Pomáháme plnit Kouzelná přání

|

Můžete představit projekt Kouzelná přání – jeho vznik a poslání?

Jsme tým nadšených lidí, kteří se snaží hledat DOBRODÁRCE, kteří jakoukoli formou, i svou vlastní, pomohou splnit jasné přání konkrétním lidem. Úplně prvním projektem byl už v roce 2012 charitativní kalendář se známými sportovci a fotografem Jakubem Ludvíkem. Zde vyšlo najevo, že lidé rádi podpoří či přispějí, když jsme jim ukázali 12 přesných přání, které měly děti vyfocené na kalendáři. Poté se na mě začali obracet další lidé, buď naši přátelé, či obchodní partneři, že se jim daná myšlenka přímé pomoci libí, jestli bych nevěděla, kam by i oni mohli přispět menší či větší částkou nebo materiální pomocí. Nakonec, když už toho bylo hodně, jsem oslovila své nejbližší, sestru a dvě kamarádky, a založily jsme spolek Kouzelná přání.

Poslání je jasné – šířit myšlenku přímé pomoci a nebát se snít. Vše se může stát, stačí si jen přát.

Co se podařilo v roce 2016?

Krom toho, že se DOBRODÁRCŮM podařilo splnit 59 přání za více jak milion korun, tak jsme například udělali krásný kalendář. Ten vznikl spojením herců z muzikálu „Ať žijí duchové“ a talentované fotografky Anny, která studuje fotografii a je bohužel vážně nemocná. Tímto projektem jsme splnili více než jedno přání. A v neposlední řadě jsme otevřeli naše první centrum Kouzelných přání, které je v OC Central v Kladně, kde nás maximálně podporují. Je to velký skok, protože takto můžeme být blíže lidem, nechat je nahlédnout, jak neziskovka může fungovat, být otevřeni k setkání, když je potřeba, a pak je zde i možnost rychlého přispění. Máme tady prodej našich „peříčkových“ předmětů, charity bazárek po celý rok a malou kavárničku.

Jaké jsou hlavní aktivity a cíle pro letošní rok?

Být tu neustále pro ty, co si nás najdou a chtějí pomoci a podpořit přímou cestou. Chceme také zrealizovat několik projektů, které napomůžou splnit několik přání, například golfový turnaj, kalendář, bazárek a mini koncert.

Co je nejdůležitější z hlediska pomoci?

Vybrat si přání, které vás osloví, které je vám nejblíže. Zapřemýšlet, jak mohu pomoci… Protože ne vždy jsou finance to nejdůležitější a nejpotřebnější. Někdy pomůže i věc, kterou máte doma a už ji nepotřebujete, ale na druhém konci republiky je možná někdo, kdo ano. Teď aktuálně sháníme kola do jednoho dětského domova, už se nám ozvalo pět zájemců, kteří věnují kolo své. To je prostě super!

Jak zajišťujete, aby se pomoc (splnění přání) realizovala co nejdříve a co nejefektivněji?

Základ je v komunikaci. Snažíme se být dostupní a neustále v kontaktu. Jde o to, že i když třeba není odpověď kladná nebo něco trvá, je potřeba neustále komunikovat a být v kontaktu. A potom se snažit šířit přání, kde je to jen možné, a vytrvale hledat DOBRODÁRCE.

Jaký význam má pro organizaci spolupráce s OVB?

Celkem značný! OVB podporuje chod organizace, což v praxi znamená, že jsme mohli najmout brigádníky, kteří se práci věnují pravidelně. A pak velkou část financí používáme k nákupu našich předmětů k prodeji. Co si pod tím můžete představit? Že člověk, který si u nás koupí například náramek s peříčkem, ví, že celá částka, kterou vhodí do kasičky, jde na splnění přání. Ani koruna na náklady. A s tím se velmi dobře pracuje a oslovuje. Potom potřebnou částku získáme rychleji.

Kdo se může na organizaci obrátit?

Jednoduše všichni… Ale pokud se na to podívám z hlediska potřebných, tak ti, kteří mají nějaký životní příběh, ti, kteří jsou výjimeční. Tedy vážně nemocní, fyzicky či mentálně hendikepovaní, sociálně slabí senioři, dětské domovy, stacionáře a podobné instituce.

Jak je možné zapojit se do organizace a pomoci?

Ta nejjednodušší a základní cesta je přes náš web, najít si přání, vybrat si cestu, jak ho pomoci splnit, a kontaktovat nás. Potom mohou být další cesty, například pomoci organizaci fungovat či být vidět. Do našeho týmu vítáme všechny další nadšence, které naše činnost oslovila a rádi by se aktivně zapojili.

Alena Zdvihalová

Vystudovala na vysoké škole obor Media & Marketing, dva roky žila v Londýně. Šest let pracovala v mezinárodní neziskové organizaci Chance 4 Children. Je majitelkou mediální agentury a také maminkou na mateřské dovolené. Mezi její záliby patří umění a móda, hraje golf a basketbal. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli. Kromě ní se na chodu spolku Kouzelná přání podílí ještě Dana Převorovská, Nikola Pochová a Barbora Navrátilová. Více informací o projektu najdete na webu www.kouzelnaprani.cz.