Konsolidace spotřebitelských úvěrů přišla včas

|

Každý z nás někdy v životě udělal chybu, když správně neodhadl situaci a své možnosti. Důležité je se včas poučit a případně vyhledat pomoc specialistů. Tak jako v našem případě pomoc odborníků na finance z OVB.

V případě manželů Němcových z Brna se jednalo o půjčky, jejichž cílem bylo vyřešit ztráty z podnikání. Richard Němec správně neodhadl situaci a své finanční možnosti. Ve chvíli, kdy přišly nečekané komplikace, tak začal spolu se svou ženou, která však měla pouze běžný spotřebitelský úvěr, tušit, že bez pomoci se ze svízelné situace nedostanou.

Shodou okolností je paní Němcová v příbuzenském vztahu s mladou finanční poradkyní Veronikou Kvapilovou. Ta spolu se svým zkušeným kolegou, oblastním vedoucím Michalem Jurákem, vyrazila na schůzku právě ke své tetě. Schůzku vedl Michal, což je v OVB běžná praxe jak školit a mentorovat začínající finanční poradce. Zahájil ji klasicky finanční analýzou. Veronika tak měla skvělou příležitost sledovat zkušeného kolegu přímo u konkrétního finančního případu. „Je součástí naší každodenní práce, abychom předávali mladším kolegům naše znalosti, rozvíjeli je, a zejména v začátcích kariéry nebo u složitějších případů jim přímo u klientů ukazovali celý poradenský proces. Od analýzy přes poradenství až po následný servis,“ říká Michal Jurák o vzdělávání mladších kolegů.

Paní Němcová byla na začátku rozhovoru trochu skeptická a nechtěla rodinnou finanční situaci úplně celou popsat. Po chvíli, kdy si společně vybudovali vzájemnou základní důvěru, došli k tomu, že mají s manželem nějaké spotřebitelské úvěry, které nejsou úplně malé a znamenají v rodinných financích obrovskou zátěž a riziko do budoucna.

Právě tento případ si vyžadoval zákrok zkušenějšího kolegy. V té době bylo potřeba opravdu razantní řešení, protože největší RPSN bylo někde kolem 260 % ročně, a to už je reálně lichva.

Otevřel se tak poměrně složitý případ na konsolidaci spotřebitelských úvěrů a s ním spojené i komplexní finanční poradenství. Michal spolu s Veronikou vzali případ Němcových jako projekt dlouhodobějšího rázu. Přestože se to na první pokus nedařilo podle plánu, nevzdali to a zkoušeli to dále. Na druhý pokus se jim povedlo u jednoho z finančních partnerů vyjednat dobré podmínky a sloučit všechny úvěry do jednoho. Nejdřív u paní Němcové a následně i u jejího manžela.

Tím, že se Michalovi povedlo realizovat tento finanční plán, manželům Němcovým splátky klesly o více než 60 %. Závazky, které měli, splatili neúčelovou americkou hypotékou se sazbou kolem 3,5 %. Díky tomu platí mnohem méně než předtím, a dokonce si mohli nově zrekonstruovat a vybavit byt. Celkově to hodnotí jako finanční převrat v jejich rodině, protože operují s úplně jinou částkou než dříve. Jejich životní standard se tak dík tomu zlepšil. Nyní mají dobře nastavené i životní pojištění a začali dokonce investovat. Veronika měla hned na začátku své kariéry finanční poradkyně příležitost vidět, jak se dají i takhle složité, komplexní a zdánlivě neřešitelné případy díky znalostem finančního trhu a zkušenostem staršího kolegy dobře vyřešit. A paní Němcová k tomu dodává: „Byla jsem pozitivně překvapená, jaký systém v OVB mají. Očividně na to nováček není nikdy sám, ale stojí za ním zkušený mentor s letitou praxí, zkušenostmi, a hlavně široká škála finančních partnerů, kteří jsou proaktivní a mají motivaci hledat řešení přímo na míru klientovi.