Ondřej Zdrubecký: Rád propojuji svět IT s koncovým uživatelem

|

Ondřej Zdrubecký v únoru oslaví rok od příchodu do OVB. Má na starosti interní IT tým, který se stara o to, aby všechny naše systémy a aplikace bez problémů fungovaly. „Nebylo by fajn nepoužívat papíry?“ zmiňuje odvážný cíl, kterého chce v OVB dosáhnout.

Jaké jsou vaše předešlé pracovní zkušenosti a odkud jste do OVB přišel?

V IT pracuji prakticky cely život a do OVB jsem přišel ze společnosti Olympus, kde jsem byl 20 let a prošel jsem si tam různými IT pozicemi. Například IT Operation Manager, kde jsem měl na starosti veškeré systémy a servery pro region střední a východní Evropa, tzn. pobočky v České republice, Polsku, Slovensku, Maďarsku, Chorvatsku včetně Ruska. Hodně zajímavá práce, musím říct. Každý rok jsem se naučil něco nového, moje zodpovědnost byla za bezproblémový chod všech systémů, tzn. více než 100 serverů a aplikaci. Měl jsem na starosti mezinárodní týmy kmenových i agenturních zaměstnanců a byla to opravdu skvěla zkušenost! Celkově jsem pracoval se společnostmi z bývalého východního bloku, Německa, ale třeba i Indie. A rád na to vzpomínám, bylo velmi zajímavé pozorovat mentalitu lidi a jejich přistup k řešeni problémů.

Vidíte nějaké paralely v nadnárodní spolupráci i v rámci OVB Holdingu, který funguje v 15 zemích?

Určitě ano! Když se dívám na OVB, hodně mi to připomíná moje předchozí působiště. Olympus je sice japonská společnost, ale centrála pro Evropu je v Hamburku. Takže na komunikaci s Německem jsem zvyklý, akorát teď komunikuji s Kolínem nad Rýnem (směje se). Víceméně i obsahem práce je si to momentálně podobné. Řešili jsme například migraci serverů z Prahy do Kolína, což jsou věci, které jsem dělal a nejsou pro mě nové. Bude zajímavé sledovat, jestli i další postupy budou stejné nebo se budou částečně lišit. Celkově je spolupráce s německými kolegy skvělá, vždy se domluvíme, oni jsou precizní, a to mam rad.

Proč jste si vybral právě OVB jako další profesní kapitolu?

Když jsem se přihlásil do výběrového řízení, tak pro mě byla velmi důležitá chemie, která vznikla nejen mezi mnou a vedením OVB Česka republika, ale i s vedením holdingového IT. Lidsky jsme si hodně sedli a myslím si, že to bylo velmi důležité pro všechny strany. Zároveň mě zaujala komplexnost vnitřních systémů a provázanost s holdingem, viděl jsem velký potenciál pro zjednodušeni a konsolidaci serverů, databázi i aplikaci. Sam bych se rad do budoucna vice zaměřil i na komunikaci s partnery. Přijde mi škoda, že v rámci ČR neexistuje standard pro výměnu dat, protože při napojeni na tolik partnerů a dat je samozřejmě potřeba myslet také na bezpečnost. Ale abych se vrátil zpět k otázce… Já hrozně rád komunikuji s lidmi a propojuji svět IT s koncovým uživatelem, v našem případě se spolupracovníkem, kolegy na centrále a samozřejmě i koncovým klientem. Chci pomoci ve zjednodušeni těchto kroků, automatizovat procesy, pomoci digitalizaci… Nebylo by fajn nepoužívat papíry? Je to výzva, na kterou jsme se společně s kolegy zaměřili. Tato práce mě naplňuje, a to je pro mě nejdůležitější.

Co je v OVB náplní vaší práce?

Řídím interní IT tým složeny ze sedmi kolegů. Mam na starosti všechny IT dodavatele, kterých není úplně málo, a s mnohými komunikuji i na denní bázi. Dále zastřešuji celý náš tým a koordinuji jejich práci, aby byl zajištěn bezproblémový chod všech IT systémů a aplikací. Mým cílem je, aby byl jeden „tým“ a aby zákazník našeho IT oddělení nepoznal, že část služby dodává lokální tým, další část jde z holdingu a poslední detaily řeší externí dodavatel. S řediteli jsem se již několikrát potkal. Je skvěle, že jak zemšti ředitele, tak i management vnímají důležitost IT. Existuji společnosti, kde roli IT stále ještě podceňují. Myslím, že jsme na správné cestě.

V OVB jste od února. Jaké klíčové aktivity se od vašeho příchodu stihly udělat?

Velkou věci bylo dokončení konsolidace systémů, serverů a jejich migrace z Prahy do datového centra holdingu v Kolíně n/R. Díky tomuto jsem se do své práce v pohodě dostal, zjistil jsem, jak to v OVB funguje, a pochopil místní systém práce a souvislosti. Jak jsem již zmiňoval, tak tímto už jsem si prošel při předchozím zaměstnání a nebylo to pro mě tolik obtížné. Servery běží 24/7 a 365 dni v roce. Klíčová část IT jsou aplikace, na které se zaměřujeme. Z tohoto důvodu jsem již posílil interní IT tým, se kterým se primárně věnujeme pravě teto oblasti. Mám zkušenosti s nasazením informačních systémů, které zastřešuji všechny možné oblasti řízení firem od financi, logistiky, skladového hospodářství včetně napojení na e-shopy. Důležitá část aplikaci jsou samotná data, jejich kvalita, prezentace dat, reporty a správné procesy při vzniku dat. Výměna dat s obchodními partnery je další podstatná oblast, na které intenzivně pracujeme.

V IT pracujete přes 20 let. Jaká je vaše pracovní filozofie?

Konkrétně 27, počítal jsem to (směje se). Rad pomáhám lidem, užívám si diskusi nad požadavky a vymyšleni řešeni a cest, jak splnit požadavky našich zákazníků. Samotné vymyšleni těchto procesů kolikrát zabere vice času než samotná realizace. Jsem takový skoro až samaritán, pomoc kolegům a spolupracovníkům je pro mě opravdu hlavni naplní a snažím se svět IT, pro mnoho lidi nesrozumitelný, přiblížit obyčejnému uživateli, aby tomu rozuměl a nebyla to pro něj španělská vesnice.

IT je většinou práce 24/7. Pokud vám někdy zbude nějaký volný čas, jak ho rád trávíte?

To mate pravdu, volného času je málo, údržba probíhá častokrát mimo standardní pracovní hodiny, ale my ajťáci s tím v zásadě počítáme. A když potřebuji vypnout a nabrat energii, abych byl užitečný, tak rad trávím čas se svou dcerou, přítelkyní a její dcerou i rodiči a rad jezdím na kole. Jsem taky skalní fanoušek hudební skupiny Depeche Mode! Byl jsem na všech jejich českých koncertech krom toho vůbec prvního v roce 1988. To si nikdy nemůžu nechat ujit!

Jaká je vaše životní filozofie a motto?

Možná se budu trochu opakovat, doufám, že z našeho rozhovoru je poznat, že jsem veskrze pozitivní člověk. Užívám si každého dne a myslím si, že by se lidé k sobě měli chovat slušně, mít k sobě úctu a naslouchat si. Sam se dle toho snažím řídit. A možná to ode mě jako od IT manažera může znít nečekaně, ale občas bychom měli nechat všechny ty technologie stranou, úplně je vypnout a užívat si reálný život s rodinou a přáteli.