Poradna pro ženy

|

MINIMALIZOVAT RIZIKO, ALE SOUČASNĚ SE TAK PŘIPRAVIT O POTENCIÁL VYŠŠÍHO VÝNOSU, LZE ZVOLENÍM KONZERVATIVNÍHO, POPŘ. PŘÍMO GARANTOVANÉHO FONDU, U KTERÉHO POJISTITEL GARANTUJE MINIMÁLNÍ VÝŠI ZHODNOCENÍ.

Dobrý den,

existuje na finančním trhu spoření krátkodobé (něco na způsob Červeného konta), ale s lepším úročením? Podílové fondy i stavební spoření mám, chtěla bych ještě něco „krátkodobého“ se slušným zhodnocením. Na Červeném kontu je v současné době 0,7 %, což mně přijde jako výsměch (při založení bylo 2,25 %, postupně jdou úroky dolů). Děkuji za odpověď.

Eva ANDILEKAN

9. DUBNA 14:44

Dobrý den,

současné nastavení měnověpolitických nástrojů a potažmo situace na peněžním trhu v dnešní době skutečně neskýtá možnosti pro významně vyšší úročení, než máte u svého stávajícího spořicího účtu.

I přesto lze na trhu nalézt spořicí a vkladové produkty se zhodnocením až cca 1,6 % p. a. Tyto nabídky jsou však omezeny jen do určitého maximálního zůstatku, nebo naopak existuje minimální hodnota depozit, která musíme u finanční instituce mít, aby vám mohla být zvýhodněná úroková sazba poskytnuta. Případně může být poskytnutí zvýhodněné úrokové sazby podmíněno využíváním dalších služeb (běžný účet, placení kartou u obchodníků apod.).

I proto, že neuvádíte, jaký objem prostředků hodláte krátkodobě uložit ani jaké další produkty, a od kterých finančních institucí máte zřízeny, nemohu být ve své odpovědi bohužel konkrétnější.

V případě zájmu o konzultaci se obraťte na některého ze zástupců OVB Allfinanz, a.s. www.ovb.cz.

S pozdravem

Miroslav Stejskal

Dobrý den,

dostala jsem nějaké peníze ze stavebního spoření a ráda bych se zeptala, kam je dobré je investovat (aspoň část). Ráda bych ale měla peníze, kdyby se něco stalo, hned po ruce a je asi jasné, že s co největším úrokem na trhu. Vložila bych hned nějakou částku a pak jen dávala cca 1000 měsíčně (možná i nepravidelně). Poraďte, co je lepší, zda fondy, akcie aj. Děkuji. Pěkný den.

12. BŘEZNA 16:48

Dobrý den,

v prvním kroku bych navrhoval převést prostředky na některý ze spořicích účtů. Nejvýhodnější úrokové sazby jsou bankami v dnešní době nabízeny právě při zůstatcích do několika set tisíc Kč, což by, předpokládám, mohla být výše prostředků, kterou máte z ukončeného stavebního spoření k dispozici. Pokud budete mít u stejné banky kromě spořicího účtu veden i běžný účet, můžete např. pomocí internetového bankovnictví převádět prostředky ze spořicího účtu na účet běžný v reálném čase. Prostředky tedy budou k dispozici prakticky okamžitě, tímto bude vyhověno vašemu požadavku na „mít peníze po ruce“. Jakkoliv lze úrokové sazby na českém bankovním trhu považovat za „velmi skromné“, stále je situace lepší oproti zahraničí, kde již některé banky přistoupily k záporným úrokovým sazbám. Z tohoto důvodu je velmi pozitivní, že jste již sama v tuto chvíli začala uvažovat o investování. Tak, jak jsem uváděl výše, jsou prostředky na spořicím účtu likvidní, nastavením trvalých příkazů lze velmi komfortně realizovat platby do zvolených investičních nástrojů. U jednorázových investic, pokud se nebude jednat o speciální produkty s pevně stanovenou dobou trvání, je třeba být velmi obezřetný, více než o investování lze v tomto případě mluvit o rizikové spekulaci. Bližší informace o investičních jednotlivých nástrojích vám rád poskytne některý z našich zástupců www.ovb.cz.

S pozdravem

Miroslav Stejskal

Dobrý den,

chystáme se s druhem pořídit si dům. Chtěla jsem se zeptat, co všechno je třeba k žádosti o hypotéku. Děkuji za odpověď.

JANINKA.XXXXX

5. ÚNORA 17:27

Dobrý den,

přílohy k žádosti o úvěr je možno rozdělit do tří kategorií:

  1. Doložení příjmů pro splácení úvěru – podle povahy příjmu se jedná nejčastěji o potvrzení zaměstnavatele na formuláři banky nebo daňové přiznání. OSVČ dokládají také oprávnění k podnikání a doklad o zaplacení daní. Jde-li o jiný druh příjmu, je třeba jej doložit věrohodným způsobem – potvrzením, výpisem z účtu, smlouvou.
  2. Doložení účelu úvěru – záleží na způsobu pořízení nemovitosti. V případě koupě je to kupní smlouva nebo její návrh a výpis z katastru nemovitostí. U výstavby je to stavební povolení, rozpočet stavby, smlouva o dílo a snímek z katastrální mapy.
  3. Informace k nemovitosti, kterou bude úvěr zajištěn – výpis z katastru nemovitostí, případně také nabývací tituly k nemovitosti (tj. smlouvy, na základě kterých bylo zapsáno vlastnictví do KN). Znalecký posudek na cenu nemovitosti bude pořízen již ve spolupráci s bankou, protože má svoje interní metody.

Banka může požadovat další informace podle povahy případu. Na přepážce banky dostanete formulář žádosti s přehledem dokladů, které bude banka požadovat. V mnoha případech vám banka zajistí i výpis z katastru nemovitostí.

Určitě je vhodné poptat více bank. S výběrem nejvhodnější hypotéky je dobré oslovit nezávislého finančního poradce, který na trhu sleduje nejlepší sazby a podmínky www.ovb.cz.

S pozdravem

Miroslav Stejskal

Dobrý den,

mám uzavřena dvě životní pojištění 7BN u Kooperativy a dále důchodové pojištění 41RG. Bojím se ale, že u životního pojištění ve fondech přijdu o peníze. Prosím o sdělení, zdali na konci pojištění dostanu alespoň to, co jsem do pojištění vložila, či zda není lepší pojištění ukončit.

Prosím o radu, protože se bojím, abych zbytečně celý život neplatila a nic z toho nebylo.

Děkuji za radu.

J. Koutová

JANCA.KOUTOVA

5. ÚNORA 10:44

Dobrý den,

v produktu důchodového pojištění 41RG je minimální výše plnění smluvně garantována pojistitelem, máte ji uvedenu jak na pojistné smlouvě, tak na potvrzení o uzavření tzv. pojistky. Důchodové pojištění 41RG bych rozhodně zrušit nedoporučoval, jedná se o konzervativní produkt, který své opodstatnění nepochybně má. Částka odkupného, tj. to, co by vám bylo v případně předčasného ukončení vyplaceno, by velmi pravděpodobně nedosahovala hodnoty vámi dosud kumulovaně zaplaceného pojistného.

U produktu Perspektiva 7BN se jedná o investiční životní pojištění, kde podstupujete riziko kolísání hodnoty a i případné ztráty, neboť prostřednictvím pojistitele investujete pojistné do zvolených fondů, případně strategií. Výše plnění tedy není garantována.

Minimalizovat riziko, ale současně se tak připravit o potenciál vyššího výnosu, lze zvolením konzervativního, popř. přímo garantovaného fondu, u kterého pojistitel garantuje minimální výši zhodnocení.

Pokud však máte ve vaší pojistné smlouvě sjednána riziková krytí, což by byl jednoznačně pozitivní stav, je z části celkově placeného pojistného, resp. z hodnoty pojištění, uhrazován poplatek za sjednanou pojistnou ochranu. Produkt Perspektiva 7BN by měl být využit na pojištění pro případ smrti, invalidity, pracovní neschopnosti, případně na některé z úrazových krytí, a ne primárně vnímán jako nástroj na tvorbu finanční rezervy.

Smlouvu investičního životní pojištění Perspektiva 7BN bych doporučoval zrevidovat, zda obsahuje výše uvedená riziková pojištění. Perspektiva 7BN se řadí mezi flexibilní produkty, v průběhu doby lze měnit nejen obsah a rozsah pojistné ochrany, ale třeba i s blížícím se koncem pojištění pomocí různých nástrojů přemísťovat investované pojistné do konzervativnějších instrumentů, abyste se vyhnula případným propadům hodnoty těsně před koncem pojištění.

I u Perspektivy 7BN by předčasné zrušení bylo spojeno se sankcí v podobě ztráty části hodnoty pojištění, tj. nedostanete vyplaceno tolik, jaká je aktuální hodnota podílových jednotek.

Vnímejte pojištění skutečně jako pojistku pro zabezpečení, ať už vás nebo vašich blízkých. Pokud by vás potkala zásadní životní změna z důvodu nemoci či úrazu mající vliv na kvalitu vašeho života, nepochybně byste pak ocenila, že jste za pojistnou ochranu „neplatila zbytečně“.

V případě, že budete chtít osobně poradit, obraťte se na naše finanční poradce na www.ovb.cz.

S pozdravem

Miroslav Stejskal