Proč stavební spoření v době nízkých úrokových sazeb nemá konkurenci? Díky podpoře státu

|

Stavební spoření je vedle penzijního připojištění další způsob, jak uložit své peníze a dosáhnout na podporu státu. Na rozdíl od doplňkového penzijního spoření (dříve penzijní připojištění) se ale k penězům dostanete dříve, konkrétně za 6 let od uzavření smlouvy. Jde o stále velmi oblíbený produkt, a to hlavně díky tomu, že stát podporuje tuto formu příspěvkem ve výši 10 % z ročně uložené částky (max. z 20 tisíc, tj. do maximální výše dvou tisíc korun). Nejvíc peněz od státu tedy získáte, když budete spořit zaokrouhleně 1 700 korun. Při takovéto měsíční úložce vám stát na konci roku (přesněji další rok v dubnu) přidá další dva tisíce. Díky státnímu příspěvku je tento produkt jedním z nejvýhodnějších na trhu pro střednědobé spoření, ale prostředky lze vložit také jednorázově. Navíc je zde možnost vzít si v budoucnu úvěr do výše cílové částky na bytové účely s předem známou úrokovou sazbou. To se může hodit, jelikož banky už běžně poskytují hypotéky do 80%, resp. 90% hodnoty zástavy a zbylý obnos by měl mít klient. Dofinancování jiným úvěrem ČNB sice nedoporučuje, ale zatím se to tak u některých bank dá zrealizovat.

Efektivní úroková míra

Ale není to jen státní příspěvek, který zhodnocuje vaše úspory. Stavební spořitelny také svým střadatelům nabízejí úroky z vkladů. Ty se dnes pohybují v rozmezí od 0,5 do 1,0 % p.a. (u starších smluv lze mít např. i 2% úrok). Pokud si tedy zvolíte svoji stavební spořitelnu správně, získáte tak na konci smlouvy při měsíčním ukládání 1 700 korun a po odečtení všech poplatků až 136 000 korun. Pokud si spořitelnu nezvolíte nejlépe a vyberete si tu s nejnižším úrokem, sníží se vaše výsledná částka až o zhruba 3 000 korun. Když tak do výsledné úrokové míry započítáme veškerou státní podporu, následně odečteme daně a poplatky, výsledný úrok (efektivní úroková míra) se dnes pohybuje v rozmezí 3,5-2,5 % p.a.

Spořicí účet ani termínovaný vklad nemohou konkurovat

Výsledný úrok je tak několikanásobně vyšší než v případě spoření do termínovaného vkladu nebo na spořicí účet. Ty nejvýnosnější termínované vklady totiž dnes dosahují jednoho procenta a spořicí účty dosahují na poloviční úrok. Tím pádem stavební spořitelny v případě porovnání s bankovními službami nesou minimálně trojnásobně vyšší výnos. Je k tomu ale třeba dodat, že peníze máte u stavební spořitelny vázané na dobu šest let, kdy s nimi nemůžete disponovat. Respektive je možné disponovat i dříve, ale pouze za cenu předčasného ukončení smlouvy, což obvykle znamená poplatek navíc a střadatel přichází o státní podpory, čímž to přestává být v porovnání s bankami zajímavější.

Podílové fondy

Své úspory ještě můžete při střednědobém horizontu investovat také do otevřených podílových fondů dluhopisových, akciových nebo smíšených. Ty mohou v rámci šesti let svým výkonem stavební spoření dokonce porazit, ale za cenu vyššího rizika, tzn. že ve výsledku můžete vydělat méně, anebo také část peněz prodělat. Stavební spoření se tak při stávajících úrokových sazbách na trhu jeví jako jeden z nejvhodnějších způsobů měsíčního ukládání peněz ve střednědobém horizontu 6 let. Nicméně každý klient má vždy specifické potřeby i možnosti, a proto je třeba finanční plán vždy dobře nastavit ze všech stran a využít k tomu také odpovídající produkty finančního trhu.

Článek převzat z: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/ovb-stavebni-sporeni-v-dobe-nizkych-urokovych-sazeb-nema-kon/r~fadb7ed8b56011e78dfa0025900fea04/