Finanční sebevědomí

|

Markéta Čermáková je úspěšná žena, renomovaná psycholožka, která si své finance řešila sama. Byla to pro ni choulostivá záležitost a ke spolupráci s profesionálem v oboru se stavěla odmítavě. Až do chvíle, než potkala Alexandra Kučeru.

„S panem Kučerou jsme se poznali přes společného známého a profesní věci jsme zpočátku vůbec neřešili,“ říká usměvavá brunetka. „Původně jsem k nějaké možnosti spolupráce s finančním poradcem byla skeptická. Asi jsem se i bála negativní reakce na moji stávající situaci a to, v jakém stavu mám finanční produkty. Bylo to pro mě choulostivé téma a nechtěla jsem jít za cizím člověkem a odkrýt mu své finanční zázemí.“ Finance se tedy rozhodla řešit na vlastní pěst, protože jí to přišlo výrazně jednodušší.

Až po zhruba roce se rozhodla udělat krok do neznáma a svého nového známého oslovila s žádostí o pomoc. „Z mých zkušeností, a i ze studií, které na toto téma byly publikovány, vyplývá, že pokud se člověk ve financích nevzdělává, tak zůstává v rozhodování ohledně svých peněz velmi opatrný, bojí se, aby neudělal chybu,“ říká oblastní vedoucí OVB Allfinanz. V oblasti financí ale platí, že žádné rozhodnutí je většinou to nejhorší, co člověk může udělat. Není správně zajištěn, peníze ztrácí na hodnotě a utíkají mu zajímavé příležitosti.

„Postupnou prací s klientkou v rámci společných schůzek a také díky našemu systému komplexního poradenství jsme se dostali k tomu, že klientce měsíčně zbývala volná částka peněz, kterou se rozhodla investovat. Zvažovala, zda by si mohla pořídit investiční nemovitost,“ doplňuje informace o práci s paní Čermákovou Alexandr Kučera. Klientka pracuje na živnost, je rozvedená, má dvě děti a na veškeré splátky je sama. Jen to samo o sobě nebylo pro banky příliš atraktivní. Klientce tak vznikla o něco složitější situace, nicméně díky pečlivé práci poradce se povedlo dát dohromady takový plán, aby nemovitost v Turnově pořídit šla.

„Trvalo mi poměrně dlouho se rozhoupat a udělat první krok. Ale s pomocí pana Kučery jsem postupně získala potřebné finanční sebevědomí, abych se k tomuto kroku v podobě investice odhodlala,“ říká paní Čermáková. Dnes již nemovitost vlastní. Ta se díky příjmům z pronájmu sama splácí a dle slov klientky OVB dokonce i víc než to. Od doby, kdy nákup nemovitosti proběhl, šly ceny nájmů nahoru, takže paní Čermákové zůstávají i nějaké peníze navíc.

„V naší praxi často používáme přirovnání, že finanční poradce je takovým lékařem pro rodinné finance. Ale v souvislosti s paní Čermákovou si to dovolím pozměnit, že jsme spíš finanční psychologové,“ říká s úsměvem sympatický třicátník. Prací finančního poradce je zvyšovat klientovi nejen finanční gramotnost, ale také finanční sebevědomí a pomáhat mu nastavit si hlavu tak, aby se mohl správně rozhodovat a být díky tomu bohatší.

„Ve své praxi funguji na základě finančních návyků. Pokud má klient k dispozici dobrý produkt, ale není s ním plně srozuměn, nerozumí mu, a hlavně nerozumí, proč by ho měl využívat, stejně to nebude dlouhodobě fungovat,“ doplňuje oblastní vedoucí OVB a pokračuje: „Vzhledem k tomu, že s klienty vždy spolupracuji na dlouhodobé bázi, tak se správné finanční návyky klientů (jako je třeba pravidelná investice) snažím rozvíjet a zlepšovat krok po kroku a pak to třeba vede i k takhle pozitivním příběhům.“

Paní Čermáková je dnes dle vlastních slov s každou další finanční situací nebo produktem, který s panem Kučerou řeší, stále lepším a suverénnějším partnerem pro diskusi. A že toho spolu vyřešili hodně. Například komplexní finanční zabezpečení rodiny, hypotéku na investiční nemovitost, dlouhodobé investice na důchod, ale i krátkodobé investice na bližší cíle.

„Přestože jsme budovali důvěru postupně, čemuž jako psycholožka dobře rozumím, jsem ráda, že jsme tu cestu společně prošli až k plné spolupráci. O produktech a jejich zasazení v kontextu celkových rodinných financí jsem se dozvěděla od pana Kučery opravdu hodně, ale stále je pan Kučera tím, s kým všechny záležitosti řeším a budu řešit i do budoucna,“ shrnuje situaci paní Čermáková a uzavírá: „Když se na to koukám s odstupem času, tak si své rozhodnutí nemůžu vynachválit. Prakticky doteď nemůžu uvěřit, že právě mě, která k financím přistupovala s obavou, se povedlo pořídit si investiční nemovitost.“