Česká ekonomika 2018: Prognózy dobré, hrozby sílí

|

Letošní rok je v mnoha ohledech rekordní. Ty nejlepší zprávy pro Čechy přicházejí zejména z trhu práce. Aktuální nezaměstnanost je pod čtyřmi procenty a zdá se, že již narazila na svoje dno. Tomuto bodu v ekonomice říkáme hladina takzvané přirozené nezaměstnanosti. Tu tvoří lidé, kteří do práce nepůjdou za žádných podmínek a žijí ze sociálních dávek a lidé, kteří jsou sice aktuálně nezaměstnaní, ale už mají novou práci a jsou pouze v jakémsi přestupním režimu. Takto nízká nezaměstnanost tlačí podniky ke zvyšováním mezd. Díky tomu se také průměrná mzda letos úspěšně šplhá k třicetitisícové hranici. Dlužno podotknout, že se na růstu podílí ve velké míře nízkopříjmové skupiny. Těm musejí zaměstnavatelé přidávat nejvíce, protože na pozicích jako je ostraha, pokladní nebo kuchař/číšník je opravdu o pracovníky nouze.

České hospodářství také překonává většinu Evropy. Růst hrubého domácího produktu dosahuje meziročně téměř pěti procent a ekonomicky tak pomalu doháníme naše západní sousedy. Jsou zde ale i čísla, která tak skvěle neznějí. Zejména inflace začíná pomalu nabírat na síle. Všeobecné zdražování určitě není pro nikoho příjemné a snižuje tak reálný růst platů. Aktuálně hovoříme o skoro tříprocentní inflaci a může být hůře. Obecně se totiž dá předpokládat, že zatímco růst HDP a platů je už na vrcholu, inflace jej ještě zdaleka nedosáhla.

Rok 2018: lépe už bylo

Růst cen nás pravděpodobně ještě bude nějaký čas zlobit. Na vině jsou především zahraniční centrální banky, které v pokrizovém období „natiskly“ velké množství peněz. A to vytváří tlak na inflaci v Evropě a my, ať chceme nebo nechceme, budeme tomuto fenoménu čelit. Co se týká hospodářství samotného, jsme jako exportní země také rukojmí zahraničních ekonomik, zejména Německa. České hospodářství de facto opisuje křivku našich západních sousedů, akorát s většími výkyvy. Ale ani Německo není zcela autonomní.

Všechny ekonomiky světa jsou až na výjimky provázané, a tak Německo, potažmo Česko zasáhnou i otřesy, které se stanou na druhé straně polokoule. A že hrozeb v zahraničí není vůbec málo. Aktuálně patří mezi ty nejnebezpečnější čínský bankovní sektor, který se začíná přehřívat. Zemětřesení ve finančním světě by zřejmě způsobila i eskalace konfliktu mezi KLDR a USA. To jsou ale ty problémy, které vidíme a víme o nich. Také může přijít něco zcela nečekaného, co se zatím skrývá pod rouškou pěkných čísel, jež ovšem nemusí být vůbec pravdivá. Hospodářský cyklus je neúprosný a od poslední krize už uběhla pěkná řádka let. Nechci tím říkat, že krize čeká za dveřmi, ale určitě na ně jednou zaklepe a opět budeme svědky propouštění a krachů bank a podniků.

Z pohledu České republiky a prognóz místních institucí lze odvodit, že se nám bude dařit i v příštím roce. Sice se mírně ochladí růst ekonomiky, ale pořád by měl být solidní. Nezaměstnanost by se v příštím roce měla i nadále pohybovat u svých dolních limitů, to znamení okolo 4 procent. Podniky budou i nadále trpět nedostatkem zaměstnanců a mzdy budou – sice pomaleji, ale i nadále – růst.

Vše by se podle dostupných indicií příští rok mělo odehrávat podle tohoto scénáře. Bohužel ale ve vzduchu visí zmíněná hrozba zásahu z vnějšku, a ten je těžko předvídatelný. Aktuálně riziko negativního scénáře odhaduji okolo 20 %. S tím, že když „přežijeme“ následující rok bez krize, bude se pro ty další roky pravděpodobnost zvyšovat. Sečteno a podtrženo, žijeme nyní ve skvělé době. Užijme si to. Není to navždy a pořád bychom měli myslet na zadní kolečka a vytvářet si rezervy na časy zlé.

Článek převzat z: https://www.aktualne.cz/ovb-ceska-ekonomika-2018-prognozy-dobre-avsak-hrozby-sili/r~062219f8ca0311e7b6830cc47ab5f122/