Rok 2016 pohledem generálního ředitele a obchodního ředitele OVB Allfinanz CZ

|

Co třeba začít optikou čínského kalendáře?

Miroslav Řezník, předseda představenstva a generální ředitel OVB Allfinanz CZ

Co na nás čeká v roce Opice 2016–2017? Na to má Čínská astrologie jednoznačné odpovědi. A vzhledem k jejím pěti tisícům let existence mohou být tyto odpovědi neuvěřitelně aktuální a přesné. Ve světě opice není nic nemožného. Co je těžké, udělá hned; to, co je nemožné, může trvat trochu déle. Bude to živý, optimistický a progresivní rok, kde by mělo být vidět zlepšení ve financích, politice a trhu nemovitostí.

Richard Beneš, obchodní a produktový ředitel OVB Allfinanz CZ

Opice jsou inteligentní, vtipná a nápaditá zvířata. Jsou to řešitelé problémů, pracují se svou skupinou, zatímco současně demonstrují svou nezávislost.

Jaké legislativní vlivy budou ovlivňovat podnikání v sektoru finančního poradenství?

Miroslav Řezník

Legislativní změny pravděpodobně přijdou až začátkem roku 2017. Určitě se bude jednat o oblast financování, resp. úvěrových produktů pro domácnosti. Dále to bude oblast zprostředkování životního pojištění. Pro naši společnost to vidím jako další podnikatelskou šanci. Nejlépe to asi vystihuje tato „matematická rovnice“ legislativních změn:

KAPITÁL

+ ZKUŠENOST ZE 14 ZEMÍ

+ NEZÁVISLOST NA SOUKROMÝCH OSOBÁCH

+ STRATEGIČTÍ AKCIONÁŘI

+ MEZINÁRODNÍ DIVERZIFIKACE

OVB ALLFINANZ

Pro někoho to ale může být i velký otazník:

NÍZKÝ KAPITÁL

+ ŽÁDNÁ ZKUŠENOST

+ ZÁVISLOST NA SOUKROMÝCH OSOBÁCH

+ NESTRATEGIČTÍ AKCIONÁŘI

+ ZÁVISLOST POUZE NA ČR nebo na SLOVENSKU

= ???

Richard Beneš Očima obchodního ředitele to vidím takto:

• ZÁKLADEM BUDE NEUSTÁLE VZDĚLÁVÁNÍ SPOLUPORACOVNÍKŮ

• JĚŠTĚ VĚTŠÍ DŮRAZ NA AKTIVITY

• JEŠTĚ VĚTŠÍ DŮRAZ NA ALLFINANZ KONCEPT

• JEŠTĚ VĚTŠÍ DŮRAZ NA OPAKOVANÝ SERVIS KLIENTŮ

• JEŠTĚ VYŠŠÍ KVALITA

• NÁKLADY „CHYTŘE“

Ještě bych doplnil, že jako jediná společnost na trhu jsme připravili – již před diskutovanými legislativními změnami – konkrétní podporu, tzv. Bonusový fond I. Následně jsme vyslyšeli zpětnou vazbu a pokračujeme s Bonusovým fondem II. Ve druhém čtvrtletí 2016 jsme navíc zavedli speciální bonifikaci pro vybrané obchodní pozice za obchodní růst s požadovanou kvalitou.

Investice do našich spolupracovníků v těchto oblastech budou dosahovat výše 1 milion eur. Myslím, že je to hezký hmatatelný důkaz, že OVB Allfinanz investuje do spolupracovníků – a bude investovat i nadále. Již několik měsíců zapracovávají interní týmy změny, například v oblasti úvěrů. Opravdu se nemusíte bát, že nás legislativní změny zaskočí.

Jak vidíte další vývoj trhu finančního poradenství?

Miroslav Řezník

Trh finančního poradenství poroste v oblastech investic, hypotečních úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření. Stabilní bude oblast neživotního pojištění, kde osobně vidím velkou příležitost pro naši společnost a naše spolupracovníky. Zde se buduje dlouhodobý vztah s klienty.

Životní pojištění bude bohužel pokračovat v poklesu. A to jak v počtu smluv, tak v objemu. Důležité bude, jak si pojišťovny ujasní svoji další produktovou strategii. Protože „výrobce produktu“ silně ovlivňuje trh. Odrazem toho je posledních 20 let životního pojištění právě z pohledu produktů. Nejprve se „vyráběly“ kapitálové životní programy (klient měl garantované zhodnocení po celou dobu trvání smlouvy), potom to byly tzv.flexibilní životní programy (klienti si mohli měnit výši měsíční platby, přestat na určité období platit apod.), následně „super novinka“ investiční životní pojištění (riziko investiční strategie pojišťovny přenesly na klienty) a konečně jsme v době rizikových životních programů, bohužel spíš „kočkopsů“, kdy se čistá „rizikovka“ roubuje do investičního životního pojištění.

Všichni, kdo působí na trhu více než 20 let, vědí, že každá změna produktové strategie znamenala přepojišťování starých životních programů na nové (napříč distribučními kanály). Stejně jako když měníte staré auto, které vám dobře slouží, za nové, protože je to „in“. Že by budoucnost byla postavena na čistě rizikových programech v kombinaci s pravidelným investováním prostřednictvím podílových fondů a dalších investičních produktů? Uvidíme.

Malé oživení očekávám v oblasti penze, zde je ale potřeba udělat velké změny, a ne konzervovat trh pro několik penzijních společností. Životní náklady v penzi včetně nákladů na zdravotní péči stávající soukromý třetí pilíř neřeší.

Richard Beneš

Ode mě a mého týmu se můžete těšit na nové obchodní partnery a nové produkty. Doplnili jsme naši nabídku o dlouho očekávanou konsolidaci spotřebitelských úvěrů. Díky konsolidaci starých nevýhodných úvěrů, kreditek a kontokorentů umožníme našim klientům významné úspory v jejich rodinném rozpočtu. Konsolidaci jsme spustili od června 2016 s UniCredit Bank, Raiffeisenbank a Sberbank. Věřím, že brzy přidáme další banky. Nasmlouvali jsme nové penzijní společnosti a rozšiřujeme průběžně portfolio o zcela čisté rizikové pojištění. Dále v tomto roce přibudou nové pojišťovny a investiční společnosti. Ale nechte se překvapit. Velmi intenzivně pracujeme i na životních programech, které budou řešit klientům zdravotní péči v penzi. Toto je trh, který v následujících letech poroste dvouciferným tempem.

A co v minulosti zakázané slovo „IT“?

Miroslav Řezník

IT je moje osobní priorita v roce 2016 i 2017. Z této oblasti chceme udělat konkurenční výhodu OVB Allfinanz. V první řadě jsme posílili tým, který je odpovědný za dosažení tohoto cíle. Tento tým by měl dodávat IT podporu, kterou vyžadují pro své každodenní podnikání zemská ředitelství a naši spolupracovníci. Na FKT jsme ukázali „první vlaštovky“. A jsem rád, že se líbily. Každý den vidím, kolik smluv sjednali naši spolupracovníci v neživotním srovnávači a sjednávači.

IT tým má ode mě 3 střednědobé priority. Jsou to:

• podpora v oblastech správy klientů

• správa smluv

• maximální digitalizace

E-smlouva v životním pojištění je pouze začátek.

Richard Beneš

Já budu dělat styčný můstek mezi spolupracovníky a týmem IT. Budu takový interní advokát, jehož úkolem bude předat obchodní zadání právě týmu IT a zajistit, aby oba týmy mluvily stejnou řečí. Určitě se například můžete těšit na cestovní pojištění a pojištění majetku v on-line srovnávači a sjednávači. Jen za první dva týdny od spuštění on-line srovnávače na pojištění motorových vozidel se zaregistrovalo přes 1000 poradců, připravilo přes 900 kalkulací a sjednalo již přes 100 klientských smluv.

Neživotní pojištění podpoříme i možností dopojišťování klientů po telefonu. V první fázi oslovíme klienty, kteří mají sjednané životní pojištění a současně nemají přes OVB Allfinanz sjednané majetkové pojištění. Samozřejmě rozhodnutí, jestli této možnosti budou u svých klientů chtít využít nebo ne, je na spolupracovnících samotných.

A ještě jedno slovo. Kvalita.

Miroslav Řezník

I tato oblast je o lidech. Benedikt Fronc, člen představenstva, je interním „projektovým manažerem“ Programu Kvalita. Jeho úkolem je právě navázat na již zrealizované aktivity a dále rozvinout oblast řízení kvality. Moje motto v této oblasti je následující: Kvalita – a až potom kvantita. V minulosti to bylo spíše opačně. A nemůžeme se divit, že nás ČNB dvakrát napomenula. Mrzí mě to o to víc, protože OVB Allfinanz přivedla finanční poradenství do ČR. Máme přes 1,3 milionu klientů a řada našich spolupracovníků podniká úspěšně s OVB Allfinanz více než 20 let.

Zde bych chtěl apelovat na všechny naše vedoucí, že rozdílovou odměnu mají právě za kontrolu kvality produkce všech svých podřízených, ale i za to, koho do svého týmu registrují a jak tyto své týmy řídí. Je to jejich povinnost. A nevymlouvejte se, jak to občas zažijeme v restauraci. To já ne, to byla chyba v kuchyni. OVB Allfinanz je filozoficky založena na dlouhodobém budování své firmy, tak se podle toho chovejme. Lepší je přeci vydělávat v podnikání dlouhodobě a opakovaně. Opakované změny v osobním i profesním životě a hledání rychlých řešení vedou k jediné jistotě – umřete sami a chudí.

Richard Beneš

I v obchodě platí, že nechceme produkci za každou cenu. Největší radost mám z našich obchodních týmů, kde slovo klientská stížnost neexistuje. A určitě se připojuji s naším interním mottem: „Lead your team!“

Na závěr jsem velmi rád, že máme letos za sebou úspěšné FKT. U 97 % spolupracovníků splnilo FKT jejich očekávání a řada z nich nám osobně nebo e-mailem sdělila, že se jednalo dokonce o jejich nejlepší FKT, které kdy v OVB Allfinanz CZ zažili. Doufám, že podobnou vizitku nám spolupracovníci vystaví i za červnové vzdělávací a motivační akce v 5 městech. Na těchto setkáních, kde se osobně potkáme s více než 1000 poradci, ukážeme právě produktové a IT novinky 2016 a pokračování Programu Kvalita jako stěžejní oblasti pro rozvoj OVB Allfinanz CZ na českém trhu.