Hypotéka na celou cenu nemovitosti je minulostí. Ale nezoufejte, máme řešení

|

Doby, kdy banky ochotně půjčovaly i na 120 nebo dokonce 150 % ceny nemovitosti, jsou pryč. Nově dostanete maximálně 90% úvěr, a to ještě musíte patřit mezi velmi solventní zájemce. ČNB zpřísnila pravidla a banky se jimi řídí. Důvodem je strach z realitní bubliny – ceny nemovitostí prudce rostou a objem hypoték také. Pomáhají tomu nízké úroky, díky nimž dosáhnou na hypotéku i lidé, kteří by za vyšší sazby na úvěr nedosáhli.

Jak to vypadá v praxi? Pro zjednodušení uvádím příklad s koupí bytu za jeden milion korun. Zatímco před deseti lety by vám banka uměla půjčit i 1 200 000 korun, dnes dostanete maximálně 900 tisíc. Pro ty, kteří mají naspořeno, to není závažná komplikace, ale mladá rodina, která ještě nestihla nashromáždit dostatek financí a chce už bydlet ve vlastním, problém má. Proto je vždy dobré, když na to myslíte s předstihem a spoříte si sami nebo vám spoří vaši rodiče už od školních let.

Prioritně hledejte peníze u sebe

Může to znít jako zcela bezcenná rada, ale určitě využijte všechny možnosti, jak poskládat dohromady chybějících deset procent. V našem případě by se jednalo o sto tisíc korun, což není příliš. Samozřejmě když potřebujete vyšší hypotéku, třeba na byt v Praze, může zmíněných deset procent dělat i půl milionu, ale to na věci nic nemění – pokud chcete úvěr dostat, podívejte se do všech svých rezerv, spočítejte si je a případně hledejte zbývající prostředky v rámci rodiny. To je pro začátek ta úplně nejjednodušší a nejlevnější cesta.

Stavební spoření

Často se také může stát, že peníze máte našetřené ve stavebním spoření. I v případě, že vám do konce spoření zbývá ještě hodně času, můžete jej vybrat a dosažení hypotéky se tak přiblížit. Sice můžete přijít o státní podporu a v některých případech vás čeká i sankce za předčasné zrušení smlouvy, ale v konečném důsledku to pro vás bude levnější varianta. Nebylo by rozumné si někde za úrok půjčovat, když prostředky reálně máte. Pokud dostatek peněz na „stavebku“ nemáte, můžete využít překlenovací stavební úvěr. Některé finanční instituce vám dovolí vzít si bez zajištění nemovitostí až 300 tisíc korun. Toto dosud celkem běžné řešení se ale v současnosti stává složitějším vzhledem k tomu, že některé banky na doporučení ČNB hlídají celkové maximální LTV (Loan To Value – poměr mezi hypotečním úvěrem a zástavní hodnotou nemovitosti) i při dofinancování jiným úvěrem.

Spotřebitelský úvěr

Jestliže nemáte založené stavební spoření, budete se zřejmě muset poohlédnout po neúčelovém spotřebitelském úvěru. Tato možnost je dražší než stavební spoření, ovšem když dobře vyberete, můžete dostat vcelku mírný úrok okolo pěti procent. Dejte si přitom pozor na hypoteční úvěrovou smlouvu – některé mají v podmínkách, že vlastní zdroje si nesmíte nikde půjčit. Pokud byste podepsali, že oněch 10 % je vašich, ale ve skutečnosti si na ně vzali úvěr, dopouštíte se úvěrového podvodu.

Nikdy ne lichva. Vždy mějte rezervu

Musím zde zdůraznit, že výše uvedené postupy nejsou pro každého. Je to spíš stéblo pro tonoucího, který nutně potřebuje opustit nájemní bydlení nebo mu chybí desetitisíce na hypotéku. Vždy si musíte dobře propočítat, jaké bude vaše měsíční zatížení a nikdy se nesmíte vydat úplně ze všeho.

Před čím ale důrazně varuji, je využívání nebankovních společností, které půjčují za vysoký úrok. Na první pohled se jejich nabídky mohou zdát dobré, ovšem věřte, že než abyste jich využili, je lepší koupi vlastního bytu odložit. Vždy je důležitější dlouhodobá finanční stabilita než krátkodobá potřeba mít tu jednu konkrétní nemovitost. Vyřešit koupi bytu bez vlastních zdrojů není vůbec jednoduché. Proto je vždy dobré poradit se s odborníkem, který vám načrtne možná řešení.

Článek převzat z: https://reklama.denik.cz/reklama/ovb-hypoteka-na-celou-cenu-nemovitosti-je-minulosti-20171108.html