Zaostřeno na: Budování přímé skupiny

|

1. Jaké principy při budování přímé struktury vám fungují? 

2. V čem spatřujete rozdíly mezi muži a ženami, kteří dělají finanční poradenství? 

BD Ing. Martin Gajda 

(SSLD PhDr. Hana Slezáková

1. Ať už beru moje prvotní, rychle růstové období na počátku činnosti, nebo i nový hluboký nádech v posledních několika měsících, vždy mi fungoval stejný režim. Neoslovuješ – nemáš. A naopak: Chceš – otevři ústa živitelku a dej lidem příležitost… Zabírá kombinace ODHODLÁNÍ a následná AKCE. Tento „obchodudárný“ mix mi za vedení našich SSLD H+P Slezákových vygeneroval historickou produkci směřující již ke 2 milionům EH v ČR + SR. 

V hubených letech mé téměř dvacetileté éry mi nechybělo odhodlání. Jen se mi na čas vytratila z mých aktivit stěžejní činnost, přinášející růst. A tou je výstavba obchodní sítě. To nelze dopustit. Konec hledání nových přímých buněk je začátek stagnace. Začátek stagnace je pak startovní čárou rychlého pádu na tvář. Nic nedodá větší elán a nadšení než noví kolegové do týmu. To je živá voda našeho podnikání. I nového růstu. 

2. Já osobně rozdíly nespatřuji (myslím pracovně) mezi ženami a muži, ale mezi dvěma skupinami lidí: První seskupení tvoří ti, kteří hledají důvody. Druhou část pak osoby, které aktivně hledají způsoby… a jsou trpěliví. Jsem přesvědčen o tom, že zásadní rozdíl není v pohlaví poradce, nýbrž spočívá právě v již zmíněné trpělivosti. Tvrdím to na základě vlastní zkušenosti. Znám celou řadu lidí, kteří měli stejné či dokonce lepší předpoklady k této práci než já. Leč – pád na ústa je neposílil, ale odradil. Aneb jak hlásá můj kolega

BL Lenka Gajdová 

(SSLD PhDr. Hana Slezáková) 

1. Když to vezmu obecně, tak je to jednoznačně dodržování systému. Každý nováček, když přijde do firmy, ví, co ho čeká. Od základního kurzu, konzultací, odborných vzdělávacích akcí, workshopů, manažerského vzdělávání až po centrální ředitelské semináře. Vše je zasazeno do systému, který má řád. Dalším principem je to, že jsem svým lidem vždy k dispozici (když to situace dovoluje), osobní angažovanost a lidský přístup. Někdy se to nevyplácí, ale když to nevyjde a spolupracovník skončí, vím a on také, že jsem udělala v dané věci maximum. Rozcházíme se v dobrém a on nemá důvod šířit špatné jméno naší firmy, na které velmi dbám. Je to náš kredit, který si neseme se svým jménem, a tím chystáme pro další nováčky prestižní značku, kterou reprezentujeme my všichni. 

2. Co se týká náplně a přístupu k naší práci, tak je to individuální a je jedno, jestli jste mužem či ženou. Každý má svůj osobitý přístup a pohlaví dle mého názoru nerozhoduje. V našem podnikání jsou důležitá slova jako odbornost, důslednost, respekt, umění motivace, psychologie a další. Vše je o práci, a ne o tom, zda jste muž či žena. 

Kde spatřuji velký rozdíl, je v organizaci času. Pokud jste ženou a máte děti, tak žena kromě podnikání má na starosti většinou chod domácnosti a zázemí rodiny. To je zase ale umění nás žen, kdy je třeba 100% nasazení, aby vše fungovalo. Neumím si představit nezorganizovat děti, zapomenout je vyzvednout ve škole či kroužku. Většinou muži organizaci a chod rodiny neřeší. Tím to máme my ženy ztížené, ale je to pouze krátké životní období, než to děti v určitém věku začnou zvládat samy. Potom je to o kontrolingu jako v naší práci s nováčky. Takže my ženy jsme potom skvěle životem vyškolené manažerky. 

GST Jan Hrouzek 

(LD Ing. Jan Hamr

1. Myslím si, že nejdůležitější je uvědomit si, že přímá linie není nikdy dost široká. Proto se snažím pořád vyhledávat nové šikovné lidi, kterým mohu dát velmi zajímavou pracovní příležitost, a zároveň tím získat do týmu někoho, kdo mi jej zase pomůže posunout o několik „levelů“ dál! I po 6 letech práce se snažím oslovovat známé a kamarády, kteří ještě ve firmě nejsou. Další klíčový bod je snaha poznat nové lidi na různých akcích, party, sportovních aktivitách a tak dále. V neposlední řadě využívám doporučení na zajímavé lidi od svých kamarádů a známých, kteří z různých důvodů do spolupráce se mnou a OVB nechtějí nebo nemohou jít. 

2. Těch rozdílů je několik, rozhodně je to vidět například na pečlivosti, kdy ženy zpravidla mají větší organizaci a pořádek hlavně ve věcech týkajících se administrativy. Ženy jsou také mnohem konzistentnější, když jim práce sedí a jsou spokojeny, dokáží snadněji přestát i bouřlivější období. Naopak muži v případě potíží mají větší sklon hledat něco jiného a měnit názory. Jsou ale díky tomu také více zaměření kariérně a rozhodně si myslím, že u mužů je v této branži vidět jejich větší dravost a soutěživost. Je jasné, že nic z těchto věcí se netýká všech, takže se najdou výjimky, ale moje dosavadní zkušenosti zatím tyto rozdíly ukazují. Myslím si, že to je dobře, protože když si to vedoucí uvědomí a tým správně „namíchá“, tak získá velmi silnou sestavu vhodnou do každé situace. 

GST Tomáš Weber

 (LD Ing. Jan Hamr) 

1. V počátku jsem zkoušel všechno možné – zvát nové spolupracovníky v inzerátech, na pracovním úřadě a přetahovat lidi z konkurenčních společností. Ale to, co mi vždy fungovalo a čeho se dodnes držím, je budovat tým s lidmi, se kterými se velice dobře známe a věříme si. Toto eliminuje pochybnosti a strach v počátku spolupráce. Jsou to často dlouholetí přátelé, spolužáci, rodina a někdy i klient. A ve stejném duchu se snažím udržet naši další spolupráci: na vzájemné důvěře, maximální podpoře, a to i finanční. Pevně věřím, že díky skvělým vztahům v celém týmu se nám daří růst. 

2. Co se týče konkrétně práce s klientem, tak žádný rozdíl nespatřuji. Ani klient dle mého názoru vyloženě nepreferuje pohlaví. Spíš je to o sympatiích a osobnosti. Jinak je to už při pohledu na postavení muže a ženy ve vedoucí pozici, tam již po nahlédnutí na rangliste rozdíly vidět jsou. Stále zde jako leadeři převládají muži. Ale toto si myslím, že je dané stereotypem našeho kraje, kde je hodně zavedené to, že žena se má starat o děti a domácnost a žádná kariéra nepřipadá v úvahu. I pro spoustu mužů je vnitřně nepřijatelné, aby nadřízeným byla žena. Přitom ženy mají stejné kvality jako muži a já sám nemám problém pracovat pod vedením ženy, ba naopak. 

GST Bc. Jana Kubínová

(SSLD Mgr. Pavel Slezák

1. Sebevědomí, každodenní aktivita, štěstí… Je to jen několik z mnoha faktorů, které ovlivní náplň mého běžného pracovního dne. Každý den je totiž ta správná chvíle na aktivní budování přímé struktury. Vcelku to není nic složitého, z čeho by se měla dělat věda. Základem je měsíční plán, kdy si stanovím, koho prioritně oslovím. Poté si domluvím schůzku. Po informativní schůzce, na které mu představím způsob spolupráce a svůj tým, jej do něj začlením. Stavím především na přátelské atmosféře a s mými kolegy si běžně tykám. I když to má své pro a proti, pro dlouhodobou spolupráci i v časech zlých to považuji za velmi důležité. Z toho vyplývá další důležitý princip, kterým je komunikace s týmem a absolutní otevřenost. To je jen malé okénko do mého podnikání. 

2. Nemyslím si, že by mezi ženami a muži v našem oboru byly markantní rozdíly. Naše práce je vždy o vztahu s klientem, a pokud si klient a finanční poradce sednou navzájem, nezáleží, zda je v roli poradce muž nebo žena. To stejné platí o roli vedoucího, manažera, ředitele. Naopak je obdivuhodné, když se dokáží muž a žena v naší profesi vzájemně doplňovat. Jenom v našem zemském ředitelství Slezákovi se najdou mnohé podnikající páry. Začnu od zemských ředitelů, u kterých se parádně doplňují „motivátor“ Pavel a „stratég a diplomat“ Hanka. Dále budu pokračovat přes našeho oblastního ředitele – „inovátora“ Zdeňka Hanáka s jeho manželkou Hankou – naší „adoptivní“ ředitelkou. V neposlední řadě zmíním svého přímého vedoucího Josefa Šimona, jehož manželka Štěpánka mu dělá asistentku. Končím u sebe a u svého přítele, kterého mám samozřejmě také ve firmě.

GST Ing. Irena Šlajerová 

(SLD Dana Benáčková

1.Budování přímé struktury je pro mě velkou výzvou. Práce s lidmi, hledání jejich potřeb, přání a snů, zapracování, motivace k překonávání překážek a udržení v týmu pro mě představují jednu z nejtěžších a zároveň nejkrásnějších činností. Pro mě osobně se stává nejdůležitějším cílem dovést druhé k tomu, aby si přáli své štěstí.

Při budování týmu používám tyto principy: 

  • Buď vzorem a inspirací 
  • Setkávání s lidmi je zábava 
  • Dej šanci každému, a to víckrát – životní poměry lidí se mění
  • Zjisti situaci druhého, jeho touhy, a zda je ochoten pro naplnění svých cílů něco obětovat 
  • Domluvte si pravidla a role 
  • Buďte aktivní, trpěliví a důslední 
  • A po zapracování dej svobodu

2. Rozdíly mezi muži a ženami jsou podle mě stejné jako v jiných oblastech podnikání. Muži jsou obecně více cílevědomí, tzn. že jdou za naplněním svých cílů. Ovšem někdy tak činí na úkor vztahů. Ženy zpravidla motivuje pomoc druhým a budování vztahů. Je pro ně snazší navázat kontakt a vybudované vztahy udržovat. Na druhou stranu je pak někdy těžší naplňovat kariérová kritéria. Finanční poradenství je podnikání v oblasti poskytování kvalitních služeb. A jako takové, bez ohledu na pohlaví finančního poradce, vyžaduje vysokou emoční inteligenci pro budování vztahů. Až poté podle mě klienta zajímají naše odborné znalosti a možnosti vyjednání nejlepších podmínek na trhu. 

BL Leopold Nováček 

(SSLD Ing. Miroslav Žemlička

1. Obecně hledám lidi, kteří jsou v nějakém směru nespokojení, protože motivovat člověka, který má své pohodlí, vše mu vyhovuje a je spokojený, k nějaké změně či aktivitě navíc, to se dělá velmi těžko. Kdežto člověk, který po změně prahne, je zároveň člověk, který bude naslouchat, jak to má udělat. Naše podnikatelská činnost je v mnohém pro řadu lidí právě ten nástroj změny. Hodně pracuji s lidmi ze svého okolí a klienty, protože je tam již vybudovaná důvěra a vztah na základě předchozí zkušenosti a díky konkrétním výsledkům vzájemné spolupráce. Celkově je taková spolupráce mnohem lepší a jde rychleji dopředu, protože odpadá budování důvěry – ta už tam je! 

2. Nutno říci, že znám řadu úspěšných mužů i žen v našich řadách včetně mého týmu a moc rozdílů nevidím. Každý chce uspět v profesi, kterou si zvolil. Možná – u žen si více všímám schopnosti empatie při jednáních s klienty či spolupracovníky, hodně věcí řeší více pocitově, kdežto u mužů sleduji více pragmatického jednání. 

GST Martin Stupka

 (SLD Dana Benáčková) 

1. Budování přímé struktury vnímám jako základní kámen našeho podnikání. V první řadě je důležité si uvědomit, že neustále funguje statistika. Pokud nabídnu spolupráci deseti lidem a jeden nabídku přijme, je to štěstí. Pokud jich oslovím tisíc a sto z nich přijde na info, můžu již tvrdit, že jsem naplnil statistiku. Problém většiny neúspěšných vedoucích vidím právě v tom, že se vzdali moc brzy. Další důležitou složkou výstavby ve firmě je plánování. Když si naplánuji oslovit třeba těch tisíc lidí a začnu přemýšlet nad tím, jak to udělat a kde je hledat, jistě se mi to podaří mnohem dříve, než kdybych je oslovoval nahodile. S plánováním pak souvisí i kontrola dodržování plánu, průběžné hodnocení a případně změna neosvědčených postupů. 

2. Žádné zásadní rozdíly nevnímám, ale to je pravděpodobně způsobeno tím, že v mém týmu žádné aktivní spolupracovnice nemáme. Osobně bych si troufl tvrdit, že pro ženy může více než pro muže motivačně fungovat kariérní růst a možnost poměrně rychle dosáhnout vysokého příjmu. Prostě nevýhody, které mívají ženy v zaměstnaneckém poměru, u nás neplatí. Všechny tři ředitelské pozice ve struktuře nade mnou jsou obsazeny ženami, což je podle mě neprůstřelný důkaz.