BD Jaromír Kala: Nedovedu si představit, že bych dělal něco jiného

|

Před 15 lety se začala odvíjet kariéra Jaromíra Kaly v OVB. Oblastní ředitel si na své práci cení také toho, že dělá něco, co ho i po tolika letech stále baví. Vydali jsme se za ním do Roudnice nad Labem, abychom zmapovali jeden jeho den.

Jak takový den Jaromíra Kaly vlastně vypadá? Dnes jinak než před 15 lety. „Harmonogram mých pracovních dní se v průběhu kariéry, tak asi jako u každého, vyvíjel a vyvíjí. Zpočátku byly pracovní dny naplněny hlavně procesními činnostmi, postupem let (a ruku v ruce s kariérními postupy) procesních činností ubývá a větší zastoupení mají spíše činnosti ,filozofické´. Aktuálně se v mých pracovních dnech v zásadě střídají tři různé dny – první tvoří konzultace manažerů (kde řešíme motivaci, kariéru a jejich osobní rozvoj), druhým je práce na nové přímé lajně (kde se vracím do pozice skupinového vedoucího a učím nováčky poradenskou práci) a třetím jsou ředitelské povinnosti, tedy určování směru mého ředitelství, plánování pracovnícha odměnových akcí a udržování dobré nálady v týmu,“ popisuje náplň svých dnů Jaromír Kala.

A protože si své pracovní činnosti rád zpříjemňuje, spojuje konzultace s obědem, posezením u kávy či sklenky vína. Mezi věci, které má rád, řadí jídlo (je současně gurmán i gurmet – to znamená, že miluje dobré jídlo a jí ho opravdu hodně), víno (poslední roky propadl zejména kvalitním italským červeným vínům, ale prostor dává i vínům z ostatních destinací) a kvalitní kávu. Sám sebe označuje za „kavárenského povaleče“. 
Z hlediska volného času rád sleduje fotbal, hrává poker či šachy nebo vyrazí do víru večerního města za zábavou. Na občasné vyčištění hlavy začal provozovat pěší turistiku. Není ale zážitkový typ. „Na odměnových akcích si ze mě kolegové dělají legraci, že řadu výletů bojkotuji se slovy ,nemám rád zážitky´.  A to se odrážíi do mých zájmů,“ vysvětluje.

Mezi činnosti, které ho baví, je i OVB. Do práce se těší každý den. I proto, že to pro něj vlastně není práce. „Jsem vděčný osudu, že to zařídil tak, že dělám něco, co mě i po 15 letech neskutečně baví. Když vidím kolem sebe zaměstnance, kteří mají v neděli večer deprese, že je druhý den čeká práce, tak si říkám, že jsem si vybral správně,“ říká a upozorňuje, že to není jen kvůli tomu, že je nyní na ředitelské pozici. Do práce se těší už od začátku svého
působení v OVB. Měl rád dlouhé hovory o kariéře, které vedl se svým získatelem Honzou Radovským. Těšil se na každou poradu, až se dozví novinky a akce, které ho čekají. „Někdy jsem byl až otravný pro spolupracovníky, když jsem chtěl práci řešit dlouhé hodiny,“ směje se.

Dnes je z něj oblastní ředitel. Nabízelo by se, že je to dosud jeho největší kariérní úspěch. Jaromír Kala ale znovu zdůrazňuje, že za úspěch považuje celé své působení v OVB. „Dosažení pozice BD považuji za největší kariérní skok. Mezi žádnými jinými pozicemi není podle mě tak velký rozdíl jako mezi pozicemi BL a BD. Nicméně já jsem vždy bral podnikání v OVB jako možnost zajistit si život podle svých představ. Za největší úspěch proto považuji, že už 15 let žiju tak, jak si představuju, mohu si dopřávat věci, které mám rád, a nemusím se nikomu podřizovat,“ říká. Na kariéře v OVB oceňuje rovněž to, že hned od začátku se spolupracovníci pustí do praxe, což je právě to, co ho posouvá
dál. Rozvoj a další vzdělávání je důležité, ale praxe se mu osvědčila nejvíce. „Dnes, kdy mohu usuzovat na základě 15 let kariéry, mohu říct, že mi sebevzdělání a osobní rozvoj dalo dost, ale zdaleka ne tolik, kolik mě naučila praxe jako taková. Říká se, že některé situace musí člověk prožít, že je z knížek nevyčte, a já s tím absolutně souhlasím. Málokdo si na začátku kariéry uvědomuje, že toto je také velký benefit kariéry v OVB. Málokde má člověk takovou možnost získat kromě teorie i tu praktickou část osobního rozvoje jako právě zde,“ vysvětluje Jaromír Kala.

Ani dnes, po 15 úspěšných letech v OVB, nemá Jaromír Kala pocit, že by se mu dařilo podle jeho představ. To je způsobeno jeho puntičkářstvím a tím, že nikdy není úplně spokojený. Možná tedy s výjimkou posledních měsíců. „Vždy bych si dovedl představit ještě o trochu lepší výsledky. Tím, že moje kariéra nebyla nikterak raketová (mj. na pozici BL jsem se zasekl na dlouhých 9 let), tak samozřejmě byla období, kdy jsem se v tom trošku takříkajíc plácal. Nikdy jsem však nezapochyboval, že toto je obor, který chci dělat, a nedovedu si představit, že bych působil v jiném. Tím bylo vše dáno, protože jsem vlastně neměl žádnou jinou alternativu a jedinou cestou kupředu bylo se zvednout
a posunout vpřed,“ uzavírá oblastní ředitel Jaromír Kala.