Dítě za milion? Minimálně! Připravte se na to

|

Panuje všeobecné přesvědčení, že dítě, dokud nechodí do školky, nestojí nic. To je však omyl. Ať už chcete nebo ne, několik tisíc vás bude stát vybavení domácnosti - a nemusí jít nutně o postel s nebesy či značkový jídelní set. Každý den pak dítě bude potřebovat pleny a ve většině případů během několika měsíců i jídlo. Tyto základní výdaje s pohybují v průměru kolem 2 500 korun měsíčně. Možná to na první pohled nevypadá tak zle, jenže to není všechno. Největším zásahem do peněženky rodiny je totiž pozbytý, nebo chcete-li radikálně snížený, příjem matky, která nastoupí na rodičovskou dovolenou. Pokud žena vydělávala 25 000 korun hrubého, její příjem padne k sedmi tisícům - a to je výpadek, kterému musíte čelit a být na něj připravení.

Školka

V tomto období se už matky většinou vracejí do práce, ale zároveň se s nástupem kroužků a různých zájmových aktivit dětí zvyšuje také finanční zatížení. Statistici spočítali, že děti ve „školkovém" věku stojí zhruba 65 tisíc korun ročně. Blížíme se celkem ke třem stům tisíc korun.

První stupeň základní školy

S nástupem do školy sice odpadají výdaje za školku, ale na druhou stranu budete muset připočíst větší množství jídla, školní potřeby a například také mobilní telefon (a jeho provoz), protože na prvním stupni už většina žáků telefon má. Celkově ale roční zatížení zůstane na 65 000 korun a dohromady jsme na sumě vysoko přesahující půl milionu. Druhý stupeň základní školy Z vašeho dítěte se pomalu začíná stávat dospělý, a to bude určitě stát více peněz. Vzrostou takřka všechny položky rozpočtu a přibývají k nim další. Například počítač nebo vybavení pokoje. V tomto věku už děti silně podléhají reklamnímu byznysu, a proto na vás budou tlačit také výdaje na spotřební zboží. Přičemž hračky nahradí sportovní vybavení nebo třeba lepší mobilní telefon. Vánoce už také budou určitě dražší. Celkově se zatížení rodiny za rok přiblíží 100 tisícům ročně. Blahopřejeme, milion je ve většině případů pokořen.

Střední škola

Už jste plus minus překonali pubertu a nyní vás čeká příprava na život. Když ratolest začne chodit na střední školu, vzrostou vám zřejmě výdaje na položku „kapesné", zároveň se ale vaše dítě dostává do věku, kdy si může přivydělávat, ať už prodejem zmrzliny nebo pomáháním v dílně. Na druhou stranu, pokud jej místo letní brigády pošlete na zahraniční univerzitu, dostáváte se s výdaji řádově výš. Odhad statistiků je v tomto věku 150 000 Kč ročně.

Vysoká škola

Většina rodičů si přeje, aby jejich potomek dokončil vysokou školu. Patříte-li mezi ně, počítejte s tím, že roční výdaje 150 000 korun si prodloužíte ještě o dalších pět let. Ale není to podmínkou, do života může vaše dítě vstoupit už dříve. Každopádně platit mu soukromou vysokou školu vyjde na 30-50 000 korun ročně, a pokud dokonce vyšlete svého syna nebo dceru na prestižní zahraniční univerzitu, můžou se náklady vyšplhat až do milionů. Celkově lze říct, že náklady na dítě jsou dosti proměnlivé. Asi nejmenší a neskromnější možná částka je jeden milion korun. Pokud však chcete dítěti zajistit tu nejlepší budoucnost, vyšplhají se náklady mnohem, mnohem výš...

Jak se na to připravit?

Existuje spousta možností, jak se na výdaje spojené s dětmi připravit. Asi nejdůležitější je stanovit si, kdy a jaké peníze budete potřebovat. Dobu nejčastěji rozdělujeme na krátkodobou (do 3 let), střednědobou (od 3 do 10 let) a dlouhodobou (nad 10 let).

„V případě krátkodobého spoření si klienti ve většině případů volí spořicí účty. Zde se úrok pohybuje nejčastěji do 1 % ročně. Tato možnost není sice nikterak výnosná, přesto ji klienti volí jako nejjednodušší variantu. Ve střednědobém horizontu už se s klienty bavíme i o možnostech přímého investování do podílových fondů. Zde je však vždy riziko ztráty investice. Tento produkt tak není pro každého. Daleko častější variantou je pak stavební spoření. Hlavní výhodou stavebního spoření je podpora státu v podobě státních příspěvků, které tvoří 10% z celkového ročního vkladu. Klientům je však vždy potřeba rovněž vysvětlit i efektivitu vkladů vzhledem k nákladovosti všech možných variant spoření. Při úvahách v dlouhodobém horizontu se klienti nejčastěji rozhodují mezi investováním do podílových fondů a doplňkovým penzijním spořením pro děti. Doplňková penzijní spoření jsou rovněž podporována státem, kde lze státní příspěvek využít až do výše 2 760 korun za rok," přibližuje svoje zkušenosti oblastní ředitel OVB Allfinanz Tomáš Zach a uzavírá: „Správný finanční poradce provede s klientem detailní finanční analýzu, kde zjišťuje klientovu finanční situaci a soustředí se hlavně na jeho požadavky a potřeby. Vždy porovnává jednotlivé možnosti spoření a řešení připravuje tak, aby dítě rodinný rozpočet nezatížilo a rodina zároveň vždy měla finanční rezervu na jakékoliv nenadálé situace."

Článek převzat z: https://www.aktualne.cz/ovb-dite-za-milion-minimalne-pripravte-se-na-to/r~20f9f370af2511e7895f002590604f2e/