Sledujte své smlouvy. Podpojištění vás může vyjít na statisíce

|

Co když vám likvidátor pojišťovny oznámí, že dostanete výrazně méně peněz, protože máte nemovitost podpojištěnou? A jak se naopak vyvarovat přepojištění?

Žijeme v době, kdy si nabitých statků mnohdy vážíme natolik, že jejich pojištění bereme jako automatickou věc. To je samozřejmě správně. Ne vždy ale takové smlouvy odpovídají skutečné hodnotě daného majetku. Posviťme si proto na nejčastější chyby, které lidé při zajišťování svého majetku dělají.

Podpojištění

Takzvané podpojištění bývá nejčastější v případě nemovitostí nebo domácností. Je to způsobeno většinou tím, že hodnota nemovitosti v čase roste anebo tím, že ve svém bydlení provedete rekonstrukci a tím jej zhodnotíte. V takovém případě se vždy vyplatí nakouknout do pojistné smlouvy a ověřit si částky, na které je vaše nemovitost, respektive domácnost pojištěná.

Někteří lidé si výši pojistné částky pletou s výší pojistného krytí. Pro příklad: Máte dům v hodnotě 3 milionů, ale pojistnou částku nastavenou na 1,5 milionu. Řeknete si, že škodu přesahující jeden a půl milionu na domě mít nikdy nebudete, takže je zbytečné platit vyšší pojistné. Jenže tak to bohužel nechodí. Když přijde vichřice a strhne vám střechu v hodnotě 600 tisíc korun, nedostanete 600 tisíc korun. Pojišťovna bude krátit výsledné plnění poměrem, v jakém máte (pod)pojišťenou CELOU nemovitost. V našem případě byste tak od pojišťovny dostali 300 tisíc, tedy polovinu škody, protože máte nemovitost pojištěnou jen na polovinu její hodnoty. Jestli tedy máte pocit, že jste na platbě nižšího pojištění za ty roky ušetřili, vězte, že když dojde na pojistné plnění, ve výsledku dost proděláte.

Přepojištění

Opakem podpojištění je přepojištění. Tedy situace, kdy máte věc nebo nemovitost pojištěnou na vyšší částku, než je její hodnota. Protože ceny nemovitostí spíše v čase rostou, k jejich přepojištění nedochází příliš často. Nezřídka se však s přepojištěním setkáváme u havarijního pojištění aut, zejména pak těch nových, která rychle ztrácí svou hodnotu. Pojišťovny vás na vyšší než potřebné částky neupozorní a vy platíte stále stejně vysoké pojištění. Při plnění pak opět nedostanete plnou částku, ale jen takovou, která odpovídá skutečné hodnotě pojištěné věci. Aby tato situace nenastala, je vhodné pojistné částky upravovat každý rok.

Jak se bránit podpojištění

Stejně jako hodnotu svého auta, byste měli každý rok kontrolovat také pojistné smlouvy na domácnost a nemovitost. Určitou pasivní formou ochrany při zvýšení ceny nemovitosti je sjednání takzvané indexace pojištění. To znamená, že se vám pojistné částky automaticky mění dle situace na trhu. Takže když ceny nemovitostí vzrostou, zvýší se automaticky také vaše pojistné i pojistná částka. Vůbec nejlepší cestou je pak mít dobrý přehled o všech smlouvách, které platíte. A pokud na to nemáte čas, měl by za vás tyto detaily sledovat váš finanční poradce.

Článek převzat z: https://reklama.denik.cz/reklama/ovb-sledujte-sve-smlouvy-podpojisteni-vas-muze-vyjit-na-statisice-20171026.html