Libor Bouček: Baví mě pořady, v nichž o něco jde

|

Již od roku 2007 se na našich Výročních konferencích, známých též pod zkratkou FKT, setkáváme s Liborem Boučkem, který patří mezi nejznámější a nejobsazovanější moderátory v České republice. Libor Bouček ale není s OVB spjat jen díky FKT. Je také naším dlouholetým klientem. V roce 2015 nám poskytl pro tištěný OVB Journal následující rozhovor.

Co se vám vybaví, když se řekne OVB?

Vybaví se mi můj finanční a pracovní partner. Vybaví se mi skupina lidí, ze kterých jde obrovská energie. Vybaví se mi zaplněné sály a oslava úspěchu. A vybaví se mi taky solidní finanční partner se silným německým zázemím, kterému se rád svěřím s jakoukoliv finanční otázkou. A vybaví se mi stabilita, protože již devět let absolvuji všechna FKT. Vize, drajv a úspěch se nemění. 

Když se řekne Libor Bouček a finanční gramotnost… 

Vzhledem k tomu, že se živím jako OSVČ, musí člověk alespoň základní gramotností disponovat. Snažím se zacházet racionálně s prostředky, které vydělám, protože moje činnost není závislá čistě jen na výkonu. Moji práci bych přirovnal k dráze vrcholového sportovce. Na vrcholu se člověk neudrží celoživotně a struktura příjmů se mění v závislosti na mnoha faktorech. Proto je nesmírně důležité myslet na zadní vrátka a vytvářet stabilní zálohu pro případ nouze. A záloha se dá tvořit i rozumnými investicemi, s čímž mi OVB pomáhá.

Lišila se doba, když jste řešil finanční záležitosti, předtím, než jste měl finančního poradce, a poté?

Doba se určitě lišila. Přiznám se, že jsem docela dlouho odolával finančním poradcům, protože jsem se domníval, že je nepotřebuji. Troufnu si tvrdit, že tomu vy jako poradci musíte čelit dnes a denně. Ke zlomu dochází zejména ve chvíli, kdy člověk řeší samostatné bydlení a hypotéku. Najednou potřebuje peníze a začne o vlastních financích uvažovat koncepčně. To se stalo i u mě a jsem rád, že se to stalo. 

Jak jste spokojený se svým poradcem v OVB?

Naprosto. Byť je Petr Chytil spíše příslušníkem starší skupiny poradců, myslím, že pracuje velmi dobře. Znám ho ještě z doby před OVB a vždy mi imponovala jeho zodpovědnost a racionalita. Troufnu si tvrdit, že jsem ve velmi dobrých rukách. Vzhledem k tomu, že je ovšem nesmírně těžké mě zastihnout, je mi jasné, že on se mnou jako s klientem příliš spokojený nebude. 

V čem vidíte nejvyšší přidanou hodnotu finančních poradců?

Jejich náplní jsou finance. Produkty a služby na trhu jsou jejich každodenním chlebem. Vyznají se daleko lépe než my obyčejní lidé. Ve chvíli, kdy se poradci podaří vytvořit vztah plný důvěry, já jako klient nechávám vše zcela na nich. Oni se orientují daleko lépe a já mohu v klidu pracovat a odpadá mi starost. 

V poslední době jste jedním z nejznámějších a nejobsazovanějších moderátorů. Jaký druh pořadů nebo akcí vám sedí nejvíce?

Zestručním to – pořad, ve kterém o něco jde. Mám rád pořady s obsahem a jasným smyslem. Letos mě čeká velká oslava – 50. ročník Slavíka. Je jasné, že se jedná o zcela ojedinělou událost a obsah je jasný. Baví mě na základě zadání klienta co nejlépe věc zprostředkovat a nemusí záležet na velikosti. Důležité je, aby bylo jasné, proč se akce odehrává. Možná i proto jsem za poslední čtyři roky ze svého života zcela vymazal diskotéky. Přestalo mě to úplně bavit, a proto jsem taky pochopil, že diskotéku udělá daleko lépe někdo, koho to naplňuje. 

Kolik let že vás to vlastně potkáváme na FKT, které pro nás moderujete?

První OVB FKT jsem absolvoval na jaře roku 2007. Pamatuju si to jako dnes. Odehrávalo se v pardubické ČEZ Areně a já byl fascinován energií, která ze všech šla. Blíží se tedy naše desáté společné výročí. 

Co je oproti ostatním „sálově“ moderátorským aktivitám na FKT specifické?

Koncentrace úspěchu. Člověku – laikovi mohou připadat roční souhrny činnosti struktur OVB nudné a příliš odborné, ale považuju za malý zázrak, jak se daří OVB na českém trhu. A baví mě i příběhy. V Pardubicích se na pozici GST dostali současní zemští ředitelé a mně je ctí sledovat jejich příběhy růstu a úspěchu. Vidím, kolik je za tím práce, a je to pro mě důkaz, že vůle a píle mohou přinést splnění mnoha snů. Proto se snažím nikdy neodbýt zdánlivě nekonečné povýšení na GST, protože to je teprve začátek. Vždy se snažím dívat se na obchoďáky a tipovat, koho za pár let uvidím třást si pravicí s německým vedením. Máte v sobě prostě unikátní drajv. 

Je na FKT potřeba nějaká speciální příprava?

Určitě. Nevím, kolik FKT už jsem absolvoval, ale každé setkání se snažíme odlišit. Snažíme se formálně překvapit. Snažíme se, aby se nejednalo jen o proces povýšení a souhrn roku. Pro všechny by to měla být zároveň odměna. Setkávají se ti nejlepší z nejlepší poradenské firmy u nás a stereotyp by prokoukli a odmítli. Cíl je jasný – přes mnohé povinné jízdy musí být každé FKT jedinečné. 

Jste také příležitostný herec. Chystáte rozšířit svoji filmografii o další film? V jakém žánru byste si nejraději zahrál?

Herectví se nevěnuju. Po maturitě jsem to zkoušel na činohru na DAMU a spokojeně zakotvil na katedře produkce. Mé herecké výkony byly pouze čistě obchodní. Reprezentoval jsem rádio, ve kterém jsem vysílal, a vyslat mě jako product placement do filmu bylo méně nákladné než vytvořit banner. Takže herec nejsem. S touto disciplínou se potkávám jen v dabingu, ale tomu se věnuju už 23 let, takže to je spíš zvyk. 

Co vaše dabérské aktivity? Jaká postava je vám nejbližší?

Pochopitelně kapitán Amerika. Máme leccos společné – nesnáze s partnerkami a neutuchající touhu zachránit svět. 

Naši spolupracovníci, zejména na řídících pozicích, často vystupují před více lidmi. Poradil byste jim jako zkušený speaker nějaké triky, které obvykle fungují k získání a udržení pozornosti?

Být co nejpřirozenější. Nekoukejte se na sebe jako na vystupujícího. Nepřemýšlejte o tom, jak budete vypadat. Přemýšlejte jen nad tím, co chcete říct a komu. Jednoduchá věc, která je ale nesmírně funkční. 

Jaké moderování pro vás bylo nejvíce stresující/nejvíce náročné?

Pamatuji si, kterak jsem asi před 7 lety moderoval na pražském Žofíně slavnostní uvedení akcií NWR na trh. Jednalo se o emisi akcií a vyznění tohoto uvedení mělo okamžitý vliv na cenu. Na to mě ostatně upozornil i Zdeněk Bakala. Jednalo se o moderování v češtině a angličtině, celé to trvalo asi tři hodiny a být průvodcem byl absolutní masakr. Akcie tehdy nespadly, takže to dobře dopadlo. 

Které moderování si vyžádalo největší přípravu?

V tomto ohledu je asi nejtěžší Slavík. V tomto případě se ale nejedná jen o moderování. Posledních pět let jsem byl i u celé koncepce a vzhledem k tomu, že má Slavík vždy vynikající čísla sledovanosti, je těžké nalézt každý rok něco, co čísla udrží. Na tomhle projektu se pracuje několik měsíců dopředu. Pak se rozjede přenos a za dvě hodiny je po všem. A letos v červnu se v Plzni konala také evropská taneční soutěž. Vlastně taneční Superstar – dvouhodinový přenos do celé Evropy v angličtině byl docela hukot. 

Moderujete různé druhy formátů, od sportovních přenosů, přes miss po vědomostní a zábavné soutěže. Jaká akce byla nejvíce emotivní?

Srdce pro děti v roce 2012. Tehdy na podzim jsem si procházel druhým rozvodem. Tohle období bylo pro mě zcela zdrcující a na Primě jsem provázel touto charitou. V průběhu dvou měsíců jsem navštívil 10 dětí, které bojovaly o svůj život. Pochopil jsem, co má v životě smysl, ale byl to masakr. 

Jaký jste zažil největší trapas?

Trapasy zapomínám. Raději. 

Chtěl byste něco vzkázat našim poradcům?

Vždy upřednostňujte kvalitu před kvantitou. Kvalita vám vydrží. Téhle práci se můžete věnovat celý život a vaše kariéra v OVB může kopírovat logo OVB. Ale jedině poctivým přístupem ke všemu se udržíte dlouhodobě. Vím, že je lákavé jezdit ve třiceti v Aston Martin nebo ve Ferrari, ale jaké sny si budete plnit v 50? A budete je v 50 mít? A vždycky se dá pracovat ještě o trochu víc než dosud. Ale co bych vzkazoval – máte můj obdiv a mnozí jste vzorem úspěchu pro celou společnost. Klobouk dolů!

LIBOR BOUČEK (35)

Moderátor, dabér, příležitostný herec. Studoval produkci na pražské DAMU. Je klientem OVB a kromě toho také dlouholetým moderátorem našich FKT.