Vyplatí se konsolidace půjček?

|

Lidé si mohou půjčit opravdu všude a na cokoliv. Jednou půjčkou ale tradiční česká domácnost často nekončí. Přichází druhá, třetí případně i vícerá půjčka a s tím se zvyšuje měsíční platba splátek. Vůbec nejhorší jsou půjčky na věci nebo zážitky, které mají kratší životnost, než je doba úvěru.  Radost z takových věcí a požitků totiž velice rychle mizí a lidem zůstává na krku pouze dluh. Po večírku přichází kocovina, a navíc musí někdo onen večírek zaplatit.

Vyplatí se konsolidace? Zpravidla ano

Jak takovou situaci řešit? Primárně jde o to snížit měsíční splátku. Pokud není příliš pozdě a rodina či jednotlivec není už přespříliš zadlužený, zajistí spotřebiteli konsolidace úvěrů do jednoho nižší poplatky a často i úrokovou sazbu. To samozřejmě vede ke snížení splátek či zkrácení doby závazku, někdy dokonce k oběma těmto výhodám.

Dluhy řešte včas. Pozdě už to nepůjde

Nejdůležitější je ale nestrkat hlavu do písku a kritickou situaci začít včas řešit a nevyhazovat zbytečně peníze oknem. V praxi se někdy setkávám i se situací, kdy klient v nedávné době koupil byt nebo postavil dům z vlastních zdrojů, a přitom má několik spotřebitelských úvěrů na auto, vybavení domácnosti atd. To ovšem není dobře. Nejlevnějšími úvěry na trhu jsou beze sporu účelové úvěry na bydlení. Proto je vhodné snažit se těchto úvěrů využít.

U každé půjčky je ale nejdůležitější si velmi pečlivě rozmyslet, zda je finanční zátěž dlouhodobě únosná.

Článek převzat z: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/ovb-vyplati-se-konsolidace-spotrebitelskych-uveru/r~fe3dde74bfae11e7b286002590604f2e/