Konsolidace spotřebitelských úvěrů přišla včas

|

Každý z nás někdy v životě udělal chybu, když správně neodhadl situaci a své možnosti. Důležité je se včas poučit a případně vyhledat pomoc specialistů. Tak jako v našem případě pomoc odborníků na finance z OVB.

V případě manželů Němcových z Brna se jednalo o půjčky, které měly vyřešit ztráty z podnikání. Bohužel se situace zkomplikovala a Němcovi začali tušit, že bez pomoci odborníků se ze svízelné situace nedostanou.

Shodou okolností je paní Němcová v příbuzenském vztahu s mladou finanční poradkyní Veronikou Kvapilovou. Ta spolu se svým zkušeným kolegou, oblastním vedoucím Michalem Jurákem, vyrazila na schůzku právě ke své tetě. Schůzku vedl Michal, což je v OVB běžná praxe jak školit a mentorovat začínající finanční poradce. Zahájil ji klasicky finanční analýzou. Veronika tak měla skvělou příležitost sledovat zkušeného kolegu přímo u konkrétního finančního případu. „Je součástí naší každodenní práce, abychom předávali mladším kolegům naše znalosti, rozvíjeli je, a zejména v začátcích kariéry nebo u složitějších případů jim přímo u klientů ukazovali celý poradenský proces. Od analýzy přes poradenství až po následný servis,“ říká Michal Jurák o vzdělávání mladších kolegů.

Paní Němcová byla na začátku rozhovoru trochu skeptická a nechtěla svou finanční situaci úplně celou popsat. Po chvíli, kdy si společně vybudovali vzájemnou základní důvěru, došli k tomu, že mají s manželem nějaké spotřebitelské úvěry, které nejsou úplně malé a znamenají v rodinných financích obrovskou zátěž a riziko do budoucna.

Právě tento případ si vyžadoval zákrok zkušenějšího kolegy. V té době bylo potřeba opravdu razantní řešení, protože největší RPSN bylo někde kolem 260 % ročně, a to už je reálně lichva.

Otevřel se tak poměrně složitý případ na konsolidaci spotřebitelských úvěrů a s ním spojené i komplexní finanční poradenství. Michal spolu s Veronikou vzali případ Němcových jako projekt dlouhodobějšího rázu. Přestože se to na první pokus nedařilo podle plánu, nevzdali to a zkoušeli to dále. Na druhý pokus se jim povedlo u jednoho z finančních partnerů vyjednat dobré podmínky a sloučit všechny úvěry do jednoho. Nejdřív u paní Němcové a následně i u jejího manžela.

Tím, že se Michalovi povedlo realizovat tento finanční plán, manželům Němcovým splátky klesly o více než 60 %. Závazky, které měli, splatili neúčelovou americkou hypotékou se sazbou kolem 3,5 %. Díky tomu platí mnohem méně než předtím, a dokonce si mohli nově zrekonstruovat a vybavit byt. Celkově to hodnotí jako finanční převrat v jejich rodině, protože operují s úplně jinou částkou než dříve. Jejich životní standard se tak dík tomu zlepšil. Nyní mají dobře nastavené i životní pojištění a začali dokonce investovat. Veronika měla hned na začátku své kariéry finanční poradkyně příležitost vidět, jak se dají i takhle složité, komplexní a zdánlivě neřešitelné případy díky znalostem finančního trhu a zkušenostem staršího kolegy dobře vyřešit. A paní Němcová k tomu dodává: „Byla jsem pozitivně překvapená, jaký systém v OVB mají. Očividně na to nováček není nikdy sám, ale stojí za ním zkušený mentor s letitou praxí, zkušenostmi, a hlavně široká škála finančních partnerů, kteří jsou proaktivní a mají motivaci hledat řešení přímo na míru klientovi.