi zajímavé. Obzvlášť po několika letech, kdy se úroková sazba pohybovala kolem nuly. Na druhou stranu je velmi důležité si uvědomit, že v pětiletém horizontu tato nominální úroková sazba pravděpodobně spotřebitelskou inflaci nepokryje. Je tu však potenciál na dluhopisovém trhu, který je poměrně ojedinělý. Dovolte mi tedy pár kupeckých počtů. MM a obecně krátkodobé dluhopisy nesou 6+ procent. Oproti tomu delší české státní dluhopisy 5,5 procenta. Když si teď koupíte MM, bude vám to nést 6+ %, ale pozor, jak by úrokové sazby poklesly (napříkladv důsledku očekávaného ekonomického zpomalení a snižování míry inflace), ponese to méně a méně. Dejme tomu, že za dva roky bude sazba jen 3 %. Na pětiletém horizontu tedy prostřednictvím MM získáte v hrubém 2x 6 % + 3x 3 %, tedy okolo 21 procent.

Nyní se podívejme na ty dlouhodobější dluhopisy s hrubým výnosem kolem 5,5 %, které najdete třeba v obligačním fondu. Jejich průměrná délka splatnosti (tedy citlivostí na změnu úrokové sazby) se pohybuje kolem 5 let. V tomto zjednodušeném příkladu získáte investicí do obligačního fondu 2x 5,5 % = 11 % za první dva roky. K tomu pak obdržíte následující 3 roky 3x 3 % tedy 9 %. Zatím jsme na 20 procentech. Proč zatím? Nesmíme zapomenout na tržní oceňování fondu v kontextu poklesu úrokových sazeb a notoricky známé pravidlo: „při poklesu sazeb rostou dluhopisové ceny a naopak“. Tržní cena dluhopisu totiž po druhém roce vzroste přibližně o 20 % (při zmiňovaném poklesu sazeb ze 7 % na 3 % a při průměrné splatností fondu 5 let (4 % * 5). Dvacet a dvacet dáte dohromady sami.

Závěrem platí, že potenciálních 40 % díky investici do dlouhodobějšího dluhopisového řešení by spotřebitelskou inflaci mohlo porazit či se jí velmi přiblížit. Riziko této investice samozřejmě existuje, nicméně nezdá se aktuálně příliš vysoké. Pokud k tomu namícháte i nějaké akcie, věřím, že ani přes vysokou inflaci nezchudnete. Naopak reálně ochráníte své úspory. Takovou příležitost můžete s klientem chytit za pačesy ve fondu Amundi ČR Obligační.

Do čeho se teď vyplatí investovat? Kde jsou teď z vašeho pohledu největší příležitosti?

Na tuhle otázku vám dám dvě různé odpovědi. První odpověď je, že zajímavé příležitosti nabízí odvětví těžby kovů, obecně komodity, vodíkové technologie, ale i třeba emerging markets – rozvíjející se trhy jako celek. Pro někoho možná kryptoměny jako spekulativní či filosofické aktivum. Příležitost desetiletí pro investory v Čechách je aktuální extrémně zajímavý fixed income. Zajímavý může být i nákup růstových akcií, které jsou teď více než 20 % pod svým maximem.

Ale tahle první odpověď by z vás mohla udělat spekulanty. Druhá a myslím, že mnohem lepší odpověď je podle mě dlouhodobá akciová pozice v globálním fondu, který pro vás fundovaně vybere to, co je aktuálně ve světě nejlepší. A nevybere to náhodně, ale na základě tvrdých dat a důkladných analýz. Přesně to třeba dělá náš program Rentier 3S, který obsahuje aktivně řízené portfolio s různým poměrem akcií a dluhopisů. Fondy uvnitř vždy dávají smysl a investují do ověřených řešení, která dokonce i v současné komplikované situaci dokázala neztratit na hodnotě.