Petr Mucha: Koncept OVB je prostě geniální

|

Když jsem v OVB začínal, finanční trh se teprve utvářel. Na Moravě tehdy začala působit rakouská pojišťovna, ale bez licence. Nakonec z toho byl velký průšvih, smlouvy byly neplatné. V této době OVB také ještě neměla pro působení na Českém trhu licenci. Čekali jsme tedy, co bude dál. Na začátku roku 1993 odjel Václav Klaus na základě pozvání OVB do Kolína nad Rýnem, kde došlo k dohodě o vstupu OVB na český trh.

Jak jste se o společnosti OVB dozvěděl?

Už na začátku 90. let jsem podnikal v několika oborech. Při této práci jsem se setkával s různými lidmi. A protože pocházím ze západních Čech, hodně jsem potkával i lidi z Německa. Všiml jsem si, že zástupci německých pojišťoven mají velmi drahá auta při svých výjezdních zasedáních v Grandhotelu Pupp. Začal jsem se o tuto práci více zajímat. Pomohlo mi také to, že jsem se potkal s několika lidmi ze společnosti Karlsruhe AG. Po setkání s nimi jsem chtěl odejít do Německa a začít tam pracovat v pojišťovnictví. Uměl jsem dobře Německy, proto mě jazyk nelimitoval. Než ale došlo k mému odjezdu do Německa, potkal jsem jednoho člověka, kterými řekl o OVB. Vysvětlil mi, že se nejedná o klasickou pojišťovnu, a v čem práce spočívá. Pozval mě na schůzku, kde jsem se mohl o OVB dozvědět více. Zaujalo mě to a šel jsem na první setkání, které se tehdy uskutečnilo v karlovarském hotelu Thermal. Vyhodnotil jsem to nakonec jako lepší možnost než pracovat v Německu. Tam bych byl jeden z mnoha, navíc cizinec, a v Česku byl trh na počátku předpokládané exploze zájmu zahraničních společností, které budou potřebovat místní zástupce.

Jaké byly začátky?

Když jsem v OVB začínal, finanční trh se teprve utvářel. Na Moravě tehdy začala působit Rakouská pojišťovna, ale bez licence. Nakonec z toho byl velký průšvih, smlouvy byly neplatné. V této době OVB také ještě neměla pro působení na českém trhu licenci. Čekali jsme tedy, co bude dál. Na začátku roku 1993 odjel Václav Klaus na základě pozvání OVB do Kolína nad Rýnem, kde došlo k dohodě o vstupu OVB na český trh. Vyřídila se licence a my jsme se mohli pustit do práce. Z počátku jsme zastupovali jen Českomoravskou stavební spořitelnu. Později se přidala Česko rakouská pojišťovna, dnešní UNIQA. Ze začátku jsme tak klientům mohli pomáhat jen se stavebním spořením a omezeně v pojišťovnictví. Další produkty nebyly.

Jak reagovala rodina, že jste se pustil do neprobádaných vod?

Jak jsem již řekl v úvodu, podnikal jsem už na začátku 90. let. U nás v rodině bylo podnikání naprosto běžné. Já sám pocházím z rodiny, která vlastnila v Karlových Varech obrovské lahůdkářství.

Zažil jste za 25 let u OVB nějakou krizovou situaci?

Asi nejhorší byla doba, kdy ne mojí vlastní vinou skončila celá struktura, a já jsem zůstal sám. Naštěstí jsem ale ještě v této době podnikal i v dalších oborech, OVB nebyla mojí hlavní činností. Když nastala tato nepříjemná situace, setkal jsem se s lidmi, kteří mě nejvíce ovlivnili a díky kterým jsem v OVB zůstal. Byli to pánové Michael Frahnert, Gerd Fink a Gunter Gramlich. Hodně jsem se od nich naučil, především od Gerda Finka. Oni mě přesvědčili,abych u OVB ještě zůstal a zkusil to.

Udělal byste dnes něco jinak?

Lituji jenom toho, co jsem neudělal. Nic bych ale neudělal jinak. Vše, co jsem udělal, bylo správné. Pravda je, že první dva roky v OVB jsem se věnovali jiným aktivitám a vlastně zbytečně jsem ztratil dva a půl roku. Opět se musím vrátit k mému rozhovoru s pány Frahnertem, Finkem a Gramlichem. Ten byl pro mé působení v OVB naprosto klíčový. Teprve potom jsem se rozloučil se všemi ostatními aktivitami a pustil jsem se do OVB naplno. Potom už šlo vše podle plánu. Za sedm let bylo tzv. hotovo.

Čím je podle vás systém OVB jedinečný?

Je jednoduše geniální. Dokazuje to samotný systém, který přes 40 let funguje v Evropě a 25 let v České republice. OVB působí ve 14 zemích, které se od sebe v mnohém liší, ale systém funguje všude. Pokud se tato práce dělá dobře, je to velmi jednoduché.

Jaké rady byste dal nově začínajícím spolupracovníkům?

Předcházející šéf holdingu OVB Michael Rentmeister řekl: „Nepracujte na systému, pracujte v systému.“ Této rady by se spolupracovníci měli držet. Druhá moje rada je, aby si nechodili ke klientovi pro peníze, ale aby za ním šli kvůli tomu, aby se s ním dohodli, jak má hospodařit se svými penězi v mnoha dalších letech. A pokud tyto dvě rady přijmou za své, moje poslední rada je: „Zkuste vysvětlit svým spolupracovníkům, že takhle se to má dělat.“

Co byste popřál OVB do dalších 25 let?

Aby do OVB přišlo hodně vzdělaných lidí, kteří budou ochotni se vzdělávat dále. Aby to byli lidé, co umějí jazyky, a jakmile se dostanou na pozici LD, začnou budovat struktury v dalších zemích.