Evropský rozměr podnikání: naši LD v zahraničí

|

  1. Ve kterých zemích působíte?

  2. Co vás přivedlo k rozšíření podnikání do zahraničí?

  3. V čem spatřujete největší odlišnosti?

SSLD Josef Čihák

1. Naše SSLD ředitelství působí v České republice, na Slovensku, v Polsku, na Ukrajině a v Chorvatsku.

2. Každé velké podnikání je dlouhodobá záležitost. Bylo u mne velké štěstí, že jsem si toto na počátku spolupráce s OVB Allfinanz začal uvědomovat, a právě systém OVB je systémem, kde už je vlastně vše vymyšleno. Otázkou je jen toto uchopit a zrealizovat! Tento strukturální, konzervativní systém, který se stále dynamicky rozvíjí a šíří, vás dovede k závěru, že je nejlepší – a nejlepší věci fungují super – a to jak? Když se dělají jednoduše, přesně naplánují a hlavně dodržují. Když se výše uvedeného držíte, tak vás to až neuvěřitelně vyzdvihne k výšinám úspěchu. Proto už na pozici VR koncem roku 1994 začínám na Slovensku, ze Slovenska formou delegování MA pokračuji do Polska, Ukrajiny a Rumunska. Já osobně odcházím budovat přímé struktury do Chorvatska.

3. Po 20 letech spolupráce s OVB Allfinanz, která letos na jaře proběhla, zjistíte, že odlišností je vlastně otázka pouze jazyková podle toho, v které té zemi se nacházíte, a zjistil jsem, jaká motivace a úspěch je, když jste jeden z nich a hovoříte jejich jazykem. Aby člověk našeho typu uspěl ve vícero zemích, je hlavně nutné:

  • mít jasno od samého počátku a vybudovat silný podnik/firmu, strukturu/a vlastní rentu – jak? – delegováním úspěšných vedoucích.
  • mít vlastní filozofii (tj. věřit tomu, co dělám).
  • být dobrým podnikatelem našeho typu na kvalitních fyzikálních základech – tzn. přijmout filozofii, že každý počáteční neúspěch přetvořím na úspěch! Proč? Jsme ve finančním systému, který má velký společenský úspěch.

SSLD Mgr. Pavel Slezák

1. Naše LD přímo působí v SR, Ukrajině a nově chystáme vstup do Polska. V rámci SSLD jsou to země středního regionu Evropy – Polsko, Slovensko, Ukrajina, Rusko,

2. Nejdříve to bylo dáno tím, že sídlo našeho zemského ředitelství, tj. město Uherský Brod, je téměř na hranicích se Slovenskem. Byla by škoda toho nevyužít, jen do hlavního města Slovenska je to od nás téměř třikrát blíž než do Prahy. Další zahraniční působení vznikalo tím, jak se rozšiřovalo LD v rámci republiky, otevíraly se i nové „příhraniční oblasti“.

3. Je to především jiná mentalita každého národa, byť slovanského. Každý má jinak poskládány priority a ctí jiné tradice. Úspěch pak záleží vždy na tom, kdo konkrétně na tento zahraniční trh vstupuje a s kým (v oné cizí zemi). Obecně – čím blíže k rovníku, tím slabší vztah k dochvilnosti. Srdečnost nahrazuje důslednost. Ve větších státech cítím u lidí netrpělivost, tendenci být úspěšný a bohatý dříve, než je to možné a vhodné.

SSLD PhDr. Hana Slezáková

1. V současnosti je to napřímo Slovensko. Dříve naše firma ještě působila v Maďarsku a Chorvatsku.

Co se týká mého SSLD, tak působí na Slovensku, v Polsku, na Ukrajině, v Rusku. V hledáčku jsou i další země.

2. Vzhledem k tomu, že jsem začala budovat firmu cca 15 km od hranice se Slovenskem, bylo jen otázkou času, kdy oslovím své kolegyně a kolegy z trenčínského gymnázia. S jednou z nich jsem hrávala ženský hokej, a to byla vhodná platforma pro můj rekruting směrem k ní. Svoje historicky první INFO 1 jsem přednášela právě ve slovenském Trenčíně v roce 1996! Teprve poté jsem realizovala mnoho a mnoho INF v České republice. A ještě jeden důvod, proč zahraničí. Šlo to neuvěřitelně rychle!

Oslovila jsem Silvii z Trenčína, ta pozvala do firmy Máriu z Martina a ta, protože pochází z Královského Chlmca (zcela východní cíp Slovenska u ukrajinských hranic), založila firmu tam. Během pár týdnů jsme měli „celé“ Slovensko!

Jako lidé z malého města jsme toužili, Pavel a já, po otevření Prahy a Bratislavy. Založení naší pražské části firmy je jiná kapitola. V Bratislavě jsme MA získali tak, že jsme při projíždění touto destinací uviděli na billboardu „známou“ tvář. Prezidentských voleb se účastnila Magda Vašáryová, znali jsme ji z filmů – tak jsme ji v rámci kampaně navštívili a požádali o kontakty na spolupracovníky vhodné do OVB firmy

3. V každé zemi je tomu trochu jinak, i když obchod je pořád jenom obchod a motivace zůstává pořád motivací. Odlišnosti jazykové jsou v SR minimální, ty spíše jen uvolňují atmosféru a smích, když se výjimečně narazí na nesrozumitelné slovo. Např. jeden z horkých letních OVB kurzů navrhovali slovenští MA školit v „pivnici“, což se mi zdálo nedůstojné, a protestovala jsem… Byla to ale školicí místnost ve „sklepě“, kde bylo příjemně chladno.

V jazykově odlišných státech nemáme dobrou zkušenost s oficiálním překladatelem, zejména v počátku spolupráce ne. Je vhodnější mít s sebou při otevírání nové země jejich MA, vyškolené v ČR, nebo školit v jejich jazyce.

SLD Mgr. Miloslav Horký

1. Ukrajina, Španělsko a od května 2014 Itálie. Vzhledem k situaci na Ukrajině odkládáme vstup do Ruska a zvažujeme vstup do Polska.

2. Když jsme začínali v OVB, nikdy nás nenapadlo, že budeme působit v zahraničí. Pro nás věkově zkušenější hrála roli i jazyková bariéra. Ovšem přišel neskutečně nadšený spolupracovník – ředitel Karel Svoboda – s cílem uspět na Ukrajině. Tím to začalo. Výzva uspět s myšlenkou OVB i za hranicemi Evropské unie. Jiné předpisy, zákony, nařízení. Neskutečné nadšení spolupracovníků na Ukrajině, tak jak si to pamatujeme v začátcích OVB ČR. Obrovský trh atd.

Oblastní vedoucí Radek Matoušek přišel se Španělskem a vedoucí Lucie Wotzyová s kontakty na Itálii.

Myslím si, že k expanzi do zahraničí přispěla evropská setkání OVB, kde zjistíte, kolik jiných ředitelů působí v zahraničí, a domácí vzor SSLD Žemlička. Zároveň připravujete nové trhy a uplatnění pro struktury svého ředitelství do budoucna.

3. Odpovědět na tento bod by vydalo na samostatný journal. Potýkáte se s jiným výkladem plánu kariéry, jinou formulací ve smlouvě o obchodním zastoupení, jiným provizním systémem, jinými zákony, jinou mentalitou lidí, absencí portálu OVB, jak ho známe v ČR, atd. Obrovský rozdíl v činnosti centrál tak, jak ho známe u nás a na Slovensku, jinak řešený systém vztahů s finančními ústavy atd. Vlastně řešíte to, co se řešilo v počátcích činnosti OVB ČR. Přes to všechno je to obrovská a krásná výzva. Touha uspět. Nadšení spolupracovníků v cizině nás neskutečně „nabíjí“ a přenášíme si ho do činnosti doma.

SSLD Ing. Miroslav Žemlička

1. a) Nejvíce ČR + Slovensko.

    b) Ostatní – Polsko, Ukrajina, Rumunsko, Maďarsko, Chorvatsko, Španělsko, Rusko.

2. Nadšení, touha po expanzi, touha po poznání podnikání v jiných státech.

3. V mentalitě obyvatel jednotlivých států, různá důvěra ve finanční produkty a částečně odlišný způsob výchovy a přípravy nových MA v daných státech.